NEDSKALERT: Kun et fåtall personer får delta på kreftkonferansen som pågår i Paris, blant dem er den norske onkologen Halfdan Sørbye. Det er strenge regler på kongressen, blant annet et generelt munnbind-påbud.

Foto: Privat

Deltar på ESMO i Paris: – Veldig rar stemning

– Det er klart at dette er langt unna det normale og at vi har en lang vei igjen å gå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

ESMO (Dagens Medisin): Vanligvis deltar over 20.000 mennesker på de årlige europeiske kreftkongressene. I år er kun 100 deltakere samlet i Paris.

– Det er veldig rar stemning, men fint å være her og få litt «input», sier Halfdan Sørbye til Dagens Medisin på telefon fra konferansesenteret i den franske hovedstanden.

Onkologen er en av få utvalgte som har fått delta fysisk på årets kongress og den eneste nordmannen.

I fjor var konferansen heldigital på grunn av koronapandemien. I år avholdes kongressen også i hovedsak virtuelt via en nettplattform, men en utvalgt gruppe spesielt inviterte. Sørbye er invitert ettersom han skal holde en muntlig presentasjon om nevroendokrine karsinomer mandag kveld.

FÅ: Det er glissent med folk i forelesningsrommene på ESMO i Paris. Foto: Halfdan Sørbye

Strenge regler

Onkologen forklarer at det er strenge regler for deltakerne. Munnbind er påbudt og man må vise koronapass hver gang man går inn i bygget.

– Det er helt stille her. Det var noen få mennesker som satt spredt rundt i lunsjen, sier Sørbye.

– Det er overraskende nedskalert.

Adgangen til kongressen er ikke bare begrenset for personer fra utlandet, men også for franskmenn. 

– Selv ikke personer som bor i og rundt Paris får lov å komme.

– Det er klart at dette er langt unna det normale og at vi har en lang vei igjen å gå. Vi er ikke der at vi har en møteplass for utveksling av ideer hvor alle klinikerne er samlet.

Usikker på når det åpnes mer opp

– Hvor lang tid tror du det tar før man åpner opp for større kongresser?

– Alle regner vel med at man skal kunne åpne til ASCO til neste år, men vi får se. Jeg trodde at situasjonen var mer normalisert, men nå er jeg nok blitt litt mer usikker. Dette kan nok ta litt mer tid enn det vi liker.

Selv mener han det er viktig å få tilbake arenaer for å diskutere ny forskning.

– Vi trenger noen møteplasser. Vi som er spesialister trenger internasjonale møter for å få inspirasjon og få tak i alle nyansene som man ikke får tak på når man kun hører på presentasjoner på nettet, men det er et godt stykke igjen. Jeg trodde for eksempel at personer som bor i Paris skulle få komme hit, men det har de altså ikke fått lov til.

Powered by Labrador CMS