Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Slutt på rasjonering av flere legemidler – kun ett legemiddel igjen på listen

Statens legemiddelverk opphever rasjoneringen av paracetamol, dekametason og pneumokokkvaksine. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Endringen trer i kraft fra klokken 13.00 i dag torsdag. 

«På grunn av pandemien og hamstring ble det innført rasjonering av flere legemidler i mars. Forsyningssituasjonen har normalisert seg», skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

– Det er gledelig at vi kan oppheve rasjoneringen av disse legemidlene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagens Medisin.

Madsen opplyser samtidig at SLV nå anser faren for hamstring av de aktuelle legemidlene som liten.

Kun ett legemiddel igjen

Flere legemidler har blitt satt på rasjoneringslisten etter at covid-19-pandemien startet. Det gjelder både legemidler som har blitt benyttet i covid-19-behandling, som deksametason, og andre legemidler som insulin og angstdempende medisin. De aller fleste er nå tatt av listen, men ett legemiddel gjenstår. 

Tenekteplase er et blodpropp-oppløsendemiddel som benyttes ved hjerteinfarkt. Legemiddelet ble ført opp på SLVs rasjoneringsliste 10. desember. 

– Dette er et viktig legemiddel. Hele ambulansetjenesten er avhengig av å ha dette legemiddelet tilgjengelig. Det har vært risiko for mangel, så derfor ber vi om at grossister ikke leverer ut mer til apotek enn tilsvarende vanlig behov, sier Madsen.

– I dette tilfellet følger vi føre-var-prinsippet. Legemiddelet vil tas av listen når vi føler at forsyningene er normale.

Stabil situasjon

– Hvor stor er sannsynligheten for at det kan bli innført rasjonering av flere legemidler fremover?

– For de aller fleste legemidler virker forsyningssituasjonen nå stabil. Vi har hatt en økning i antall mangelmeldinger i 2020, sammenlignet med 2019. Men den prosentvise økningen har vært mindre enn tidligere. Men vi gjør kontinuerlige vurderinger og diskuterer dette omtrent på ukentlig basis.

Powered by Labrador CMS