Foto:

Må rasjonere nok et legemiddel - ber legene ikke skrive ut mer enn nødvendig

Det er nå innført restriksjoner på utlevering av kortison - kortikosteroid (Prednisolon).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


Dette er dermed den femte behandlingen som det innføres rasjonering på i forbindelse med covid-19. Fra før er insulin, paracetamol, metformin og acetylsalisylsyre omfattet av restriksjonene.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen viser til at det i delvis lange perioder tidligere har vært mangel på kortisontabletter:

–  Dette faller nå sammen med at folk ser ut til å hamstre legemidler – og med pollensesongen da bruken øker, sier han til Dagens Medisin.

–  Mange alvorlig syke trenger dette legemidlet og vi er nødt til å skjerpe inn slik at alle får. Det er vår generelle anbefaling at legene ikke må skrive ut mer av noen medisiner til pasientene enn det de faktisk har behov for. Dette er en viktig beskjed til legene. Vi vet ikke hva som vil skje, sier Madsne

Kortikosteroid (Prednisolon) er et kraftig betennelsesdempende legemiddel som inneholder kortison i tablettform.

Apotekene kan fra mandag kan levere ut kortikosteriod (Prednisolon) for inntil èn måneds forbruk om gangen. Apotekene er pliktig til sjekke sist utlevert dato.

Grossistene får også beskjed om at de skal sørge for å ikke levere større mengder legemidler til det enkelte apotek enn det som tilsvarer normalsalget.

Legemidlet brukes ved alvorlige lidelser der først og fremst antiinflammatorisk og immunsuppressiv effekt tilsiktes.

Legemiddelverket opplyser også:

Gjelder hvit resept: Det skal maksimalt utleveres inntil 100 tabletter om gangen på og det skal gå minimum 14 dager mellom hver utlevering. Apotekene er pliktig til å sjekke sist utlevert dato.

Powered by Labrador CMS