Helseminister Bent Høie (H) forventer at private aktører tilrettelegger for integrasjon med offentlige løsninger Foto:

Høie vurderer å bruke lovverket

Dersom det blir et problem med integrasjon mellom ulike private aktører og det offentlige, vurderer helseministeren å bruke lov og forskrift.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg vil følge nøye med fremover. Blir integrasjon mellom ulike private aktører og det offentlige et problem, slik mange ser ut til å frykte, må vi bruke lov og forskrift for å sikre at integrasjon gjennomføres og er tilgjengelig. Vi er helt avhengig av at ulike aktører i helsetjenesten samarbeider om dette, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagens Medisin.

Viktig å følge med
Statsråden legger til at han forventer at ulike tilsynsmyndigheter som kan være relevante her, som Konkurransetilsynet, Datatilsynet og Finnanstilsynet, følger med og tar tak hvis nødvendig.

Jeg ønsker private initiativ og innovasjon, men kan ikke akseptere en monopolsituasjon Bent Høie (H), helseminister

Les også: Konkurransetilsynet ber Pasientsky og Melin Medical om å "vurdere egen atferd"

Høie opplyser at han har fulgt Dagens Medisins mange oppslag om det som både fastleger, privatpraktiserende fysioterapeuter og kiropraktorer mener ligner en monopolsituasjon i primærhelsetjenesten, etter at Jesper Melin – gjennom alle selskapene han eier eller har betydelige eierandeler i – styrer stadig flere funksjoner i primærhelsetjenesten.

Les også: Også fysioterapeuter og kiropratorer reagerer

Nei til monopolsituasjon
– Jeg er glad for at Dagens Medisin har belyst dette så bredt. Det er viktig. Jeg forventer at både private og offentlige aktører sørger for at ulike systemer snakker godt sammen og sørger for god integrasjon, sier Høie.

Han legger til at det er helt nødvendig med private aktører, og at rettferdig og god konkurranse om IKT-løsninger i helsetjenesten er avgjørende.

– Jeg ønsker private initiativ og innovasjon, men kan ikke akseptere en monopolsituasjon.

Les også: Jesper Melin avviser kritikken

«En jobb å gjøre»
Høie har, allerede før Dagens Medisin satte søkelyset på disse sakene, gitt Helsedirektoratet i oppdrag å sikre at ulike private aktører gis mulighet til å koble seg på de offentlige løsningene til helsenorge.no.

– Der har vi en jobb å gjøre. Jeg forventer at vi i det offentlige tilrettelegger for private, men jeg har de samme forventningene til private aktører. Integrasjon og samarbeid må gå begge veier, sier Høie.

Powered by Labrador CMS