
Godt faglig belegg for DMs lederartikkel om hjerteinfarkt i Nord-Norge
Resultatene er svært gode i Nord-Norge. Dødeligheten er noe lavere enn i landet ellers. Hjertefunksjonen og livskvaliteten er minst like god. Dette er fakta som det ikke finnes faglige grunner til å så tvil om.
En gruppe leger skriver 10.07.2025 i Dagens Medisin at det er faktafeil og misforståelser i en lederkommentar i DM. Dette stemmer ikke. La oss bidra til å oppklare saken.
Tall hentet ut fra Norsk hjerteinfarktregister, men som ikke er gjengitt i selve årsrapporten fra registeret, viser at i 2024 var andelen med redusert pumpefunksjon (EF<50%) på 35,9 prosent nasjonalt og 35,7 prosent i Helse Nord.
Det er altså riktig at «på indikatoren hjertefunksjon etter hjerteinfarkt, kommer pasientene i nord like godt ut som i resten av Norge».

Kilde: Norsk hjerteinfarktregister
Hjerteinfarkt er alvorlig og kan være dødelig. Det er viktig å vite hvor mange som dør etter hjerteinfarkt. Norsk hjerteinfarktregister skriver dette i sin årsrapport:
«Hovedinntrykket i årets rapport er at flertallet av norske pasienter får god behandling i tråd med nasjonale og internasjonale anbefalinger. Dette reflekteres i lav dødelighet».
Om de største infarktene, «STEMI infarktene», skriver de videre:
«For pasienter innlagt i 2023 var det ved STEMI høyere 1-års dødelighet i Helse Sør-Øst enn i Helse Nord og Helse Midt-Norge.»
Vi er også opptatt av hjerteinfarktpasientenes livskvalitet, og Hjerteinfarktregisteret gir fakta om det. De viser at livskvaliteten hos hjerteinfarktpasientene i Nord-Norge er god og på linje med resten av landet.
Tid til åren åpnes med trombolyse eller PCI er viktig. Det er alle i faget enig om. Det er mulig å forbedre seg, og det jobber helsevesenet i hele Nord-Norge med gjennom prosjektet «Trygg Akuttmedisin».
Allikevel er det slik at vi i nord har et veldig godt utbygd akuttmedisinsk system som ivaretar pasienter med hjerteinfarkt på en god måte i dag. Den viktigste måten å måle dette på er:
Hvor mange overlever hjerteinfarkt?
Hvordan er hjertefunksjonen?
Hvordan er pasientenes livskvalitet?
Fra vårt ståsted, formodentlig også fra pasientenes, er disse resultatene viktigst for å bedømme kvaliteten av behandlingen og tjenesten som helhet.
Resultatene er svært gode i Nord-Norge. Dødeligheten er noe lavere enn i landet ellers. Hjertefunksjonen og livskvaliteten er minst like god.
Dette er fakta som det ikke finnes faglige grunner til å så tvil om.