
Ikke svekk fastlegeordningen – belønn innsats
Innsats og ansvar må fortsatt lønne seg, for både legen og pasienten. Det er hele poenget med fastlegeordningen.
Endringene Ap-regjeringen har gjort i finansieringen av fastlegeordningen, skaper økende bekymring. Lege Mozzie Marvati advarte nylig mot konsekvensene i Dagens Medisin. Høyre stemte mot endringene i Stortinget og har uttrykt sterk bekymring for at dette kan svekke en ordning som i dag er en bærebjelke i norsk helsetjeneste.
Fastlegeordningen er en suksess
Fastlegeordningen er en suksess fordi den kombinerer faglig selvstendighet med lokal forankring og effektiv ressursbruk. Rundt 80 prosent av fastlegene er i dag selvstendig næringsdrivende. Dette gir sterke insentiver for god pasientkontakt, høy tilgjengelighet og fleksibilitet – og det gjør det mulig å tilby rask helsehjelp nær der folk bor.
Kommunal ansettelse bør være mulig der det er behov, for eksempel i pressede kommuner, men hovedmodellen må være næringsdrift. Når regjeringen nå endrer finansieringsmodellen ved å redusere aktivitetsbasert betaling til fordel for økt basisfinansiering, svekker det insentivene for innsats. Legene får i mindre grad betalt for å gjøre mer – ta imot flere pasienter, tilby flere timer, være mer tilgjengelige.
Dette kan gjøre det mindre attraktivt å være næringsdrivende fastlege og man risikerer å presse flere ut av ordningen. I en tid med økende sykdomsbyrde og behov for tydelig ansvarsdeling mellom helsetjenestenivåene, er dette feil medisin. Marvati har rett i at konsekvensene trolig blir økt press på spesialisthelsetjenesten. Majoriteten av pasientene ferdigbehandles av fastlegene. Det viser hvor avgjørende fastlegen er for å avlaste resten av helsetjenesten.
Innsats og ansvar må lønne seg
En rapport fra Helsedirektoratet (2022) viser at dersom hele fastlegeordningen skulle bli kommunalt drevet, ville det kreve over 11 milliarder kroner ekstra årlig og rundt 2 700 flere leger – bare for å opprettholde dagens tilgjengelighet. Det er ikke bærekraftig.
Høyre har derfor fremmet konkrete forslag i Stortinget:
- Bevar dagens modell: 70 prosent aktivitetsbasert, 30 prosent basis
- Sikre rammevilkår for selvstendig næringsdrift
- Styrk tverrfaglighet for bedre oppfølging av kronisk syke og sårbare
- Gi bedre verktøy og takster for oppfølging av sykefravær
Fastlegene har en nøkkelrolle i forebygging og oppfølging av sykefravær. De kjenner pasienten best og kan gjøre helhetlige vurderinger. Men mange melder at dette arbeidet skyves til side av mer akutt og kronisk sykdom. Høyre mener derfor det må lønne seg bedre å prioritere sykefraværsarbeid – til nytte for både pasient, arbeidsgiver og samfunnet.
Fastlegeordningen er en gullstandard. Den må styrkes – ikke svekkes. Innsats og ansvar må fortsatt lønne seg, for både legen og pasienten. Det er hele poenget med ordningen.