NØDTILTAK: Legemiddelverket har gitt utvidet adgang til at det kan forskrives andre legemidler mot type 2-diabetes på grunn av mangel på legemiddelet metformin. Foto: Getty Images

Mangel på medisin kan ramme flere tusen diabetikere

Statens legemiddelverk kontaktes av bekymrede pasienter som må bytte medisiner midt i sommerferien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Statens legemiddelverk (SLV) melder torsdag at det har oppstått mangel på legemiddelet metformin. Rundt 122.000 pasienter fikk i fjor resept på legemiddelet som brukes til å senke høye blodsukkeret hos pasienter med type 2-diabetes. Metformin brukes spesielt av overvektige pasienter hvor kostholdsregulering og mosjon ikke har vært tilstrekkelig for å kontrollere blodsukkeret.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen oppgir at flere apotek har gått tomme for medisinen.

– Vi får daglig telefoner fra bekymrede pasienter som lurer på hva de skal gjøre. Dette er en uheldig situasjon nå midt i sommerferien. Det kan potensielt bli mange som blir rammet. Det er umulig å oppgi nøyaktig, men det kan fort bli mange tusen.

Får utlevert annet legemiddel

Legemiddelverket har nå gitt utvidet adgang til at det kan forskrives andre legemidler mot type 2-diabetes som et nødtiltak. Pasientene vil få kun få én utlevering av annet legemiddel før pasienten settes tilbake til tidligere behandling.

– Det vi er mest bekymret for når pasienter nå må få en annen medisin, er at pasientene vil bli overbehandlet og få for lavt blodsukker. Mange pasienter har gjennom lengre tids oppfølging fått en behandling som er tilpasset deres situasjon. Ved bytte av medisiner er det en risiko for at medisinen ikke vil være like godt tilpasset og at pasienten kan miste bevisstheten på grunn av lavt blodsukker. Det er for eksempel veldig farlig ved bilkjøring, sier Madsen.

Oppfordrer leger til å vurdere risiko

– Det er mange ulike behandlingsopplegg, så vi kan ikke gå ut med en direkte anbefaling, men vi oppfordrer leger til å gjøre individuelle vurderinger av risiko ved medisinbytte.

Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, kan legevaktlege kontaktes for å vurdere bytte av medisiner.

Legemiddelverket oppgir at mangelen er forventet å vare frem til 10. september, men:

– Vi opplever ofte at mangelsituasjoner vedvarer, så vi må være forberedt på at dette kan vare lengre enn til september.

Powered by Labrador CMS