Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FRA FASTLEGEVIKAR TIL MANGEMILLIONÆR: Jesper Melin er blitt multimillionær på betalingsautomater og inkassoinnkreving i helsesektoren. Foto: Jan Nikolai

Jesper Melin på inntektstoppen

Med 142,7 millioner kroner i inntekter i fjor, er lege og gründer Jespen Melin Ganc-Petersen, helt i inntektstoppen i Norge.

Publisert: 2018-11-08 — 14.00
Denne artikkelen er over to år gammel.

Gjennom en rekke selskaper i en omfattende selskapsstruktur styrer Jesper Melin stadig flere legers pasientjournaler, kommunikasjon med pasientene, betaling, fakturering og inkassovirksomhet.

Les også: Slik tok han styringen på fastlegekontorene

Dette er svært innbringende for den 43 år gamle dansken, som i fjor hadde en inntekt på 142,7 millioner kroner. Dette plasserer han helt i inntektstoppen i Sogn og Fjordane, melder NRK Sogn og Fjordane. På landsbasis er forretningsmannen nummer åtte på inntektstoppen.

43 millioner i skatt
Melin står oppført med en formue på 132,9 millioner kroner og betalte 43,6 millioner kroner i skatt.

I en rekke artikler har Dagens Medisin hvordan Melin systematisk har skaffet seg mer og mer styring over sentrale funksjoner på fastlegekontorene. Melin eier helseplattformen Pasientsky, som nylig kjøpte opp journalsystemet System X. Den tidligere fastlegen er også gründer og medeier i Melin Medical som er dominerende aktør innenfor betalingsterminaler, samtidig som han har startet og kjøpt opp flere inkassoselskap som krever inn utestående beløp i helsesektoren.

Tjener stort på inkasso
Inkassoselskapet Melin Collectors hadde i fjor et driftsresultat på 88 millioner kroner. Flere leger har uttalt seg kritisk til forretningsmodellen, og mener det er «etisk problematisk» at de svakeste pasientene ofte rammes hardest av høye krav og inkassokrav.

Les også: Melin Medical låser legene til fem år lange kontrakter

Flere leger har også uttalt seg kritisk om det de mener er «monopollignende tilstander» og jusprofessor Mads Andenæs har oppfordret tilsynsmyndighetene om å undersøke situasjonen nærmere.

Etter artiklene, og flere varsler, har Konkurransetilsynet senere oppfordret Pasientsky og Melin Medical om å gjøre en «grundig vurdering av egen atferd».

Jesper Melin har tidligere avvist all kritikk om «monopol-lignende tilstander».

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Pensjonist 14.11.2018 15.15.22

  Det er nesten utrolig at ingen så dette "markedet" før Melin. Fastlegene jobber på hver sin tue omtrent som kjøpmennene for 50 år siden. Kommunene overtok primærhelsetjenesten og allmennlegene i 1984, men lite nytt har skjedd bortsett fra fastlegeordningen, som ikke medførte økt samordning og effektivisering. Melin skal ha ros for at han har tatt for seg noen fellestjenester, og blitt søkkrik på dette. På fastlegenes bekostning, reellt sett. Om noen år blir fastlegene tvunget til å samarbeide. Både med hverandre og med andre helseaktører. Kommunale helsehus finnes noen få steder, men dagens fastleger trives best i ensom majestet. Kanskje til nød i kontorfellesskap med et par gode venner.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!