KAN BREMSE: Alzheimers-legemiddelet Kisunla er blitt godkjent av amerikanske myndigheter. Foto: Eli Lilly and Company via AP / NTB

Nytt legemiddel mot Alzheimers godkjent i USA

Amerikanske myndigheter har godkjent legemiddelet donanemab (Kisunla) til bruk mot Alzheimers sykdom. Legemiddelet kan bremse den tidlige utviklingen av sykdommen.

Publisert

Legemiddelet produseres av Eli Lilly og selges under merkenavnet Kisunla. Det er ment til bruk for pasienter med milde eller tidlige tilfeller av demens som er forårsaket av Alzheimers.

Det er det andre legemiddelet mot Alzheimers som blir godkjent av USAs legemiddeltilsyn FDA. Lecanemab, som selges under navnet Leqembi, ble godkjent i fjor. Det selges av japanske Eisai.

De er begge antistoffer som er framstilt i laboratorium. De virker ved å angripe opphopningen av såkalt klissete amyloid-plakk i hjernen.

Tester viser at begge legemidler bremser svekkingen av hukommelsen og tenkning med opptil rundt sju måneder. Blant de mulige bivirkningene er jevnlig intravenøs tilførsel og opphovning av hjernen.

Leger som behandler Alzheimers, sier at godkjennelsen er et viktig steg etter flere tiår med mislykkede, eksperimentelle behandlinger.

– Jeg er svært glad for å ha forskjellige muligheter til å hjelpe pasientene mine. Det har vært vanskelig som demensspesialist – jeg diagnostiserer pasienter med Alzheimer, og så ser jeg dem bli dårligere hvert år fram til de dør, sier nevrolog Suzanne Schindler ved Washington University i St. Louis til AP.

Powered by Labrador CMS