Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
TEMA I SPØRRETIMEN: Helseminister Bent Høie (H) måtte svare på spørsmål om Melin-konsernets sterke posisjon ved norske legekontor. Arkivfoto: Vidar Sandnes

Inkassokrav fra legekontor diskutert i Stortinget

Helseminister Bent Høie (H) fikk spørsmål om Melin-konsernets dominerende posisjon ved landets legekontor i Stortingets spørretime.

Publisert: 2019-01-09 — 19.52

Gjennom en rekke selskaper i en omfattende selskapsstruktur styrer Jesper Melin stadig flere legers pasientjournaler, pasientkommunikasjon, betaling, fakturering og inkassovirksomhet, slik Dagens Medisin tidligere har beskrevet.

– Det er betenkelig at én person har så stor innflytelse over alle sider av primærlegetjenesten. Vi er på vei mot en uheldig monopolsituasjon, sa Svein Aarseth, fastlege og leder av Rådet for legeetikk i Legeforeningen til Dagens Medisin i september i fjor.

Se videointervju: Derfor reagerer fastlegene på Melins grep

– Viktig med rettferdig konkurranse
I romjulen omtalte også NRK saken, og onsdag stilte Sigbjørn Gjelsvik, stortingsrepresentant for Sp, spørsmål om saken til helseminister Bent Høie i Stortingets spørretime. Gjelsvik lurte på om Høie er enig med Svein Aarseth, og hva han konkret vil foreta seg i denne saken.

– Det er helt nødvendig med private aktører som leverandører til ulike produkter og tjenester til helse- og omsorgstjenesten, og jeg ønsker innovasjon og nyskapning.  Det har selskap som Melin bidratt til. Samtidig er det tilsvarende viktig med rettferdig og god konkurranse og at det ikke etableres monopolsituasjoner, svarte Bent Høie, som påpeker at dette er forhold som vurderes av Konkurransetilsynet.  

Les også: Konkurransetilsynet ber leverandører «vurdere egen atferd»

Har du tips i denne saken? Send epost til journalist Målfrid Bordvik og Anne Hafstad

– Fastlegene ansvarlig
Han understreker at fastleger og andre private næringsdrivende selv er ansvarlig for valg av leverandører.  

– Det er viktig at de utøver rollen som bestiller på en god måte.

– Selv følger jeg nøye med på at både private og offentlige aktører sørger for at IKT-systemene snakker sammen på en god måte og bidrar til samhandling og ytterligere innovasjon. Private skal være med å bidra inn, og jeg har forventninger om at de tilrettelegger for god samhandling også med offentlige tjenester. Integrasjon og samarbeid må gå begge veier. Blir dette et problem fremover må vi vurdere å benytte lov og forskrift, sier Høie som også tidligere har uttalt dette til Dagens Medisin.

Sps Sigbjørn Gjelsvik sier han er glad for at statsråden viser vilje til å se nærmere på problemstillingen.

Vurderer lovverk
I 2017 endte 26.846 tvangsinndrivelser fra legekontor hos namsmannen, som er en firedobling fra året før, slik Dagens Medisin meldte i fjor høst.  Også dette bekymrer Gjelsvik, som lurte på hva statsråden vil gjøre for å verne sårbare grupper mot inkassokrav som kan forverre deres helsesituasjon.

– Jeg er oppmerksom på problemstillingen, som er vanskelig. På den ene siden har jeg forståelse for at små legekontor med mange administrative oppgaver velger å sette en del av disse oppgavene ut til profesjonelle aktører. Da er det viktig at de aktørene som de setter det ut til opptrer på en god måte og innenfor lover og regler. Jeg forventer at tilsynsmyndighetene følger med og passer på, sier Høie, som viser til at Melin Collectors i 2016 fikk krass kritikk fra Finanstilsynet.

Les også: Legeforeningen: Flere leger vil vekk fra Melin

– Selv om legekontorene setter bort betalingstjenester så har fastlegene fortsatt ansvaret for at de følger helselovgivningen på området. Jeg opplever at Legeforeningen har tatt problemstillingen på alvor og jobber for å gi sine medlemmer god veiledning og støtte i arbeidet, sier Høie.

Les også: Jesper Melin avviser monopol-kritikk: – Jeg har løst et stort problem for legene

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!