Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
FLERE LEGEMIDLER MÅ RASJONERES: Forsyningsproblemer har gjort at Legemiddelverket har måttet innføre rasjoneringstiltak for utlevering av det angstdempende legemidlet oksazepam (Sobril) i apotek. Illustrasjon: Getty Images

Må rasjonere angstdempende legemiddel

Norske apotek må nå rasjonere utleveringen av det angstdempende og muskelavslappende legemidlet oksazepam (Sobril).

Publisert: 2020-03-24 — 11.08

Oksazepam er dermed det sjette legemidlet som er satt på Legemiddelverkets (SLVs) rasjoneringsliste, som ble opprettet for å sikre legemiddeltilgang for alle kunder og pasienter etter koronautbruddet. Fra før av er det innført rasjoneringstiltak for alle reseptbelagte pakninger med insulin og analoger, metformin, prednisolon, paracetamol og hydroksiklorin.

Maks 100 tabletter
Apotekene skal etter rasjoneringsreglene utlevere maksimalt 100 tabletter av gangen til pasienter som får Sobril på hvit resept, med et intervall på minimum syv dager. Dette gjelder alle styrker.

På lik måte som de andre rasjoneringstiltakene gjelder rasjoneringen på oksazepam frem til forsyningssituasjonen er bedret. Foreløpig har ingen av de seks rasjoneringsvedtakene  blitt opphevet, ifølge SLVs oversikt. 

60 på meldelisten - kun ett ilagt eksportforbud
Et annet tiltak SLV har innført i forbindelse med den pågående koronasituasjonen er meldeplikt på bestemte legemidler som grossister planlegger å paralleleksportere. Ifølge regelverket skal Legemiddelverket varsles på elektronisk skjema innen 3 virkedager før planlagt parallelleksport av bestemte legemidler ført opp på meldelisten. Etter innsendt melding vil Legemiddelverket foreta en vurdering innen 3 virkedager. Det er i skrivende stund ført opp 60 ulike preparater på meldeplikt-listen. 

SLV kan også ved vurdering velge å ilegge forbud mot parallelleksport for bestemte legemidler. Foreløpig er det kun pnemokokkvaksinen Pneumovax, som ble satt på listen 9. mars, som er ilagt eksportforbud. 

Legemiddelverket melder at eventuelle oppdateringer av listene gjøres hverdager klokken 13.00. Alle listene finnes på SLVs nettsider

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!