Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FØLGER NØYE MED: – Vi bekymrer oss for en holdningsendring i hvordan aktørene forholder seg, sier Marit Hermansen, president i Den norske legeforening. Foto: Målfrid Bordvik

Legeforeningen: Flere leger ønsker seg vekk fra Melin

Legepresident Marit Hermansen er bekymret for situasjonen og sier det er grunn til å følge nøye med på utviklingen.

Publisert: 2018-09-27 — 12.09
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Flere leger har bedt om bistand fra Legeforeningen etter SMS-konflikten mellom Hove Medical og WTW.

– Vi ser nå at det er flere leger som ønsker seg vekk fra Melin Medical og System X, men som opplever at de sitter i et klister som de ikke kommer ut av. Vi bekymrer oss for en holdningsendring i hvordan aktørene forholder seg. Tidligere har vi hatt få saker med våre medlemmer som har vært i konflikt med leverandører, og ofte har det løst seg ganske raskt. Nå ser vi saker der medlemmer ikke kommer noen vei. Konflikten mellom Helserespons og Hove har satt en støkker både i leger og andre leverandører, sier legepresident Marit Hermansen. 

Dagens Medisin skriver i dag hvordan én mann, Jesper Melin, systematisk har skaffet seg mer og mer styring over sentrale funksjoner på fastlegekontorene. Gjennom en rekke selskaper i en omfattende selskapsstruktur styrer den danske gründeren og tidligere fastlegen stadig flere legers pasientjournaler, kommunikasjon med pasientene, betaling, fakturering og inkassovirksomhet.

Les også: Slik tok han styringen på fastlegekontorene

Har du tips i denne saken? Send epost til journalist Målfrid Bordvik og Anne Hafstad

Legepresidenten bekymret
Marit Hermansen er bekymret for situasjonen hun nå ser, men berømmer også Jesper Melin Ganc-Petersen for innovasjon og det han har fått til. Hun påpeker at han som fastlege og kliniker så et behov og laget systemer som fastlegene ønsket seg.

– Denne typen innovasjon nær praksis ønsker jeg mer av. Med overgangen til et innovasjonsmiljø som nå har stor innflytelse på hele næringskjeden, kan mulighetene for innovasjon og også konkurranse bli svekket, sier Hermansen. 

Les også: Advokat: – Melin fester grepet om hele verdikjeden

– Grunn til å følge nøye med
Og hun legger til:

– Vi ser grunn til å følge nøye med på en utvikling som går fra åpne innovasjonsmiljøer til at en eier, statlig eller privat, får betydelig styring og innflytelse. Vi er avhengig av at leverandørene er åpne for integrasjon på tvers, selv om de er konkurrenter. I et prisbundet system som fastlegeordningen er innovasjon i utgangspunktet krevende. Hvis aktørene ikke samarbeider, men tvert imot opererer med lange bindingstider og eksklusivitetsklausuler, forsterkes utfordringene, sier Hermansen.

Les også: Jesper Melin avviser monopol-kritikk: – Jeg har løst et stort problem for legene

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Finn Halvorsen 10.01.2019 07.28.02

  Da helsehjelp er en nødvendighet og ikke et fritt varekjøp, bør inkasso være en høy terskel å bruke i mot sin kundegruppe. Praksis er og at Melin legger inn betalingsopplysninger som innkasso inn i pasientsky, grunnet samme haver av opprinnelse og er brudd på taushetsplikten, da det lyser opp mot andre som kan komme inn på en pasients opplysninger i Pasientskyen. Man kjenner og til saker hvor Melin ikke har opplyst noen krav gjennom en vanlig regning. Dette er da brudd på god skikk hva gjelder innkasso. Har man en varig sykdom og må inn for hyppige kontroller, er dette en livsnødvendighet og om økonomien ikke strekker til, sitter man med ekstra byrder grunnet dette. Det er disse som rammes eller de som og gjerne er syke og gamle og muligens og glemmer timen. De som glemmer, er ei heller på legens kontor og kan betale eller skrive ut regning for å betale hjemme. Får man ikke i etterkant en regning, men kun innkasso, har melin en dobbelrolle de ikke har lov å ha gjennom enHøyesteret

Nyheter fra startsiden

Post ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!