Marianne Pilgaard, advokat og gransker i PwCs granskingsenhet og advokatfirmaet PwC legger frem granskingen på en pressekonferanse i Tromsø. Foto: Jørn Normann Pedersen/Nordlys Foto:

Granskingen av trussel-saken: Brudd på helseforetaksloven og brudd på god lederpraksis

Granskingen av trussel-saken ved UNN ble lagt fram onsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Helse Nord står sammen bak en gransking av prosessen rundt trussel-saken, som førte til at administrerende direktør ved UNN, Tor Ingebigtsen, trakk seg. Det samme gjorde UNN-styrets leder og nestleder.

Tirsdag ble rapporten, som PwC står bak, lagt frem.
PwC påpeker brudd på helseforetaksloven og brudd på god lederpraksis, og flere aktører i saken får kritikk for dette.

Det anbefales også at det bør bli en tydeligere forventningsavklaring mellom RHF-et og HF-ene.

Det er behov for å styrke samarbeidet mellom helseforetakene. Særlig mellom UNN HF og Helse Nord RHF.
Det er økt behov for formelle styremøter og dokumentasjon.

Den skulle ikke ta stilling til om det var skjedd ting av strafferettslig karakter, opplyste PwCs Marianne Pilgaard, som la frem rapporten.

Det var i et styremøte i Helse Nord, 13. desember i fjor, at daværende Helse Nord-styreleder Marianne Telle fortalte at hun hadde mottatt trusler fra en ikke-navngitt person, etter avgjørelsen i PCI-saken.

PCI-saken, som hadde blitt svært betent, dreide seg om lokaliseringen av ytterligere ett hjertesenter i nord, og saken skulle behandles under nettopp dette styremøtet.
Dagens Medisin var tilstede på styremøtet, som ble holdt i Bodø. Etter at Telle hadde fortalt at hun hadde blitt truet, sa hun også at hun vurderte å politianmelde truslene.

Helse Nord-styret ble i samme møte, men for lukkede dører, informert om at det var administrerende direktør for Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tor Ingebrigtsen, som hadde framsatt truslene mot henne.

Den 6.februar i år gikk Tor Ingebrigtsen av som direktør, en jobb han hadde hatt siden 2007. Han begrunnet det med at han hadde oppnådd de prosjekter og prosesser som han hadde blitt bedt om å gjennomføre.  

Tirsdag den 7.februar i år, bekreftet flere kilder uavhengig av hverandre - hvorav ingen ønsket å stå fram - overfor Dagens Medisin at det var Tor Ingebrigtsen som framsatte truslene.

Da Dagens Medisin samme dag ba Tor Ingebrigtsen svare på spørsmål om hvordan han så på påstandene, svarte han at han ikke ville kommentere påstander fra anonyme kilder.

I januar i år, før offentligheten ble kjent med at det var Tor Ingebrigtsen som hadde truet henne, konkluderte imidlertid Marianne Telle med at hun ikke ønsket å anmelde saken:

«Ut fra en helhetsvurdering har jeg likevel funnet det formålstjenlig å håndtere denne hendelsen utenfor rettsapparatet», skrev Telle i en pressemelding den 4. januar.

Og videre het det i pressemeldingen fra Telle:

«Truslene er erkjent av avsender, som også tar sterk avstand fra sine handlinger. Jeg har etter samtaler med vedkommende ikke lenger grunn til å tro at sanksjonene iverksettes».

Den 9.februar i år trakk hele toppledelsen ved UNN seg: Styreleder Jorhill Andreassen og nestleder Erling Espeland trakk seg fra sine posisjoner ved UNN med umiddelbar virkning. Også Tor Ingebrigtsen, som hadde sagt opp, gikk fra jobben med umiddelbar virkning.

Styreleder Jorhill Andreassen la aldri skjul på at hun var uenig med Helse Nord-direktør Lars Vorland om hvordan trussel-saken burde vært håndtert.
Les mer: UNN-styrelederen: «Jeg ble ikke kjent med det før det verserte noe greier i forbindelse med styremøtet»

Marianne Telle trakk seg som styreleder i Helse Nord i mai i år, etter den såkalte ambulanseflysaken.

Powered by Labrador CMS