Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Legene har det ikke verre enn andre

Leger er ikke utsatt for hardere arbeidspolitikk enn andre, ifølge Fafo-forsker Åsmund Arup Seip. Se han diskutere mulig utfall av lønnsnemnda med UiO-professor Jan Frich.

Publisert: 2017-02-24 — 11.00
Denne artikkelen er over fem år gammel.

I forrige uke møttes Spekter og Legeforeningen i Rikslønnsnemnda, og i starten av neste uke faller «dommen». I Dagens Medisins TV-studio diskuterer Fafo-forsker Åsmund Arup Seip og medisinprofessor ved Universitetet i Oslo, Jan Frich, hva nemnda bestemmer seg for.  

– Basert på tidligere avgjørelser i Rikslønnsnemnda er det ikke trolig at Legeforeningen vinner frem. Nemnda introduserer vanligvis ikke nye elementer i tariffavtalen, sier Seip.

Les også: Tror legene taper på alle punkt

– Ingen seierherre
Medisinprofessor Jan Frich, som leder avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, mener ingen kommer seirende ut av denne konflikten, uansett utfall i nemnda.  

– Ingen går seirende ut, konflikten har kostnader på begge sider. Konfliktnivået er høyt i sykehusene og det er viktig å få en avslutning på diskusjonen så man kan gå videre, sier Frich, som selv er lege.

– Hvordan er stemningen på sykehusene?

– Jeg opplever at det er en følelse av manglende tillit til Spekter, men også arbeidsgiverne. Legene har levd mye med usikkerhet rundt sin egen arbeidssituasjon. Mange er fleksible, drar et tungt lass og kaster seg rundt når det trengs, men opplever at arbeidsgiver blir hardere i dialogen, sier han.

– Må regne med motmakt
Han viser blant annet til Spekters ønske om å fjerne ordningen med overlegepermisjon dersom legene vinner frem i streiken.

– Dette understreker ytterligere hvor hardt man spiller. Spekter bruker en retorikk om individuelle goder, mens mange oppfatter dette som en ansvarlig måte å sikre kompetansen i en kunnskapsintensiv virksomhet. Fjerner man det, må man ha en ny plan for å sikre opplæring, sier Frich.

Les også: Legene kan tape 16.000 hver

Seip mener derimot ikke at legene har det verre enn andre yrkesgrupper i samfunnet.

– Når Legeforeningen bruke makt for å endre forholdene i tariffavtalen må de regne med å møte motmakt. Tariffavtalen er en balanse mellom goder og byrder. Jeg tror ikke legene er utsatt for veldig mye hardere arbeidspolitikk enn andre yrkesgrupper, sier Fafo-forskeren.

– Hardnet seg til
Frich viser til forskning som viser at leger i dag opplever at det er lenger vei til ledelsen enn de gjorde for ti år siden.

– Lange beslutningslinjer oppleves frustrerende. Legene har det ikke verre enn andre, men virksomheten fordrer større grad av fleksibilitet for å få den til å gå rundt. Derfor oppleves frustrasjonen større enn hos andre, sier Frich.

Han mener situasjonen har «hardnet seg til».

– Blant annet er saken om vaktfritak for gravide for mange leger blitt en symbolsak for at arbeidsgiver egentlig ikke bryr seg om oss, sier han.

Les også: Varsler rettssak dersom de taper

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Knut 04.03.2017 19.01.29

  Poenget er vel at befolkningen og pasienten får det verre når legene tvinges til å arbeide for lenge med for kort hvile.

 • Lege 01.03.2017 23.38.08

  Jo, legene har det verre enn andre. Middels timelønn, nattarbeid, unntak fra AML, vikariat og mye stress og stort ansvar. Spør andre yrkesgrupper på sykehuset om de vil bytte....

 • FAFOs kunnskap 24.02.2017 17.03.37

  Hvem sammenligner FAFO med? Med grupper som er beskyttet av aml? Finnes det noen grupper som har midlertidige stillinger til de er40 år og jobber 19 timers vakter og som har en arbeidsgiver som skal spare inn kostnader til vikarer ved at unntaket fra aml misbrukes?

 • Tull fra forsker 24.02.2017 16.59.52

  Denne forskeren fra FAFO har hatt godt betalte oppdrag fra Spekter. Det kan forklare hvorfor han ikke har satt seg inn i saken og i Spekters endring av praksis. Ikke noe nytt i at slike nemnder viderefører dagens avtaletekst. Det som er nytt et at Spekter ønsker et avtalebasert unntak som misbrukes.

 • Lege P 24.02.2017 14.40.47

  Til Seip: Hvem andre enn leger som påpeker lovbrudd, økonomisk snusk, ventelistetriksing risikerer oppsigelse, sverting av navn og rykte samt yrkesforbud enn leger i spesialisthelsetjenesten ?? I andre bransjer er det andre steder å jobbe fordi det ikke er et dominerende offentlige monopol.

 • Lege2 24.02.2017 12.45.43

  Finnes sikkert mange andre arbeidsgrupper hvor en må gå som vikar frem til starten av 40-årene, dvs de første 10-15 årene av en yrkeskarriere. Min bedre halv del har 3 årig høyskole, vi begynte likt i helseforetaket. H*n fikk umiddelbart fast jobb, jeg er fortsatt vikar. H*n er avd.leder og har en lønn som er langt høyere enn det jeg får som lis med 43 timers uke. Nei da, leger har det ikke kjipere enn andre. Ikke teller vi før vi er ferdige spesialister heller, mens andre yrkesgrupper på sykehus kan starte umiddelbart på hierarkistigen. Jeg blir så provosert! Gi oss faste jobber og muligheten til å nekte UTA nå! (det er ikke noen reell mulighet for å si nei til UTA som vikar, da finner de bare noen andre når vikariatet går ut. Billigere er det også å ansette noen nye i lavere lønnskategori...) La oss få de samme rammene som andre offentlige ansatte har.

 • Lege 24.02.2017 11.07.36

  Legene har det vel som alle andre med slike vide unntak fra arbeidsmiljøloven med lange arbeidsuker,ubetalt overtid og 19 timers vakter. Det er jo svært mange yrksgrupper som også sliter med dette?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!