Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Hastetiltak: Starter rasjonering av insulin

Statens legemiddelverk innfører rasjonering av insulin for å stoppe hamstring. 

Publisert: 2020-03-14 — 13.09
Denne artikkelen er over to år gammel.

Fra klokken 13:00 lørdag ettermiddag får personer med diabetes kun hentet ut én måneds forbuk av insulin på apoteket. Det er ikke mangel på insulin, men hamstring har ført til at Statens legemiddelverk nå innfører rasjonering.

«​Den unormalt store etterspørselen etter insulin gjør at grossistene har problemer med å få varer raskt nok ut til apotek. Myndighetene må derfor sette inn tiltak for å styre utleveringen av dette legemidlet slik at alle pasienter som trenger insulin får det de skal ha», skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Tiltaket varer til forsyningssituasjonen er bedret. Rasjoneringen gjelder for enkeltpasienter og ikke helseinstitusjoner.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra apotekene om at noen personer må gå hjem tomhendt på grunn av hamstring, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Han understreker at det ikke er snakk om en mangelsituasjon.

– Vi ønsker å regulere salget. Apotekene må få tid til å etterfylle. Vi ber pasientene om å ta det litt med ro, alle vil få insulin.

Rasjonerer blodfortynnende medisin

Det er også innført rasjonering på 75 mg acetylsalisylsyre. Acetylsalisylsyre brukes  for å redusere risikoen for blodproppdannelse for å forebygge blant annet  hjerteinfarkt og hjerneslag. Apotek skal kun levere ut acetylsalisylsyre til tre måneders forbruk til pasienter. 

– Vi innfører rasjonering når det er oppstått mangel eller når vi er redde for at det kan oppstå mangel, for eksempel som følge av hamstring, sier Madsen.

– Vi får tilbakemelding fra apotek om stort salg på alle typer legemidler og når det gjelder acetylsalisylsyre så er det snakk om et stort antall pasienter og en behandling som er svært viktig for mange.

Statens legemiddelverk har også innført rasjonering på paracetamol.

Saken er oppdatert med sitater fra Steinar Madsen. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!