Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
– SKITNE TRIKS: – Det er trist når de som blir gjenstand for nyhetsjournalistikk, forsøker å legge hindringer i veien for den ved det jeg vil kalle skitne triks, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. Her fotografert under en høring i Stortinget nylig. Foto: Vidar Sandnes

– Alvorlig å skremme journalister

Dette mener generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening og advokat Jon Wessel-Aas. Begge sier det var riktig å politianmelde forholdet.

Publisert: 2019-02-06 — 19.30
Denne artikkelen er over tre år gammel.

– Det er trist når de som blir gjenstand for nyhetsjournalistikk, forsøker å legge hindringer i veien for den ved det jeg vil kalle skitne triks, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Dagens Medisin fortalte onsdag hvordan journalist Målfrid Bordvik fikk 300 røde roser levert hjem på døren - fra en anonym avsender. Leveransen kom bare dager etter at Bordvik hadde skrevet flere kritiske artikler om Jesper Melin og hans forretningsvirksomhet.

– ALVORLIG: – Det er alvorlig dersom personer som av en eller annen grunn misliker hva den kritiske pressen driver med, forsøker å bruke virkemidler som tar sikte på å intimidere journalister, sier Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Lund & Co. Foto: Lund & Co

Avisen oppfattet rosene som en mulig trussel og politianmeldte hendelsen. Politiet sporet betalingen til en i Melins nærmest familie, og Jesper Melin erkjenner nå at det var han som sto bak rosene med det kryptiske kortet.

«Fornuftig»
– Har Dagens Medisin overreagert ved å politianmelde?

– Nei, jeg synes det var fornuftig å la politiet foreta en vurdering av dette. Så er jeg enig med politiet i at det er vanskelig å få dette rubrisert som en trussel i straffelovens forstand, sier Jensen, som legger til:

– Dette må oppfattes som at rosene er ment å gjøre livet surt for en journalist.

Jensen påpeker at det ligger klare føringer fra Riksadvokaten om at denne typer saker skal tas på alvor.

– Anslag mot pressefriheten
Advokat og partner Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Lund & Co DA er ekspert på pressejus. Han påpeker at Høyesterett i flere avgjørelser har slått fast at trusler mot journalister og arbeidet de gjør, det skal rettsvesenet se særlig alvorlig på.

Dette må oppfattes som at rosene er ment å gjøre livet surt for en journalist.
Arne Jensen, Redaktørforeningen

– Det er nettopp fordi det er et anslag ikke bare mot den enkelte journalist, men mot pressefriheten som sådan. I lys av det vil en såpass spesiell henvendelse til en journalists private hjem, som fremstår som uforklarlig ellers, fort kunne oppfattes som en intimiderende handling, sier Wessel-Aas. 

– Så Dagens Medisin overreagerer ikke når vi politianmelder anonyme roser på døren til en journalist?

– I denne sakens kontekst synes jeg absolutt ikke det. Det er alvorlig dersom personer som av en eller annen grunn misliker hva den kritiske pressen driver med, forsøker å bruke virkemidler som tar sikte på å intimidere journalister i form av direkte eller mer subtile trusler eller annen rettsstridig atferd for å skremme journalister til taushet, sier Wessel-Aas.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!