MÅ BLI RASKERE: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lover at tiden Norge bruker på å ta bruk legemidler skal bli kortere.

Lover kortere ventetid på innføring av medisiner

Norge bruker 494 dager på å ta i bruk et legemiddel etter at EU har godkjent det, ifølge en ny rapport. Nå lover helseministeren at ventetiden skal bli kortere.

Publisert Sist oppdatert

– Behandlingstiden skal ned, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) til VG.

Denne uken innkalte han Beslutningsforum, Direktoratet for medisinske produkter og organisasjonen Legemiddelindustrien til et møte.

– Vi ble enige om at ventetiden skal ned og at de tre aktørene er de som kan gjøre noe med det. Vi er enige om at folk i Norge skal få tilgang til nye medikamenter raskere enn i dag, sier Vestre.

I dag tar det 494 dager fra EU har godkjent et legemiddel til Norge har tatt det i bruk. Det er 51 dager lenger enn ved forrige undersøkelse i 2021.

Vestre sier at møtet endte opp i en fempunktsplan, hvor alle har fått konkrete oppgaver de skal løse som skal bidra til å få ned tidsbruken.

– Vi følger opp med nytt møte over sommeren, for å måle utviklingen, sier Vestre.

Han vil ikke tallfeste hva målet for godkjenning i Norge skal være, annet enn at han vil ha en markant forbedring.

Dette er, ifølge VG, fempunktsplanen:

Beslutningsforum skal:

  1. Gjøre flere forenklede metodevurderinger.
  2. Øke bruken av alternative prisavtaler for å få raskere prisforhandlinger.

Direktoratet for medisinske produkter skal:

  1. Få ned saksbehandlingstiden og sette ned et prosjekt med dette som formål, fordi saksbehandlingstiden i dag er for lang.
  2. Ta initiativ til felles nordisk metodevurdering, særlig knyttet til sykdommer og persontilpasset medisin, herunder kreftområdet.

Legemiddelindustrien skal:

  1. Få ned tiden det tar å levere dokumentasjon, som står for over halvparten av ventetidene.Powered by Labrador CMS