Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KLAR TALE: Spekters fagsjef Cathrine Hennig sa i sitt innledningsforedrag i lønnsnenmda at Spekter vil fjerne blant annet overlegepermisjonen dersom Akademikerne får medhold. Hennig representerte Spekter i nenmnda sammen med prosjektdirektør Lars Haukaas. Foto: Vidar Sandnes

Spekter vil fjerne «lege-goder» om legene får medhold

Spekter kom med en illevarslende melding for legenes del, under Rikslønnsnemndas behandling av tariffavtalen.

Publisert: 2017-02-14 — 11.30
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Hovedforhandlingene i sykehuskonflikten ble avholdt i Rikslønnssnemnda mandag.

– Har bedre ordninger enn alle andre
Fagsjef i arbeidsgiverforeningen Spekter, Cathrine Hennig, sa i sitt innledningsforedrag at legene har gode motytelser i sine avtaler:

– Her er det snakk om at legene har fått avsatt tid - til fordypning - fire timer hver uke hvor de kan drive faglig ajourhold. I tillegg har overlegene fire måneders utdanningspermisjon - hvert femte år. Med lønn. Det har de hatt i veldig mange år, sa Hennig.

– Dette er bedre ytelser og ordninger enn det alle andre har, sa hun.

– Så, hvis vi i nemnda gir Akdemikerne medhold, vil dere ta bort disse motytelsene da?, lurte nemndsmedlem Steinar Strøm på.

 – Ja, svarte Hennig kontant.

Kan fjernes fra tariffavtalen
– I teorien kan Spekter fjerne ting fra tariffavtalen, sier forhandlingsleder for Akadmikerne, Rune Frøyland, til Dagens Medisin.

– Men det skal forhandles om i et hovedoppgjør. Permisjonssystemet er laget for kompetansebygging for å sikre at vi hele tiden har godt kompetente fagfolk.

– Så det å fjerne kunnskapsutvikling fra sykehusene ville være dramatisk og oppsiktsvekkende, sier Frøyland.

– Ser du på dette som en «tom trussel»?

– Jeg ser på det som at det, der og da, var et forsøk på et svar på et spørsmål fra nenmnda, og ikke på noe som Spekter har tenkt på egen hånd, sier han.

– Skuffende propaganda-påstander
Som Dagens Medisin skrev mandag, ble det også fremlagt sterke påstander om at Legeforeningen har drevet propaganda og mediekampanjer for å få gjennom sitt syn.

– Skuffende, fastslår Frøyland.

– At ansatte i sykehusenes interessekamp reduseres til propaganda er veldig skuffende.

– Dette er en reell interessekamp med utgangspunkt i frustrasjon og frykt for hvordan egen arbeidshverdag blir. Dette kan man ikke kalle propaganda. At Akademikerne under streiken fikk mye medieoppmerksomhet skyldes at dette var en veldig rettferdig og gjenkjennelig konflikt for folk flest.

– Legeforeningen produserte blant annet en del videoer under streiken, og var svært aktive med å dele budskapet sitt?

– Det var et arbeid for å få frem budskapet som kommer nedenifra. Å drive kunnskapsformidling og benytte nye kanaler er noe helt annet enn propaganda, sier Frøyland.

Kjennelsen fra Rikslønnsnemnda vil etter sigende foreligge om rundt to uker.

Legeforeningen har allerede varslet at de vil gå rettens vei dersom de ikke vinner frem.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Herr Ukjent 20.02.2017 18.54.02

  Til dere som tror at du er fri når du er overlege - kødder du? Jeg jobbet med en kar, som hadde litt markeringsbehov. Han ville gjerne være flink, og han var flink. Da jeg traff ham igjen i -13, så var han litt mer spak. Han sa det ikke selv, men jeg fikk vite av en kollega at han hadde forsøkt å få respekt av en velrenommert kar på operasjonssalen på et univ sykehus. Du kommer ikke med forslag til en hissig kirurg om hvordan han skal operere og tror at du skal få stor stjerne om du har sosiale antenner - og senere pratet herr hissig kirurg en hel tur fra Voss til Bergen om hvordan XY aldri skulle få jobb i Norge mer. Herr XY fikk sin spesialistittel, og stillingsposisjonen han gikk i ble fratatt ham av en av Hissig Kirurgs sine overlegekollegaer. Herr XY var linket til stedet pga kone som ikke ville flytte og barn. Herr XY var DRITGOD til å operere. Men det får ingen nyte godt av. Investerer du som ingeniør, kan du starte noe selv. Investerer du i medisin, er du bare dum el naiv.

 • LiS Indremed/skrivemaskin 20.02.2017 18.42.14

  Bytte avdeling? lol, jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk vikariatsforlengelse 2 uker før slutten av vikariatet mitt på UNN. Sjefen sa aldri noe. Jeg måtte gå til sykepleiersjefen for å vite hvor mange avviksmeldinger jeg hadde fått og hvilken del av sykehuset de kom fra. Jeg gikk et halvt år arbeidsledig før jeg ga opp og måtte ta en ny LiS jobb hvor jeg jobber intenst med sykepleiere. De er grusomme. Quick recap: vi har et yrke, hvor man er i lomma på det offentlige MINST til du blir spesialist. Hvis du ikke blir spesialist, er ALT bortkastet. ALT. Du blir utnyttet som en liten dritt, og håper at du skal nå toppen av bløtkaka. Du må flytte på deg og unga for å få Gr2. Du kan ikke skape egen jobb, fordi det offentlige dominerer markedet. Maligne leger og sykepleiere kan når som helst gjøre alle årene wasted. For ikke å snakke om alle andre som vet hvor du jobber og kan klage på deg. Klesdamene. Vaskehjelpa. Du har ingen kontroll over egen skjebne. Smarte folk. Why? Why do it?

 • Lege Trondheim 20.02.2017 12.27.55

  Det er en svakhet at vi leger ikke har vært flinke nok til å spre kunnskap om arb forhold ved ulike sykehus og avdelinger. Det burde vært mulighet for - på Legeforeningens nettsider - å "anmelde" sykehusavdelinger og ledere. Vi burde hatt vår egen " trip advisor " for helse. Unge ferske LIS bør kunne advares mot de mest maligne kasus. Erfarne leger bør kunne søke råd hos hverandre når de står i vanskelige arbeidsforhold med dårlige ledere (som f.eks "legeleder" som skriver lenger ned i kommentarfeltet her).

 • Lege 20.02.2017 09.03.34

  Til lege Trondheim: utfordringen med å bytte avdeling er at dette enten betyr bytte av spesialitet eller flytting. Og det er ingen garanti for at arbeidsforholdene er bedre andre steder. Nettopp dette tror jeg er noe av grunnen til at spekter kan holde på som de gjør. Som sykehuslege er det stort sett bare et alternativ i hver by, dermed må en bare bite i seg. Å stadig ta med familien på flyttefot er uaktuelt.

 • lege Trondheim 20.02.2017 08.35.02

  Lege 19.02.2017 22:44:58: Prøv å bytte avdeling. Det finnes mange gode ledere i norske sykehus. Det finnes avdelinger med rett til å stemple, reell stempling, hvor forskning anerkjennes, og hvor sjefen er på de ansattes side. Se på lista over legeledere som underskrev oppropet mot Spekter.

 • Ikke leder 19.02.2017 23.17.32

  Hvis vi skal følge disse resonnementene under så gjelder det altså å bite i seg alt mens man er LIS, holde ut til man får en fast overlegestilling, så får man søke hevn på andre måter - pøse på med sykefravær, unngå alle ekstraoppgaver... Nei, dette byr meg i mot!!! Jeg tror faktisk det nytter å kjempe mot spekter. De gjentar seg selv, bitre sjeler som vakler i sirkler nedover, snart kan vi notere oss HR -

 • Lege 19.02.2017 22.44.58

  Legeleder #2 har et poeng, dette er en kjent holdnig. Skriver en overtid så er dette et tegn på at en ikke takler jobben godt nok. Derfor har jeg aldri skrevet et eneste overtidstime, selvom det blir overtid hver uke. Stempling løser ingenting....

 • stempel i lår? 19.02.2017 19.53.25

  Legeleder #2 : Hvorfor så hatefull?

 • Legeleder #2 19.02.2017 19.36.12

  Dere må gjerne få innført stempling. Den assistentlegen som ikke stempler punktlig og får arbeidet gjort (om de sniker seg tilbake til kontoret eller avdeling trenger ikke jeg ta hensyn til), de forlenger jeg ikke vikariatet til. Det er nok av folk som vil jobbe ved et mellomstort sykehus, blant annet tyske kandidater. En jeg ansatte kom fra en nevroavdeling i syd-Tyskland hvor hun jobbet 60 timer og kun fikk betalt for 45 av disse. Men for Guds skyld, om dere vil ha stempling, så skal dere få stempling. Noe sier meg at det bare er en skikkelig stempling i eget lår. Her snakker vi overtid, samtidig som dere "beviser" at det ikke jobbes overtid. Velbekomme.

 • Schäfer Joanna 17.02.2017 11.46.50

  Til LEGELEDER, uten navn, som ikke våger å stå fram. Du vil også ansette LIS for 200 tus i året , fordi det er blitt så mange søkere. Er det sosial dumping du vil ha, hva med snekker for 25 kr timen. Det er overproduksjon av unge leger pga studier i utlandet. Det er prekær mangel på spesialister, spesielt i utkantene. I min avd. står ledig overlege stilling i månedsvis i flere måneder, ingen søkere. Alle overlegene er utlendinger som kom hit pga bedre arbeidsvern enn hjemme. Hele helsevesenet vil kolapse uten disse. Tror ikke du lykkes i din virke med din autoritære , og fiendlige holdningen til legestanden. Det høres verre ut enn i kommunistiske Polen hvor jeg flyttet fra for over 30 år siden. Lederen min hadde respektert legene sine i vil aldri våge å si noe slik som du skriver her.

 • lege 16.02.2017 20.26.26

  Da, kjære kollegaer, har vi snart en plan for å realitetsorientere Spekter mht. hvor mye tid som faktisk går med til å gjøre et skikkelig arbeid- alternativ hva de får av kvalitet, hvis vi går hjem til tiden og ikke oppdaterer oss. Problemet her er hva det vil koste for våre medmennesker- og ja, pasienter er medmennesker og ikke objekter under reparasjons som en del av produksjon osv. Dette må da bli en politikersak snart- på det nivået det hører hjemme? På toppen. Vi kan ikke akseptere at Spekter truer pasientene på livet, bokstavelig talt- dårlig innpakket som legegoder som skal fjernes.

 • Lege 16.02.2017 18.25.16

  Stemplingsur for å dokumentere og få utbetalt overtid må innføres! Pengen kan taes ved å innføre stillingsstopp i administrasjonen i helseforetakene, samt planlegge nedbemanning der med 5% årlig i 10 år.

 • lege 16.02.2017 18.14.03

  Da synes jeg vi går for stempling, all overtid betalt og ingen faglig fordypning- som respons på Spekters forslag til å utarme helsevesenet for faglig oppdaterte leger.

 • stempling 16.02.2017 16.07.17

  Jeg synes stempling burde være en rettighet også for leger. Det har vært foreslått flere ganger på min avdeling, men alltid kontant avslått med rare begrunnelser. Mine ikke-lege kolleger har stemplet i mange år. Det er en kjempefin måte å unngå ubetalt overtid på.

 • Lege 16.02.2017 12.34.46

  Til HH; Hva med obligatorisk stemplingsur ved ankomst / hjem som grunnlag for timeliste og overtid? Det vil jo synliggjøre antall timer på jobb på en enkel måte?

 • HH 16.02.2017 11.54.22

  Så lenge vi leger bare fortsetter å løpe fortere og fortere, oppdatere oss på fritiden, og å gjøre papirarbeidet i (ulønnet/uregistrert) overtid, kommer ingenting til å forandre seg. Om "legeleder2" er arrogant og useriøs, så har vedkommende dessverre et poeng med tanke på at det er mange søkere til stillingene på sykehus; ledelsen gir beng i om noen slutter fordi de ikke finner seg i arbeidsforholdene - de har mange å ta av... Tror dessverre vi leger må sette hardt mot hardt om vi skal komme noen vei; vi må slutte å gjøre gratisarbeid, og å være så forbasket pliktoppfyllende (fortrinnsvis på en måte som IKKE går utover pasientene!). Oppriktig leit å se hvordan Spekter og "NPM-menigheten" sakte men sikkert ødelegger det offentlige helsevesenet vårt...

 • Motalt 15.02.2017 22.39.40

  Hvordan kan dere forsvare velferdsstaten? Nav som bruker usakligheter mot syke, rått mAktspill og håpløst hierarkiske strukturer med tapere av humanioradamer og sykepleiere i toppen.

 • leger som diskuterer på FB 15.02.2017 19.23.38

  Til lege under: på youtube ligger et intervju med spekter sin direktøren (en samtale med Gudmund Hernes). Det er langt og lenge å lytte, men et godt stykke ut i intervjuet legger hun ut om legers FB-diskusjoner og ting som er skrevet om henne der. Spekter har jo i likhet med sykehusdirektørene egne kommunikasjonsansatte. De har vel hendene fulle nå med å overvåke sosiale media. https://www.youtube.com/watch?v=HG17UYy4syc

 • lege 15.02.2017 18.34.36

  Vedr. Arne Refsums kommentar: Dette er jo helt sykt. Overvåke Facebookytringer osv. Det viser jo nivået her. Jeg har "likt" utsagn fra Dnlf i denne saken. Det var kanskje uklokt av meg. Spekter opptrer jo da på et bunnivå - som NAV gjør overfor pasienter hvor NAV bruker blogginnlegg og sosiale medier imot pasienter som forsøker å mestre så godt som mulig ved å være aktive. Flere likhetstrekk mellom NAV og Spekter, bortsett fra overvåkning, skremsler og usakelighet?

 • Arne Refsum 15.02.2017 17.55.47

  Livlig debatt. Alle bør imidlertid huske Spekters fremferd ved konflikten rundt sykepleiernes turnus ved Ahus ( jobbe hver 2.helg), hvor de overvåket Facebookytringer og annet mellom sykepleiere og brukte dette i arbeidsrettsak senere.

 • Akademiker 15.02.2017 17.05.12

  Til lege: takk dette var en forfriskende artikkel. For meg virker helseforetaksmodellen å være skapt på idealistisk grunnlag uten fotfeste. Den har ikke ført til bedre samordning av tjenestene, bedret tilbud og innsparinger men har endt opp som et hierarkisk maktvelde, preget av lobbyisme og venners venner, der evt kritikere "skrelles bort" og "toppen" ikke skjønner hvorfor "bunnen" ikke bare kan "spise kake". Kampen mellom ledertopp og leger/andre fagpersonell har oppstått av den enkle grunn at HFmodellen ikke er forankret i noe faglig grunnlag og de skyldes på hverandre. Har selv jobbet i sykehus og fylt ut søknad om alt fra et 500 kroners dagskurs til ny kaffetrakter - en søknad som skal gå "i søyle" til en fjern leder som overvåker alle utgifter og ber oss være takknemlige når noe blir "innvilget". Dog jobber vi der faktisk frivillig, vi kan slutte..

 • Hermann Albert 15.02.2017 16.29.48

  Latterlig utspill fra Spekter. Det virker som om Spekter ønsker å opprettholde konfliktnivået. God arbeidsgiverpolitikk er det på ingen måte. En skulle tro at arbeidsgiver var interessert i at ansatte bidro til kompetanseheving og derigjennom økt kvalitet. Framfor at dette skal oppfattes som et gode, burde det i stede vært lovforankret.

 • lege 15.02.2017 15.27.33

  Til Akademiker; For å forstå helseforetaksmodellen er det lurt å lese Rune Slagstad sin artikkel; "Helsefeltets strateger" fra 2012, publisert i Tidsskriftet for legeforeningen, lett å google. Rune Slagstad beskriver her også Spekter sin funksjon.

 • Akademiker 15.02.2017 15.22.15

  Ingen som kan forklare fordelen med helseforetaksmodellen? Noen fra specter, en leder, økonom eller politiker som tør prøve? Specter bør vel forøvrig kutte ned antall lederseminar før de kutter på kompetanse til sine ansatte, det må da gjøre legene mer effektive dersom de er faglig oppdaterte nok til å gi rett behandling umiddelbart uten å måtte lese seg opp først.

 • Pessimist 15.02.2017 13.35.01

  Kuttene på ”gulvet”, eksemplifisert i dette tilfellet ved legers arbeidstid og vilkår, vil uavhengig av resultatet i nemnda fortsette så lenge ingen fra det store sterke byråkratiet utenfor pasientrommene (inkludert politikerne) får øynene opp og ser at den prosessen som pågår overhodet ikke er til pasientenes beste. Jeg registrerer at det fredag skal holdes møte med tittelen ”Helsepolitiske veivalg” i regi av Spekter. På seminaret møter du helseminister Bent Høie og Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen. I tillegg deltar adm. dir, Helse Nord RHF, adm. dir, Helse Stavanger HF, adm. dir Aleris Helse AS, adm. dir, Lovisenberg Diakonale Sykehus, adm. dir, St. Olavs Hospital HF, adm. dir, Sykehuset i Vestfold HF og adm. dir, Spekter. Kort oppsummert to politikere fra Norges to største partier som mener det samme om helsepolitikk (i hvert fall hvis handling teller), og en haug med RHF ledere. Kunne man ikke like gjerne kalt møtet: Bukkene møtes ved havresekken.

 • turnuslege 15.02.2017 13.24.16

  Til utbredt lege: Du mister ikke alt om du mister vikariatet på OUS, du må bare flytte enda en gang antagelig! Finn et annet yrke som krever at du flytter deg uten noen form for kompensasjon for å bli spesialist (les få fast jobb). Å være lege i dag er ikke lukrativt i det hele tatt sammenlignet med andre yrker. Finn en annen yrkesgruppe som er har et kommentarfelt som det under? De fleste virker jo misforøyde....

 • LiS 15.02.2017 12.57.07

  Folkens, dere må huske på at Spectre kun kan komme med trusler, fordi arbeidsgiver i praksis har monopol. Løsningen her ligger i å fjerne monopol. Helsedirektoratet må ikke få monopol på å dele ut spesialisttitler. Man må kunne jobbe seg opp spesialistkompetanse hos private og i andre land, uten å være prisgitt byråkratene. Man må gjøre det attraktivt å drive business, og attraktivt å være leder innenfor helse, ikke bare en posisjon for mindre flinke som ikke har muligheten til å lykkes i store private konsern.

 • Antisthenes Kynos 15.02.2017 10.51.47

  Tomme trusler. Min fordypningstid er per idag allerede ubetalt jobbing, siden den stort sett gjøres i fritiden min, og går til å rydde innboksen for dokumenter/prøvesvar til signering (tar en uke uten klinikk før det roer seg), forskning, forberedelse av internundervisning og å prøve å holde seg oppdatert mtp nytt innen faget. Hos oss er avtalt fordypning "oppad begrenset til 200 timer per år", men i praksis neppe 20 timer per år. Ved min klinikk (universitetssykehus) er dette standard. LISer får fordypning, men bruker tiden til å rydde papir. 4 måneder hvert 5. år er ikke nok til å komme opp til vannskorpen faglig. Så, for Spectre, det er bare å glede seg over at industrien får informasjonsmonopol; min PhD holder meg ikke automatisk oppdatert i 30 år frem til pensjonsalderen. Det er neppe like billig som å holde sine medarbeidere oppdatert. Men, oj, det gjør dere jo ikke i dag heller.

 • Oppgitt 15.02.2017 10.07.49

  Om dere ikke går med på å gi arbeidsgiver full styringsrett over unntakene fra arbeidsmiljøloven, og dermed nekter å jobbe så hyppige og lange vakter som arbeidsgiver ønsker/bestemmer. Så skal dere heller ikke få tid til å holde dere faglig oppdaterte som straff. Vinn-vinn for sykehusene og pasientene det? Eller..? Folket må ta tilbake den politiske innflytelse over sin egen helsetjeneste. Vekk med RHF-ene så fort som overhodet mulig og få inn ledere på åremål som ikke får lov til å rotere inn og ut av hverandres kontorer og styrerom i år etter år (snart snakker vi tiår etter tiår)...!

 • Sykepleier 15.02.2017 09.55.19

  I en situasjon der legene, i bytte mot forsvarlige tjenesteplaner, trues med å miste sin fordypningstid for å oppdatere seg i medisinske prosedyrer og behandlingsmetoder, er det vel på sin plass å gi et eksempel på hvordan OUS velger å praktisere kompetanseheving av sine ledere: Dag 1: Leanspill Leanspillet er en type simulering av en reell arbeidsprosess der du selv kommer frem til smartere måter å jobbe på. Spillet krever ingen forkunnskaper. Vi bygger LEGO og har det gøy! Og mer program var det visst ikke den kursdagen (9-15)... Jo visst er det viktig med effektiv drift og kortere ventetider, men uten en faglig oppdatert pasientbehandling hjelper det pasientene skremmende lite om alt annet går på skinner. Folk fortjener (og forventer) både i pose og sekk, men da må vi også kreve at toppledelsen i helseforetakene klarer å ha to tanker i hodet samtidig. FoU og effektivitet er ikke to motstridende interesser, det er to av grunnpilarene i et godt og velfungerende helsevesen!

 • lege 15.02.2017 09.11.02

  Til Hoff: Når utsag, generelt, blir svært usakelige, tilhører de vel hersketeknikkene. Hersketeknikker bruker man for å herske, så jo manipulasjon og trusler- som er ikke en gang er dårlig skjult- men svært åpenbare.

 • Thorleif S. Hoff 15.02.2017 07.14.43

  Uten å si et ord om hva jeg synes om denne trusselen i seg selv (det burde være unødvendig); meg bekjent var dette aldri tema i tariffoppgjøret i vår/høst. Hvordan i all verden kan Spekter da bringe dette inn i nemndbehandlingen nå? Det er jo hinsides useriøst, på et så usaklig nivå at det ikke kan forstås på noen annen måte enn at man på desperat pris forsøker å true både Akademikerne og manipulere nemnda mest mulig. Skammelig, men det føyer seg jo pent inn i en tradisjon.

 • Lis 15.02.2017 06.41.23

  Flott med en arbeidsgiver som gir uttrykk av å hate sine ansatte...

 • Kirurg 15.02.2017 00.21.47

  "Legeleder" er selvsagt ikke det vedkommende gir seg ut for å være....Ingen legeleder vil være så komplett kunnskapsløs at man påstår å være i den posisjon at man kan "tilby" LIS-leger en lønn som ligger på 1/3 av minstelønn nedfelt i sentrale avtaler. En Spekter-ansatt vil derimot fint kunne komme med slike påstander. Oppfordrer derfor kollegaer til å ikke kaste bort energi på dette vaset, bruk heller tiden til å planlegge alle fritidsaktivitetene man kan rekke med 35,5 t uker.

 • Lege 14.02.2017 23.26.15

  Hvilken hjemmel har Henning til bare å lire av seg i beste diktatorstil at FoU skal fjernes om ikke nemda danser etter spekters pipe? Hva slags snakk er det.- fra en jurist!!? Og med 7.far i huset Haukaas ved sin side, også jurist. Kan de bare si og gjøre helt fullstendig hva som helst?

 • Lege 14.02.2017 23.18.33

  Her sammenblander Spekter (med vilje?) 4 timer studietid for LIS og overlegepermisjon (les: studiepermisjon). Da jeg var LIS tok jeg ut kanskje 10-12 lesedager totalt over flere år (4 timer i uken tas gjerne ut som en dag annenhver uke). Det begynte med at jeg "ble nødt" til å sette opp en poliklinisk pasient på lesedagen for at de skulle slippe å vente fire uker på neste time (som ville vært faglig uansvarlig i mange tilfeller), og så en til og enda en til. Og det er ikke slik at overleger bare oppdaterer seg i studiepermisjonen, men også på kvelder hjemme (les: på fritiden). Overlegepermisjonen er en studiepermisjon som skal komme arbeidsgiver (og dermed og pasientene til gode). Skal vi kunne virkelig få oppdatere oss trenger vi tid til fordypning. Vi er kunnskapsarbeidere, og da er det ikke et gode å få tid til å oppdatere seg, men en nødvendighet. Og til legeleder #2: Jeg kunne ansatt vaskehjelp til 50.000,- i året basert på behovet, men heldigvis har vi et regulert arbeidsliv.

 • Anne 14.02.2017 23.02.38

  Legeleder #2 Nei, det kunne du ikke.

 • Til legeleder 14.02.2017 23.02.34

  Legeleder: hva slags planet er du på? Spekter foreslår ingenting. Spekter krever full frihet til å gjøre akkurat som de vil. Her snakker vi ikke om forslag til diskusjon. Spekter driver diktat. Og de er utholdende. Men du har rett: legene i antall er langt flere, vi har samhold på tvers av alder, spesialitet, geografi, og ikke minst samhold med en hel arbeidstakerside! Denne kampen kommer vi til å vinne!

 • Legeleder #2 14.02.2017 22.45.29

  Vi burde være glad for det Spekter foreslår. Det kunne ha vært så mye verre for dere. I utgangspunktet hadde jeg ikke behøvd å betale mer enn 200 tusen i året for en lege i spesialiseringsstilling. Årsaken finnes i den store søkermassen. Selv av norskutdannede er bunken av søkere så stor, at jeg kunne ha tilbudt lønn under sykepleiernivå og allkevel fått rikelig med leger som ville tatt det uten å mukke.

 • Kari 14.02.2017 22.42.08

  Til "til legeleder" amen!

 • Lege 14.02.2017 21.53.59

  Til legeleder; Jeg håper jeg på vegne av avdelingen din kan ønske deg en velfortjent og snarlig pensjonisttilværelse der du kan bruke dine evner og anlegg på en god måte.

 • lege 14.02.2017 21.40.58

  Pill råttent system med hvor leger blir overløpere i ledelse og administrasjon - og vekk er legeeden og etiske standarder. Vi trenger helsepersonell med ryggrad og kallstanker (humanistisk eller religiøst er det samme- bare fokus er på pasienten og ikke på karriere og penger)!

 • N.N 14.02.2017 21.26.10

  Kjernen i problemet er at lederene sitter så lenge at dei eiger sykhusene eller avd. Direktøren for Helse-Vest har jo vært der siden oppstarten og når dei ikke er direktører går dei faen meg over til og bli styreledere . Systemet er pil råtent og vil til slutt falle som en kortstokk

 • til legeleder 14.02.2017 21.14.32

  Du skriver:"Leger holder tradisjonelt fag og pasient foran seg som fakler, og finner seg ikke i å være underordnet et samfunnsoppdrag formulert av andre, her representert via foretaksstrukturen." Det er jo nettopp faget og pasientene som er kjernen, selve målet i legegjerningen. Vårt samfunnsoppdrag er formulert i legeløftet , den hippokratiske ed. Foretaksstrukturen er kun en organisasjonsstruktur. En struktur kan ikke formulere samfunnsoppdrag. Det er mennesker som definerer samfunnsoppdrag.

 • Kristin Utne 14.02.2017 20.47.10

  Feil: Mange som jobber i såkalte kunnskapsbedrifter har tid satt av til faglig fordypning (lærere, psykologspesialister, ledere) og videreutdanning i egne fag. Dette kommer pasienten (eller eleven) og arbeidsgiver til gode. Angående timer til fordypning er dette utdanningstid for leger som er under utdanning til å bli spesialister, også en ganske god ide.

 • Legeleder 14.02.2017 20.19.54

  Saken handler grunnleggende om legers autonomi versus status som arbeidstaker. Leger holder tradisjonelt fag og pasient foran seg som fakler, og finner seg ikke i å være underordnet et samfunnsoppdrag formulert av andre, her representert via foretaksstrukturen. Eksempelet overlegepermisjon: En flott og unik avtale. Praksis varierer - jeg kjenner mange som arrogant avvikler denne som ferie. Leger trenger 1) Anerkjennes som faglige autoriteter 2) Innfinne seg som en del av fellesskapet Vanskelig med to tanker på en gang?

 • Til utbrent lege 14.02.2017 19.57.45

  Innlegget til Augestad og henrksen er ironisk!

 • Sint lege 14.02.2017 19.53.58

  Dette er så oppsiktsvekkende utsagn fra Spekter at Bent Høie burde vært på banen. Nå er det bare å oppfordre til å stemme Helsepartiet til høsten. Vi er i ferd med å få et elendig helsevesen som det er - med knapt nok tid til å snakke med pasientene som lider av at de blir oversett, ikke får forklaringer, ikke får oppfølging, ikke blir del av et samarbeid osv. Alt kan ikke erstattes med apper og felles journal - med et innhold som ofte er feil- siden det ikke er tid til å kvalitetssikre lenger ved å stille samme spørsmål to ganger....Det går til et visst varmt sted for hele offentlige helsevesenet og det har det gjort lenge.

 • Lege 14.02.2017 19.39.06

  Til alle som ønsker seg leger som ikke har avsatt tid til fordypning og oppdatering ( og politi og brannmenn som ikke har avsatt tid til trening og vedlikehold av utstyr?) : Velkommen til fremtidens offentlige helsevesen! Det blir kanskje ikke så lang kø der som dere tror, da svært mange av oss andre kommer til å velge alternative løsninger.

 • Utbrent lege 14.02.2017 19.14.20

  Enig med Augestad og Hendriksen i at man kunne fjernet rett til fordypning. Enig i at legeforeningen har tilkjempet seg fordeler i form av sin mektige posisjon. Det dere derimot underslår, er hvordan staten har tatt seg til rette og utnyttet sin mektige posisjon til å kreve at jeg skal bruke fritida mi på å lage foredrag for å kunne kalle meg spesialist i indremedisin, hvordan de krever at jeg skal flytte hele familien for å påta meg en midlertidig ansettelse et annet sted for å bli ferdig med denne spesialiteten, hvordan man kan risikere å miste alt, fordi bl.a Oslo Universitetssykehus terminerer vikariater for folk som mangler et halvt år og liknende på å bli spesialister, og dermed var alt bortkastet. Kan dere si noe om hvordan slike ordninger, klekket ut av skalte og valte menneskene i deres egen kategori, virker inn på strukturledighet? På økonomien? Kan dere fortelle meg hvorfor jeg som lege skal måtte akseptere alle de tåpelige måtene å regulere et monopolisert marked?

 • feilfeilfeil 14.02.2017 18.39.13

  Til feil. Lærere og unviversitetsansatte har avsatt tid til forberedelser og til kurs, som også er å anse som faglig fordypning, Kunnskapsarbeidere, enten de er lærere, leger eller annet, er i en kontinuerlig læreprosess. Dette har ingenting med SÆR rettigheter å gjøre, men handler om godt arbeid og kunnskapsformidling!

 • Lege 14.02.2017 18.19.03

  Det meste av tariffestet fordypningstid brukes allerede til pasientrettet arbeid da det ikke er avsatt administrativ tid. Vi jobber mye overtid som ikke blir godtgjort med overtid og avspasering. Lønna har stagnert og blitt redusert de siste år. Ting som tilfredstillende fysiske arbeidsforhold og kontorplasser og helt vanlige standarder når det gjelder medvirkning til eget arbeidsforhold er forsvunnet. Så hva er da igjen? Dessverre er Spekter og politisk ledelse i ferd med å ruinere det offentlige helsevesenet og det med viten og vilje. Det er de ansatte og pasientene som må unngjelde.

 • Feilfeil 14.02.2017 17.01.54

  Fordypningtid er en del av utdanningen for leger i spesialisering. Overlegepermisjonen er ikke med full lønn, den er med lønn uten vakttillegg osv. Overlegeperm skal begrunnes i søknaden og brukes til kurs/etterutdanning/forskning, ol.

 • Elin Synnøve Røyset 14.02.2017 16.59.59

  Liv Ariane Augestad og Kim Rand-Hendriksen: haha, bra innlegg, fine tips til Spekter! Jeg føyer til: hvorfor ikke avskaffe alle morgenmøter, all gjennomgang av fagstoff, oppdateringer, kasuistikker.. Legene kan jo møtes på sin egen fritid hvis de kjenner på behov for å diskutere fag eller dele av erfaringer med kolleger. Dette er da ikke noe arbeidsgiver skal måtte bekoste.

 • Akademiker 14.02.2017 16.51.39

  Har enda ikke forstått den egentlige fordelen med helseforetaksmodellen. Sålangt virker det bare som et pengesluk med toppledere som sitter langt unna sine ansatte "på gulvet", med kun økonomisk interesser og lite interesse for sine ansatte "på gulvet". Det kan virke som om spekter mener at legene burde være ydmyke og takknemlige for at det blir tatt hensyn til at de skal på korøvelse torsdag kveld når 60 timers ukene settes opp, og at oppdatert kompetanse ikke er nødvendig ved et sykehus som behandler et uforutsigbart og variert antall syke mennesker per dag, så lenge det gjøres fort og billig. Vi kunne spart mye penger og frustrasjon hos ansatte på å fjerne hele toppen av hierarkiet. Dette er ledere med stor lønn og sluttpakker. Er det NOEN som vet hva som fordelen med å beholde foretakene? Ingen av partiene som vil beholde den har klart å forklare dette på noen fornuftig måte. PS. Helsepartiet er av få partier som sier klart at de ønsker å avskaffe denne. Stem klokt neste valg ;)

 • Gode vilkår 14.02.2017 15.54.40

  For mange har goder og gode vilkår i helseforetakene. Det gjelder direktører, ledere, ansatte i Spekter osv. Start der! Legene og sykepleierne bør få bedre arbeidsvilkår og mer tid til faglig arbeid.

 • Kristin Utne 14.02.2017 15.33.38

  Det er feil å angi at ingen andre yrkesgrupper har "så gode vilkår" når psykologspesialister har utdanningspermisjon lik den overlegene har. Videre feiler mer Henning ved å angi at overlege perm kommer "i tilegg" til ukentlig fordypning. Overlegepermen erstatter ukentlig fordypningstid.

 • Medisinstudent 14.02.2017 14.55.08

  Hei "sint lege". Du har helt rett; det å komme seg ut i det private løser ingenting og det er åpenbart at denne kampen mot Spekter bør kjempes sammen. Derimot virker det for meg som om dette vil bli en evig kamp mot vindmøller, hvor legekunsten raderes litt om litt for å til slutt redusere leger til intet annet enn prosedyreutførende (målstyrte) marionettedukker for ledere hvis agenda utelukkende er å oppfylle visse krav bestemt av andre ledere og byråkrater. Spekter og staten mener helt seriøst at det å holde seg faglig oppdatert er en gode - hvordan kan man ta noe sånt seriøst? Staten Norge driter åpenbart lang vei i legene og har ingen respekt for god medisin. Australia og New Zealand trenger leger. Bedre klima er det der også.

 • Liv Ariane Augestad 14.02.2017 14.54.54

  Oppgitt lege: Innlegget vårt er ironisk! Les det nederste først, ved en glipp kom den siste delen av kommentaren øverst... For å være helt tydelig: Vi mener ikke at leger på sykehus skal slutte med faglig fordypning, håndhygiene, møter i vaktskiftet eller kneundersøkelser.

 • Oppgitt lege 14.02.2017 14.45.34

  Augestad og Rand-Henriksen: dere har tilsynelatende lite forståelse av hvordan et sykehus fungerer. Uten faglig oppdaterte helsearbeiderer og da særlig leger er det ikke mulig å sikre forsvarlig kvalitet og pasientsikkerhet. Jeg er sykehuslege i vakt, den mest intensive uken min er på 75 timer. Men siden ukene går fra søndag til lørdag så kommer den akkurat under tillatte 60 timer. Jeg jobber også hver 3 helg og har familie med små barn. Internundervisning, forberedelser til kurs, eller pasienter med særlige utfordringer er allerede noe jeg gjør på fritiden. Mister vi også fordypning så vil det være helt umulig å holde seg litt oppdatert. Og dere vil møte en utdatert lege neste gang dere eller deres familie blir syke. Utviklingen skjer raskt, det som var god behandling i går viser seg ofte å være direkte skadelig behandling i dag.

 • Gitt opp 14.02.2017 14.37.46

  På grensen til komisk at Spekter kaller dette et "gode". Men som flere sier blir fordypning stort sett brukt til å dekke opp for sykdom eller komme ajour med papirmølla. Ser meg også om etter jobb i privat praksis. Dette orker jeg ikke. Og det er mange flere med meg.. Trist at det ikke lenger er moro å gå på jobb..

 • Liv Ariane Augestad og Kim Rand-Hendriksen 14.02.2017 14.33.43

  Gode tips fra to helseøkonomer Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter viser en imponerende evne til nytenking i sitt foreslåtte forhandlingskort overfor legene: dersom de ikke vinner fram i Lønnsnemda, vil Spekter fjerne legenes timer til faglig fordypning. Dette er både rett og rimelig; at leger skal holde seg oppdatert på fagfeltet er åpenbart et luksusgode som bare kommer dem selv til gode. Slike særordninger fremskaffet av en mektig fagforening som Legeforeningen kan ikke forsvares i dagens pressede helsevesen. Når Spekter endelig tar fatt på denne typen særordninger; aktiviteter som stjeler tid fra pasientbehandling, støttet av Legeforeningen, har vi flere forslag som kan tas med til forhandlingsbordet. – Håndhygiene: Legeforeningen har lenge ivret for at leger skal bruke tid på denne aktiviteten. At leger setter pris på å ha rene og pene hender, er ikke et godt argument for at de skal betales for denne aktiviteten, når de i stedet kunne behandlet pasienter. Møter i vaktskiftet:

 • Liv Ariane Augestad og Kim Rand-Hendriksen 14.02.2017 14.32.00

  At de legene som tar over en vakt liker å vite om det skjedde noe viktig i løpet av natten er ikke nok. Skal virkelig leger bruke tid på å slarve med hverandre over en kaffekopp, bare til fordel for legene som kommer etter dem? Ortopeder er gjerne blitt ortopeder fordi de synes knær er interessante. Skal da Spekter sitte stille å se på at ortopeder bruker tid på å undersøke knær som allerede er undersøkt av fastlegene? Bare fordi ortopeder synes knær er gøyale, betyr ikke det at Spekter skal finansiere denne aktiviteten i arbeidstiden. Fordypning i knær kan de holde på med på fritiden, og heller bruke tid på å operere i arbeidstiden. Bare fordi legene har tradisjoner for disse tidstyvene som åpenbart gagner dem selv, betyr ikke at Spekter burde tillate at de fortsatt praktiseres. Slik, da tenker jeg vi nærmer oss pasientenes helsevesen! Kim Rand-Hendriksen og Liv Ariane Augestad (avdeling for Helseledelse og helseøkonomi, UiO)

 • Sint lege 14.02.2017 14.17.51

  Vi må ha lovfestet rett til fordypning! Dette er hårreisende utsagn som sier noe om vettet til folka i Spekter! Vil de bli innlagt med akutt sykdom å bli behandlet av en lege som ikke er oppdatert? Politikerene må på banen. Det er deres ansvar å få slutt på elendigheten i NPM, Spekter, adminstrasjon og ledelse som ødelegger faget og helsepersonell som mister gangsynet når etikken forvitrer under presset.

 • Lege 14.02.2017 14.01.45

  En slik uttalelse fra Spekters ledelse sier vel det meste om den faglige standaren de holder seg med. Dessverre ikke noe overraskelse.

 • Utbrent lege 14.02.2017 13.55.31

  Foretaksmodellen er bedre enn at sjefen på et sykehus kjører budsjettet i dass, putter penger i lønn, og så skriker om å få mer penger fra politikerene. Hele helsevesenet må privatiseres, og sertifisering av leger, dvs lisensen vår, må over i private hender, helst på tvers av landegrensene, på lik linje med annen type sertifisering i andre yrkesgrupper. Problemet er at det er så mange ideologiske røde leger, dere legger opp til animal farm - utnyttelse av resten av oss.

 • Ut med Foretaksmodellen ! 14.02.2017 13.50.40

  Nå kan alle se, "Foretaksmodellen" er moden for utskiftning, eller kraftig justering.

 • Utbrent lege 14.02.2017 13.50.03

  Helt greit for meg. Den faglige fordypningen går bare med på å gjøre unna det jeg ikke fikk tid til pga for tett planlegging på poliklinikken. Det virkelige problemet er at uansett hvordan det går med disse forhandlingene, så er spekter og sykehusene i førerposisjon uansett. Man er avhengig av sykehusene for å bli spesialist, og man er avhengig av å bli spesialist i Norge, hvis ikke må man jobbe som de facto sosionom og velferdsutdeler. Man må enten da hoppe fra vikariat til vikariat, eller putte masse penger ned i en praksis og binde seg til det som det offentlige måtte finne på å pålegge deg som fastlege. Jeg er sykehuslege, og jeg hater jobben. Jeg bryr meg ikke lenger om noe faglig, og grunnen til at det har blitt sånn, er følelsen av å ikke være herre over egen skjebne, og prisgitt et system som jeg ikke ønsker å forsvare. Allikevel gir jeg mer enn jeg må i jobben, fordi jeg ikke har samvittighet til noe annet. Hvert år ser jeg fristen for samordna opptak nærmer seg, sukk.

 • Lege 14.02.2017 13.48.19

  Er det i sykehusenes interesse å ha en arbeidsgiverrepresentant som opptrer på denne måten?

 • Hanne 14.02.2017 13.36.57

  Oi, dette er veldig trist. En arbeidsgiver som ser på kompetanseheving som et gode for legene, og ikke en nødvendig del av det å drive forsvarlig helsehjelp, har mistet gangsynet. Dette demonstrerer tydelig at tid til kompetanseheving, faglig vedlikehold og fordypning ikke hører hjemme i en tariffavtale, men bør lov- og forskriftfestes som en del av helseforetakenes lovpålagte oppgaver.

 • Sint lege 14.02.2017 13.00.58

  Hårreisende å kalle det legegoder! Nå blir jeg rimelig sint (på en dannet måte...)Er ikke de ikke klar over hvor mye tid leger bruker av fritiden sin til å holde seg oppdatert, jobbe gratis overtid som aldri lastes arbeidsgiver, fordi vi ikke vil la pasientene lide pga. dårlige arbeidsforhold og lite ressurser? Svært mye fordypningstid inndras pga. sykdom og en bemanning som alltid er skåret inn til beinet, og som ikke tåler sykdom. Hvor mye tid bruker vi ikke hjemme til å forberede internundervisning, fordypning, forberede pasienter som har spesielle og sjeldne sykdommer osv. - om kvelden- uten en krone betalt. Her trues pasientene! Ikke legene. Men la oss ikke lure ut i det private og utarme det offentlige helsevesenet, kjære "Medisinstudent" som skrev. La oss kjempe kampen sammen og vise befolkningen hva som foregår. Ikke uten grunn at Helsepartiet og Helsetjenesteaksjonen vokser frem- med slike politikere og ledelse. vi må ha et offentlig, godt helsevesen for alle pasienter!

 • Medisinstudent 14.02.2017 12.36.35

  Blir ut i det private på meg. Spekter er motbydelige.

 • lege 14.02.2017 12.00.38

  Om dette blir gjennomført er det bare å melde seg inn i Volvat umiddelbart.

 • Sykepleier og pasient 14.02.2017 11.50.18

  Kan Spekter være arbeidsgiverorganisasjon for statseide sykehus? De endrer praksis og truer med ordninger som er nødvendig for forsvarlighet.

 • lege 14.02.2017 11.43.15

  "Legegoder"??? Hvilke andre yrkesgrupper er det som har et utdanningsløp som strekker seg minst 6,5 år etter fullført utdanning? Ved å fjerne fordypning/oppdateringsmulighetene så vil kvaliteten pasientene opplever forringes. Det burde heller innføres mer obligatorisk oppdatering og videreutdanning. For øvrig så går de aller fleste fordypningsdagene med til å dekke opp behovene for økt "produksjon", evt brukes de til å samle nødvendige prosedyrer på vei mot spesialistmålet. For de vanlige hverdagene brukes til "produksjon" ikke til kompetansebygging. Spekter, dere raserer helsevesenet i Norge, er dere klar over dette?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!