Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
TIL SAK MOT SPEKTER: Forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne og legepresident Marit Hermansen tar sykehuskonflikten videre til arbeidsretten. Foto: Målfrid Bordvik

Akademikerne stevner Spekter for arbeidsretten

Akademikerne krever at deler av tariffavtalen mellom Akademikerne og Spekter, kjennes ugyldig.

Publisert: 2017-04-27 — 11.35 (Oppdatert: 2017-04-27 — 11.52)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

I februar gikk Legeforeningen og Akademikerne på et sviende nederlag da Rikslønnsnemnda valgte å videreføre tariffavtalen med Spekter som den er. De tapte kampen om å få kravet om «rullerende arbeidsplaner» inn i avtalen, som var det de gikk til streik for i fjor høst. Fagforeningen var klare på at de ville kjempe videre - i rettssystemet.

– Et samlet Akademikerne Helseutvalg har landet på at Rikslønnsnemndas kompetanse skal prøves rettslig. Da blir staten motpart i en rettssak, sa forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne til Dagens Medisin 2. mars. 

– Hvorfor har dere endret strategi og likevel velger å saksøke Spekter?

– Vi har vurdert at det er mest riktig å bringe saken inn for arbeidsretten og ikke en sivil domstol. Vi har hele tiden vurdert de to mulighetene, og det var opp til juristene som fører saken å gjøre en endelig vurdering. Juristene mener dette er mest riktig for å få belyst de spørsmålene vi ønsker å belyse. Vi tillitsvalgt-ledere følger de fornuftige rådene som vi får, sier Frøyland.

«Tvungen arbeidsreform»
I stevningen går det frem at Akademikerne legger ned påstand om at enkelte av arbeidstidsbestemmelsene i tariffavtalen må kjennes ugyldige.

– Rikslønnsnemnda har ikke myndighet til å pålegge legene tvunget arbeid utover arbeidsmiljølovens bestemmelser. Vi står på – og mener – at det kreves frivillighet, altså en avtale med fagforeningen, for å kunne jobbe så mye utover arbeidsmiljølovens bestemmelser som det er snakk om her. Vi mener dette støttes av EU-direktiv, sier Frøyland.  

«Rikslønnsnemnda har fastsatt en tariffavtale med arbeidstidsbestemmelser som vil innebære en tvungen og varig arbeidstidsreform for leger», skriver Akademikerne i stevningen.

– Vi er bekymret for fleksibiliteten i arbeidslivet hvis det er slik at man en gang lager en avtale om fleksibel og utvidet arbeidstid, som man så blir tvunget til å videreføre uten de forutsetningene som vi mener er nødvendig for et forsvarlig arbeidsliv, sier Frøyland.

Krever kollektive løsninger
Dersom legene får gjennomslag for sitt krav om at arbeidsplaner skal rullere etter et fast mønster basert på antall leger i vaktskiftet, er fagforeningen positiv til å videreføre unntakene fra arbeidsmiljøloven om utvidet arbeidstid.

– Vi ser at sykehusene er avhengige av at legene jobber mye. Legene har ikke mostand mot å jobbe mye, men når premissene er endret gir ikke det tilstrekkelig beskyttelse. Hvis legene, som eneste yrkesgruppe, skal jobbe inntil 60 timers uker, forutsetter det forutsigbarhet. Vi må ha kollektive løsninger når det skal jobbes så mye og intensivt som legene faktisk gjør i sykehusene, sier han.

Spekter får nå anledning til å komme med tilsvar til stevningen. Det er foreløpig uklart når saken vil komme opp i arbeidsretten. Akademikerne håper det skjer i løpet av høsten.

Spekter: Tar til etterretning
– Vi tar stevningen til etterretning, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, uten å ville kommentere nærmere.

Arbeidslivforsker Åsmund Arup Seip i Fafo har tidligere vurdert Legeforeningens sjanser i arbeidsretten som små.

– De har en sjanse til å få medhold i arbeidsretten hvis de har gode argumenter for at tariffavtalen var ment å skulle tolkes på den måten de mener. Men når Legeforeningen først valgte å ta dette inn i oppgjøret, er det kanskje fordi de føler at de ikke har så gode argumenter for denne tolkningen. Ellers hadde det vært naturlig å ta det til arbeidsretten med en gang, uttalte Seip til Dagens Medisin tidligere i år.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • lege St.Olavs 27.04.2017 13.47.13

  Seip sier: "De har en sjanse til å få medhold i arbeidsretten hvis de har gode argumenter for at tariffavtalen var ment å skulle tolkes på den måten de mener." Poenget her er vel hvordan tariffavtalen har blitt praktisert, og at arbeidsgiver / Spekter plutselig gikk inn for en ny måte å tolke den på. Da tariffavtalen ble formulert var det vel ingen som hadde fantasi til å forestille seg arbeidgsgiver/Spekter sin nyfortolkning,

 • Kostbart. 27.04.2017 13.41.23

  Er Siv Jensen / Erna Solberg klar over hvor mye penger sykehusene taper, ved å ha en slik konfliktskapende type som Anne Kari Bratten som toppleder ?

 • Lege 27.04.2017 13.09.53

  «Rikslønnsnemnda har fastsatt en tariffavtale med arbeidstidsbestemmelser som vil innebære en tvungen og varig arbeidstidsreform for leger», Å tro at en kan påtvinge arbeidstakere en varig arbeidstid som strider mot Norsk lov er ganske spesiellt. Slikt ble avskaffet når slaveriet ble forbudt. Spekter lider som kjent av inkompetanse, og Rikslønnsnemnda gjør vel som de får beskjed om. Arbeidsrettens evt godkjenning av slaveri blir evt til slutt vurdert i Stasbourg.

 • også lege 29.04.2017 20.00.23

  Slaveri er vel ikke korrekt beskrivelse av det vi som leger nå står ovenfor? Slaver fikk ikke betalt for arbeidet. I tillegg har slaver blitt utsatt for tildels stygge fysiske avstraffelser som pisking, lemlesting, og voldtekt. Det å hevde at vi leger står ovenfor slaveri er ikke riktig. Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har muligens hatt oppe saker som involverer moderne slaveri, men dette som vi opplever kan vel ikke kvalifisere som slaveri.

 • DrDigg 02.05.2017 08.29.36

  Helt enig med "også lege". Med slaveri etorikk blir det enda vanskeligere å få sympati utenfor legelauget. Leger tjener meeeget bra sammenlignet med andre i offentlig sektor. Tror folk flest mener man må forvente mer av legene enn andre, i alle fall om de fete lønnen skal forvares. Hvis ikke kan man lett oppfattes som en sutrete og bortskjemt gjeng.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!