MØTES MÅNEDLIG: Leder av arbeidsgruppen Lars Frøyland (t.h.) sammen med deler av arbeidsgruppen. Foto: Per Corneliussen

Disse skal avgjøre hvor hemmelig prisene skal være

Denne arbeidsgruppen har fått i oppdrag å utrede hvordan hemmelig legemiddelpriser skal håndteres i sykehushverdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Avtalepriser på legemidler har vært offentlige i over 20 år, men dette ble endret i mars i fjor etter en byråkratisk omorganisering. Hemmelighetslinjen har møtt massiv motstand fra blant annet Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, sykehusleger, jurister og politikere.

I februar i år vedtok RHF-direktørene likevel at prisene må holdes unna offentligheten.

Samtidig ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skal utarbeide nye rutiner som er tilpasset «en alminnelig sykehushverdag og den praktiske utleveringen av legemidler i apotek».

Disse sitter i arbeidsgruppen

Direktør for forretningsutvikling Sykehusinnkjøp HF, Lars-Johan Frøyland (leder)Leder Brukerutvalget i Helse Sør-Øst RHF, Øistein WinjeAssisterende generalsekretær Kreftforeningen, Ole Alexander OpdalsheiAvdelingssjef Drammen sykehus, Einar HusebyeEnhetsleder Oversykepleier Diakonhjemmet sykehus, Sølvi Ristvedt MolvikOverlege Oslo universitetssykehus HF, Gustav LehneSpesialrådgiver Oslo universitetssykehus HF, Andreas UndemRegnskapsleder Helse Nord, Erik Arne HansenFagsjef Sykehusapotekene i Midt-Norge HF, Unni HjellupvikFagdirektør Helse Nord RHF, Geir TollåliDirektør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn TysnesSykehusfarmasøyt Helse Bergen HF, Marion NetlandEnhetsleder Statens legemiddelverk, Helga FestøySeniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Karianne JohansenInnkjøpsrådgiver legemidler Sykehusinnkjøp HF, Kjetil FlatebyInnkjøpsdirektør medisinsk utstyr og IKT Sykehusinnkjøp HF, Trond SkorstadKilde: Sykehusinnkjøp HF

Les også: Apotekene fulgte ikke opp krav om hemmelige priser

– Tar ikke stilling til om er fornuftig
– Vi legger mandatet vårt til grunn, og tar derfor ikke stilling til om hemmelighold er fornuftig eller ikke, sier Lars-Johan Frøyland, direktør for forretningsutvikling i Sykehusinnkjøp, og leder av arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppen har hittil møttes to ganger, senest i forrige uke. Denne gangen er det en bredt sammensatt gruppe med 15 personer, der både leger, apotekene, brukerrepresentanter og innkjøpsaktører er invitert med inn. Også aktører som har vært kritiske til ikke-offentlige legemiddelpriser, blant annet avdelingssjef Einar Husebye ved Drammen sykehus, er representert i gruppen.

– Det har nok vært forskjellige forventninger i gruppen til hva vi skal levere fra oss, men vi har hatt gode diskusjoner og ryddet misforståelser av veien. Jeg opplever at arbeidsgruppen nå har en mer tydelig forståelse av oppdraget. Vi har gått gjennom mandatet og lagt en plan for arbeidet som skal gjøres i høst, sier Frøyland.

– Håndteres ulikt i dag
Gruppen har frist til 1. desember med å levere sitt arbeid til direktørene for de regionale helseforetakene. I rapporten vil de først beskrive hvordan praksisen er for håndtering av prisinformasjon i dag.

– Vi ser at prisinformasjon håndteres ulikt, også mellom ulike helseforetak, sier Frøyland.

Les også: MSD refser myndighetene for avtalebrudd

I tillegg vil rapporten inneholde råd om hvordan den nye rutinen for prisinformasjon bør se ut.

– Vi vil gjøre en god og bred drøfting, og gi så gode råd som vi kan.

Mange dilemmaer
– Hva blir mest utfordrende?

– Det er mange vanskelige hinder, men jeg vil ikke peke på noe spesielt nå. Vi er imidlertid opptatt av å synliggjøre dilemmaene som ligger i denne saken, sier Frøyland.

I mandatet til arbeidsgruppen går det frem at de skal utrede hvilke aktører som skal ha tilgang til prisinformasjon, blant annet pasienter, helsepersonell, myndighetsorganer og apotek.

De skal også foreslå på hvilken måte aktørene skal ha tilgang og på hvilket tidspunkt, samt rutiner for rapportering av legemiddelstatistikk. 

Powered by Labrador CMS