Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Fungerende Helse Nord-styreleder Inger Lise Strøm forsirker at PwCs rapport om lederskiftet ved UNN er uhildet og ikke skal endres på av Helse Nord. Arkivfoto/Helse Nord

Helse Nord vedtok å «gjennomgå» uavhengig rapport før offentliggjøring

– Formuleringen var kanskje ikke tenkt godt nok igjennom, er Helse Nord-styrelederens forklaring.

Publisert: 2018-09-04 — 11.02
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Helse Nord fattet nylig vedtak om at de skal «kvalitetssikre» PwC-rapporten om trusselsaken ved UNN før den presenteres for offentligheten.

Det skriver Nordlys, som først omtalte saken.

 «Styret ber styreleder om å sørge for at utkast til rapport fra ekstern rådgiver PwC gjennomgås, før den ferdigstilles for å kvalitetssikre at denne er i tråd med mandatet for oppdraget», heter det i styrevedtaket fra Helse Nord.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Helse Nord  står sammen bak en gransking av prosessen rundt trussel-saken, som førte til at administrerende direktør ved UNN, Tor Ingebigtsen, trakk seg. Det samme gjorde UNN-styrets leder og nestleder.

UNN-styreleder Ansgar Gabrielsen uttalte til Nordlys mandag kveld at det fra UNNs side var uaktuelt med en slik gjennomgang.

Overfor Dagens Medisin peker Ansgar Gabrielsen på at «rapporten skal være uhildet fra PwC og ikke en rapport som er gått gjennom og vurdert opp mot mandatet til Pwc»:

–  Det er PwC sitt ansvar, sier han.

– Skal dere; UNN og Helse Nord, lese rapporten før den offentliggjøres?

– Ideen slik jeg ser det, er at rapporten skal komme til allmennheten, inklusive oss selv, på samme dagen. Dette er ikke en rapport som UNN eller Helse Nord legger frem, sier Gabrielsen til Dagens Medisin.

PwC: – Det er PwCs rapport
Marianne Pilgaard, advokat og gransker i PwCs granskingsenhet og advokatfirmaet PwC, sier til Dagens Medisin at dette er en sak mellom UNN og Helse Nord, og presiserer at hun kun uttaler seg på generelt grunnlag

– Så lenge rapporten skal være uhildet og ekstern, så er det vår gjennomgang og vår rapport. Vi sender referater til kontradiksjon. Vi skriver en rapport, og det er PwCs rapport, sier Pilgaard.

Fungerende styreleder i Helse Nord, Inger Lise Strøm, mener ord og vendinger er blitt «vridd på». Hun sier intensjonen ikke har vært å påvirke innholdet i rapporten. 

– Jeg har aldri sagt at vi skal lese hele rapporten på forhånd. Det er snakk om å kvalitetssikre at PWC svarer opp mandatet. Det kan gjøres på mange måter, også muntlig, og handler om hvordan de har tenkt å løse oppdraget, sjekke om de har forstått det riktig, sier Strøm til Dagens Medisin.

– Styrevedtaket jo ganske klart formulert, det står at rapporten «skal gjennomgås, før den ferdigstilles for å kvalitetssikre at denne er i tråd med mandatet for oppdraget»?

– Jeg ser det, at den formuleringen kanskje ikke var tenkt godt nok igjennom. Det er i hvert fall ikke sik at vi skal sette oss ned å gå grundig gjennom rapporten for å gi innspill til endringer før den offentliggjøres.

– Ansgar Gabrielsen mener UNN og Helse Nord bør få rapporten først samme dag som oss andre?

– Vi har snakket sammen, vi og UNN, om hvordan vi skal løse offentliggjøringsprosessen, og vi er enige om at vi skal gjøre det sammen.

– Hvor mye tilgang skal dere ha til rapporten før den offentliggjøres?

– Vi skal konkludere neste uke. Hvis vi leser den litt før offentliggjøring så er det mer for å forberede oss. Det kan også hende vi velger å få den presentert muntlig litt før offentliggjøring, men dette er altså ikke klart ennå, sier Strøm.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Leder 05.09.2018 08.28.01

  Trist hvordan helseforetakene hindrer umiddelbar offentlighet. PWC kan forvente å bli kontaktet med spørsmål om å ta ut deler av rapporten. Null tillit til dette korrupte systemet.

 • Nei nei nei 05.09.2018 08.25.04

  Ny styreleder lærer raskt at man ikke har åpenhet i foretakene. Pinlig start men kan ikke forvente annet med råd fra Vorland og co. Dette er en av flere grunner til at systemet må endres.

 • a.f 04.09.2018 17.26.15

  I Bergen gjør de det på en annen måte lar økonomidirektøren granske direktøren og kommer ut med strålende resutat for begge to.

 • lege 04.09.2018 13.48.00

  Styrets formuleringsevne og tenkningen bak er vel neppe noen overraskelse for de som har vært borti styret i Helse Nord før.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!