Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
GÅR TIL SAK MOT STATEN: Rune Frøyland, leder av Akademikerne Helse sammen med nestleder Marit Hermansen under møtet onsdag. Foto: Målfrid Bordvik

Legene går til sak mot staten

Akademikerne vurderte å saksøke både Spekter og staten. Nå har de bestemt seg.

Publisert: 2017-03-02 — 11.04 (Oppdatert: 2017-03-02 — 11.20)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Onsdag denne uken møttes fagforeningene i Akademikerne Helse til et ekstraordinært møte etter det sviende nederlaget i Rikslønnsnemnda. Til stede var medlemmer fra alle de 11 foreningene i Akademikerne helse. I tillegg til legene omfatter konflikten også samfunnsvitere, psykologer, samfunnsøkonomer og andre akademikere i sykehus.  

Allerede før kjennelsen i nemnda var klar, varslet Akademikerne at de ville ta saken til retten dersom de tapte. Alternativet sto mellom å gå til sak mot Spekter om tolkningen av dagens tariffavtale, eller å gå til sak mot staten fordi de mener Rikslønnsnemnda har gått utover sin egen kompetanse i denne saken.

– Et samlet Akademikerne Helseutvalg har landet på at Rikslønnsnemndas kompetanse skal prøves rettslig. Da blir staten motpart i en rettssak, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder for Akademikerne Helse, til Dagens Medisin.

– Fundamentalt feil
Juristene i Akademikerne arbeider nå med å forberede saken inn mot rettssystemet. De har ennå ikke tatt stilling til om saken skal fremmes for arbeidsretten eller tingretten.

– Hvorfor velger dere denne strategien?

– Vi mener det er fundamentalt feil at nemnda pålegger arbeidstakere unntak fra arbeidsmiljøloven. Nemnda sier de har samme rettigheter som partene selv til å fastsette tariffavtale, men det mener vi er feil. Dette forutsetter fagforeningens enighet. Det er prinsipielt uheldig for arbeidstakere i Norge å bli stående med en slik formulering, sier Frøyland.

Går ikke til sak mot Spekter
– Dere går ikke til sak mot Spekter om forståelsen av tariffavtalen. Er det uttrykk for at dere ikke ville nådd frem?

– Nei. Vi har vurdert at det store prinsipielle spørsmålet som er viktigst for Akademikerne å ta tak i, er nemndas kompetanse, sier Frøyland.

Spørsmålet om nemnda kan fastsette tariffavtale med unntak fra lovens vernebestemmelser uten at partene selv er enig, har ikke tidligere vært oppe til vurdering.

I kjennelsen slo nemnda fast at de kan fastsette tariffavtale med avvikende arbeidstidsordning, med henvisning til forarbeidene i arbeidsmiljøloven.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Anonymous, Ph.D 07.03.2017 07.40.35

  The hospital system is on behalf of the Norwegian Tax payers run by hardcore money addicts with no checks or balances. Addicts who will act in a dishonest and disturbing way to support their habit. "Specter" has to be removed out of the equation, of course all together with a certain amount of staff and board members, which do not contribute at all.

 • Anonym 02.03.2017 21.23.41

  Og derav neppe kunne ført den harde stilen som de nå gjør. Men det sistnevnte er riktignok mine spekulasjoner.

 • Anonym 02.03.2017 21.17.16

  Det er nok en riktig vurdering at saken må tas mot staten. I Arbeidstilsynet bruker man for eksempel 10,5 timer aktiv arbeidstid som en øvre akseptabel grense (spesielt innenfor yrker med risiko for feil). I tilfeller hvor man eksempelvis har tilsammen 2,5 timer pause/hvile kan man akseptere 13 timer sammenhengende arbeidstid. Men altså ikke mer enn 10,5 timer aktivt arbeid. Arbeidstilsynet hadde (skulle ha) for noen år siden føre tilsyn/kontroll av sykehusene. Denne prosessen ble betydelig nedtonet etter at Spekter aktivt bedrev korridorpolitikk både inn mot Arbeidstilsynet men også departementet. Resultatet ble et "filletilsyn" sammenlignet med hva som var planlagt og varslet. Mange ansatte i Arbeidstilsynet ble overrasket og oppfattet sitt egent tilsyn feigt. Dette illustrerer bare omfanget av hvordan Spekter jobber, og det er dessverre liten tvil om at et eventuelt tilsyn av sykehusene vil ha ført frem flere forhold som arbeidsgiver/Spekter må ha tatt hensyn til!

 • Lege 02.03.2017 21.11.33

  Det viktigste i denne saken er at Spekter og politikerne til slutt forstår at legene ikke kommer til å gi seg i denne saken. Enten det blir med jus, lovlig overtidsnekt, ved å prioritere pasientkontakt fremfor DRG-koding, iverksette lovlig og forsvarlig sykefravær eller kun vanlig gå-sakte-aksjon for å sikre forsvarlig pasientutredning. Om legeforeningen ikke står 110% bak dette kommer legeforeningen til å gå i oppløsning, og langt flere kommer til å skaffe seg privat helseforsikring da kun de uerfarne og uegnede blir igjen i det offentlige helsevesenet.

 • Dr.Simsalabim 02.03.2017 19.42.20

  Det er kun nyanseforskjeller mellom partiene innen helse. Problemet vårt er at vi ikke har streikerett som andre i samfunnet. Dessuten bryr politikerne seg mere om penger enn pasienter. Se bare på forskjellen mellom streiken til lokførere og oss i høst. Lokførerne var på nyhetene og dagsnytt 18 nesten hver dag, mens vi var i Dagsavisen. Når togene ikke gikk kom folk for sent på jobb og staten tapte penger. Ble aldri noen tvungen lønsnemd. Vi er på vei til USA modell "Cash is king". Som Lis jobber man 60 timers uker til ferdig spesialist. Så går man til det private å behandler pasienter med penger eller privat helseforsikring. 500 tusen har privat helseforsikring i Norge! Jeg har alltid vært stolt av at vi i Norge gir samme helsetilbud til " fattig og rik" , men har blitt realitetsorientert av Spekter, nemda og politikere at de ikke ønsker dette. Stemmer kystpartiet til høsten.

 • sykehuslege 02.03.2017 17.44.46

  Det ser mørkt ut for et sterkt offentlig helsevesen. Nå burde de andre partiene kjenne sin besøkelsestid. Skulle tro at arbeiderpartiet er motstander av slik fagforeningsknusing som Bratten driver med. Bratten må uansett gå. Hun skaper konflikt på alle fronter. Høie må se å forstå hvilket ansvar han har. Du skaper ikke pasientens helsetjeneste uten kompetente og motiverte leger. Nå er det nok. Vi gir oss aldri!!!!!

 • Overlege 02.03.2017 17.43.58

  Arbeiderpartiet startet dette uføre og tåkeprater i dag. De har ingen helsepolitikk som kan virke til tross for ressursbruken. Økte skatter går til spekter og pampeveldet.

 • LisLege 02.03.2017 17.07.42

  Dessverre kan det se ut som en klassisk pest eller kolera-situasjon. Selv om Rødt og Sp har gått ut med fornuftige synspunkter, er en stemme til disse partiene i praksis en stemme til en arbeiderpartiregjering, og det er den sikreste veien til ingen endring. Høyre og Høie har vist lite handlekraft, men et regjeringsskifte vil neppe gjøre underverker, og da skal i tillegg nye folk sette seg inn i dette meget komplekse feltet og da går årene fort. Krf og venstre har fornuftige synspunkter og det er lov å håpe at disse to partiene som faktisk har en størrelse som gir større mulighet til å fronte enkeltsaker vil kunne påvirke en Høyreregjering (enten som vippepartier eller i regjering). Jeg er derfor fristet til å tro at et sterkt sentrum er vår beste sjanse, men dette er definitivt ikke evidensbasert.

 • N.N 02.03.2017 15.25.38

  Ja, maktposisjonering kan lett bli viktigere enn fag-driv.

 • Helsepolitikk ? 02.03.2017 14.36.22

  Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen tåkeprater etter beskjed fra Høyremannen Støre, i håp om å bli helseminister snart. Sannheten er at Støre har blinket ut unge, lett-formelige, Ingvild Kjerkol som neste helseminister. Hun blir lett å dirigere.

 • helsepartiet 02.03.2017 14.11.19

  LIS 02.03.2017 13:52:20 : hva med helsepartiet da?

 • Og Trond Giske ? 02.03.2017 13.52.31

  Ja, og Trond Giske. Hvor er han ? Han burde kommet seg ut av ammetåka nå. Han kan provosere. Men, han tenker hvert fall veldig ofte lyn-klart. Og, INGEN kan beskylde han for å være feig. Har han også fått munnkurv ?

 • LIS 02.03.2017 13.52.20

  Politikerne konkurrerer som vanlig om å være mest bekymret for forholdene i helsevesenet. Høyre, FrP og AP praktiserer klassisk høyrepolitikk. Venstre gjør som Høyre sier i denne typen spørsmål. KrF har ikke flagget noen klar mening, men har uansett ingen innflytelse ovenfor H, FrP og Venstre. Sp viser fornuftige synspunkter, men går til valg på regjering med AP og vil derfor bli overkjørt i en evt rød-grønn regjering. SV blir sannsynligvis samarbeidsparti og i samme situasjon som Sp. Høyre lovet oss å reversere foretaksreformen før sist valg, men Høie har blitt servert baguetter og latt seg snakke rundt av HF-direktørene, så nå er ikke lenger dette et tema. Om noen har forslag til hvem som bør motta legenes stemmesedler så del dem gjerne med oss!

 • Har Hadia Tajik fått munnkurv av Støre ? 02.03.2017 13.35.05

  Siden alle kan se på You Tube/nettet, Ap-lederens spesielle digging av Spekter og NHO, blir alt snakket i valgkampen om å ha et offentlig sykehusvesen bare dumt. Rekkevidden av å støtte Spekter, NHO og Siv Jensen (hun som egentlig styrer landet for tiden) i denne saken, blir nedbygging av offentlige sykehus, oppbygging av private sykehus. Får ikke Hadia Tajik lov til å ha egen mening om denne saken ? Forstår ikke hun heller at Spekterbratten, NHO og FrP ønsker oppbygging av private sykehus ?

 • lege 02.03.2017 13.30.49

  null tillit igjen til arbeidsgiver og politikere

 • Arbeidstaker 02.03.2017 13.29.38

  Til LIS 02.03.2017 12:57:59. Dette er typisk høyrepolitikk. Les f.eks. denne artikkelen: https://www.tu.no/artikler/statoil-far-omstridt-tillatelse-etter-klage-det-hadde-blitt-jobbet-nattarbeid-uansett/377263. Det er derfor viktig å gjøre de riktige valgene gjennom stemmeseddelen til høsten.

 • LIS 02.03.2017 12.57.59

  Det er jo helt sykt at man må saksøke staten for å komme seg ut av en avtale som forutsetter frivillighet. Er ikke staten nettopp til for å beskytte oss mot slike overgrep fra arbeidsgiver? Eller har staten nå tatt på seg jobben som den største overgriperen av alle? Enhver noldus burde jo se at man i 2017 ikke kan tvinge noen til å jobbe 19 timer i strekk og 60 timer i uken mot deres vilje! Og dette må man nå bruke millioner av kroner på å diskutere i en rettssal?? Føles som om landet vårt er på vei i grøfta med en haug med inkompetente byråkrater ved rattet? Og den sunne fornuften ble visst liggende igjen på utedoen på rasteplassen.

 • Legg merke til Ap 02.03.2017 12.51.57

  Legg merke til tåkepratet fra dagens Arbeiderparti. Tåkeprat betyr feighet.

 • N:N 02.03.2017 11.26.47

  Alt dette kan ungåes ved at dei fire regiondirektører pluss Bratten stiller sine plasser til rådighet "Høie har kke baller til og si det". Dere har et stort ansvar for pasientene nå.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!