Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
UBEHAGELIG: Journalist Målfrid Bordvik i Dagens Medisin oppfattet at blomstene var ment å gjøre det ubehagelig for henne å fortsette den kritiske journalistikken om forretningsdriften til Jesper Melin. Foto: Silje Katrine Robinson

Journalist fikk 300 roser anonymt etter kritiske artikler

Dagens Medisin oppfattet rosene som en mulig trussel og anmeldte saken. Politiets etterforskning viser at rosene var betalt med kortet til noen i den nærmeste familien til mangemillionæren som journalisten hadde skrevet kritisk om.

Publisert: 2019-02-06 — 19.30
Denne artikkelen er over tre år gammel.

– Jeg forsto raskt at blomstene ikke var fra mannen min. Det var heller ingen grunn til at noen andre skulle sende meg en slik hilsen. Jeg mistenkte at blomstene ikke var sendt i god hensikt, og ringte umiddelbart butikken hvor rosene var sendt fra og etterspurte avsender. Vedkommende gikk da inn i bestillingen og kunne fortelle at det ikke var oppgitt noen avsender, bare tilfeldige bokstaver og tallene «34343434». Mistanken min ble styrket, sier Målfrid Bordvik, som er journalist i Dagens Medsin.

I dagene før rosene kom på døren til journalisten, hadde Dagens Medisin publisert flere artikler som beskriver hvordan den tidligere fastlegen, gründeren, og forretningsmannen Jesper Melin har eierinteresser både i pasientjournal-system, betalingsautomater, kommunikasjonstjenester og inkassoinnkreving ved mange av landets legekontor.

Les også: Slik tok han styringen på fastlegekontorene

Flere leger og jurister var blant annet kritiske til inkassopraksisen og kontrakter med bindingstid i fem år, samt det som kan fremstå som en uheldig monopolsituasjon.

Virksomheten har ført Melin inn på inntektstoppen i Norge, med 142,7 millioner kroner i inntekter i 2017. Han står også oppført med en formue på 132,9 millioner kroner.

– Prinsipielt viktig
Fire dager etter at den første artikkelen var publisert, ringte det på døren hjemme hos Målfrid Bordvik, en av dem som hadde skrevet artiklene. Utenfor døren, i tomannsboligen i Bergen, der Bordvik bor, sto to store poser med til sammen 300 røde roser. Journalisten mente først at dette måtte være en feillevering, men budet bekreftet at blomstene var bestilt til Bordvik. Det fulgte også med en hjerteformet sjokoladekonfekt-eske og et kort med følgende tekst: «Takk for sist» Håper å se deg igjen snart… Kjære tanker, F», uten noen nærmere avsender.

Ansvarlig redaktør Markus Moe i Dagens Medisin oppfattet blomstersendingen som en mulig trussel mot en av avisens journalister og valgte å politianmelde forholdet.

– Vi anmeldte den anonyme roseforsendelsen. Det er en viktig prinsipiell sak. Vi har ikke anmeldt noen person i denne sammenhengen, men selve handlingen, sier Moe.

Les kommentar: Trusler må anmeldes

IMG_0879.JPG

ROSER TIL 5400 KRONER: Disse 300 røde rosene fikk Dagens Medisins journalist levert til sin hjemmeadresse. Foto: Målfrid Bordvik

– Alvorlig, sier politiet
– Denne saken så i utgangspunktet triviell ut i form av roser fra en anonym avsender på døren. Vi diskuterte om vi skulle bruke ressurser på etterforskning. Siden anmeldelsen kom fra en journalist og det kunne være en sammenheng mellom gravejournalistikk og rosene, er saken mer alvorlig. Derfor tok jeg beslutningen om at saken skulle etterforskes, sier politiadvokat John Lode Roscoe ved Vest politidistrikt til Dagens Medisin.

Han sier at politiet ser alvorlig på skremmende atferd og det som kan oppfattes som trusler mot journalister.

– Politiet ser viktigheten av at journalister kan sette et kritisk søkelys på alle deler av samfunnet. Det er midt i kjernen av det den fjerde statsmakt skal drive med, sier Roscoe.

Og han fortsetter:

– Ingen skal akseptere skremmende atferd eller trusler, det gjelder ikke minst journalister.

johnroscoe07.jpg

Dette er Melin-saken

* Dagens Medisin har gjennom en rekke artikler høsten 2018 vist hvordan den tidligere fastlegen Jesper Melin, gjennom en rekke selskaper, har skaffet seg styringen over stadig flere funksjoner ved fastlegekontor over hele landet.

* Melin eier mer enn 90 prosent av aksjene i Pasientsky AS. Selskapet leverer digital kommunikasjon mellom legene og pasientene. Han har også kjøpt opp Hove Medical og er gjennom dette en sentral leverandør av EPJ-løsninger hos fastlegene.

* Melin Medical var det første norske selskapet til Jesper Melin. Selskapet leverer betalingsløsninger til legekontorene og eier også Melin Collectors, et inkassoselskap som legene er forpliktet til å bruke gjennom sin avtale med Melin Medical.

* Flere leger har uttalt seg kritisk om det de mener er «monopollignende tilstander og at de låses til Melins selskaper gjennom uoppsigelige femårskontrakter.

* Jusprofessor Mads Andenæs mener det er svært uheldig at Melin Medical eier både betalingsløsningene og inkassoselskapet som brukes. Det gir en uheldig egeninteresse i høye gebyrer og en til dels aggressiv inkassopraksis, mener han.

* Konkurransetilsynet har oppfordret Pasientsky og Melin Medical om å foreta en «grundig vurdering av egen atferd» etter å ha mottatt flere varsler om mulige lovbrudd.

ALVORLIG: Politiadvokat John Lode Roscoe ved Vest politidistrikt sier politiet ser alvorlig på skremmende adferd og det som kan oppfattes som trusler mot journalister. Foto: Silje Katrine Robinson

Roser til 5400 kroner
– Jeg oppfattet at blomstene var ment å gjøre det ubehagelig for meg å arbeide videre med denne saken. Kortet var formulert slik at det kunne tolkes som jeg var utro, og således ramme  meg hardt personlig. Det var spesielt ubehagelig at blomstene ble levert hjem til meg hvor jeg bor sammen med mannen min og to små barn, sier Bordvik.

Siden Bordvik anmeldte saken til politiet, har hun fått innsyn i alle dokumentene i forbindelse med etterforskningen. I politidokumentene kommer det blant annet frem at allerede dagen etter avhøret av Bordvik på Bergen sentrum politistasjon, henvendte politiet seg til Interflora for å få svar på hvilket betalingskort som var benyttet i forbindelse med blomsterbestillingen.

Bestillingen viser at det ble bestilt fem buketter på til sammen 300 roser til en samlet sum på 5400 kroner. Avsenderen oppga også at blomstene skulle leveres på dør ettermiddag eller kveld, og at de ikke kunne avleveres hos nabo.

Politiet bekrefter sammenheng
– Vår etterforskning viser at rosene er betalt med et betalingskort tilhørende en person i mistenktes nærmeste krets. Det bekrefter mistanken om at det kan være en sammenheng mellom kritisk gravejournalistikk i Dagens Medisin og skremmende atferd rettet mot en journalist, sier Roscoe.

Politiet kjenner ikke til om det er innehaveren av betalingskortet eller den mistenkte selv som faktisk har sendt rosene. De har begge nektet å forklare seg for politiet.

– De vil ikke la seg avhøre. Ingen har plikt til å forklare seg for politiet, og man kan heller ikke gjennom et rettslig avhør pålegge en mistenkt/siktet eller hans nærmeste å forklare seg, sier Roscoe.

Nå er saken ferdig etterforsket og henlagt.

– Saken er blitt henlagt på bevisets stilling fordi vi var i tvil om hvorvidt forholdet lå over grensen til hva som er straffbart.  Når vi har konkludert som vi har gjort, er det fordi vi mener det ligger under grensen. Likevel var det viktig for oss å få denne hendelsen avklart og inn i våre systemer. Det kan være viktig hvis det kommer nye hendelser rettet mot journalistene i Dagens Medisin, sier Roscoe.

Les også: Redaktørforeningen: - Alvorlig å skremme journalister

Jesper Melin erkjenner
I forrige uke sendte Dagens Medisin Jesper Melin 13 spørsmål i epost og sms tilknyttet den anonyme roseforsendelsen. Samtidig opplyste vi at saken ville bli omtalt i Dagens Medisin. Noen dager senere mottok journalist Målfrid Bordvik en epost fra Jesper Melin hvor han erkjenner at det er han som står bak den anonyme roseforsendelsen.

melin06.JPG
BEKLAGER: Fire måneder etter at Jesper Melin sendte blomstene, tar han selvkritikk. Foto: Eivind Senneseth

Fire måneder etter at Bordvik fikk rosene på døren, gir Jesper Melin en uforbeholden beklagelse for det han kaller en humoristisk handling fra hans side. Les hele beklagelsen her.

– Det var vanskelig å oppfatte dette som humor. Rosene kom anonymt med en hilsen som var egnet til å skape ubehag og usikkerhet rundt hva jeg kunne vente meg fremover, sier Bordvik.

Les også: Slik reagerer fastlegene på rose-saken

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Dr.H.R. 14.02.2019 08.06.09

  Dette er mannen som driver inkassofirmaet de fleste fastleger bruker. Flott fyr, veldig seriøst. Godt å vite våre fastleger har valgt en person med god moral og høy etisk standard.

 • T:B 07.02.2019 10.37.26

  Hun var fornuftig og gikk til politiet men mistenker at mange journalister lar vere ting ligge.

 • Dr 07.02.2019 12.09.45

  Av allmenne hensyn burde politiet tatt en kikk på denne saken igjen

 • ... 07.02.2019 09.28.15

  Jeg tolker det ikke som en trussel om at noe skulle skje i neste omgang. Jeg tolker det som et forsøk på å skape spørsmål om utroskap i heimen. Det var derfor et poeng at dette ikke kom til redaksjonen, men til hjemmet. Det var videre et poeng at det ikke kunne skje avlevering til naboen. Poenget er at mannen skulle være hjemme og se den direkte reaksjonen til journalisten. Å sende en trussel kunne en kanskje forstå, men dette er hakket mer nederdrektig.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!