RASJONERING: Apotekene skal nå kun utlevere én måneds forbruk av legemiddelet metformin. Foto: Getty Images

Begrenser utlevering av blodsukkersenkende medisin

Det innføres rasjonering av legemiddelet metformin. Årsaken er stort salg og reduserte forsyninger, oppgir Legemiddelverket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Lørdag ettermiddag melder Statens legemiddelverk (SLV) på sine nettsider at det iverksettes rasjonering av legemiddelet metformin. Tiltaket kommer samme dag som det ble innført rasjonering på insulin.

Metformin brukes av pasienter med type 2-diabetes for å senke høyt blodsukker. Det er spesielt brukt av overvektige pasienter som ikke har fått regulert blodsukkeret tilstrekkelig gjennom kosthold og fysisk aktivitet. Over 100.000 nordmenn fikk resept på legemiddelet i 2018.

«​Reduserte forsyninger kombinert med stort salg gjør at apotekene har gått tomme for metformin» skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

I fjor sommer var det mangel på legemiddelet.

«Rasjonering er et tiltak for å styre utleveringen av dette legemidlet slik at alle pasienter som trenger metformin får det de skal ha,» skriver SLV.

Det vil ikke bli utlevert mer enn én måneds forbruk av legemiddelet. Tiltaket trådte i kraft klokken 16:00 lørdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS