Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KRITISERTE LEGEFORENINGEN: Cathrine Hennig (t.h) sammen med Lars Hauaas fra Spekter. Fra venstre i bildet Tor Arne Solbakken (LO), Steinar Strøm, Dag Nafstad, Anne-Britt Evensen-Norum, Rolf A. Negård, Anne-Kari Bratten og Olav Klaussen. Foto: Målfrid Bordvik

– Legeforeningen driver propaganda

Steile fronter da Spekter og Legeforeningen møttes i Rikslønnsnemnda mandag.

Publisert: 2017-02-13 — 17.53 (Oppdatert: 2017-02-13 — 18.01)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

RIKSLØNNSNEMNDA, OSLO: – Legeforeningen mener at de – og de alene – skal ha beslutningsmakt på arbeidsplaner. Da er vi ved kjernen, sa Cathrine Hennig, jurist i arbeidsgiverforeningen Spekter da hun oppsummerte sykehuskonflikten for Rikslønnsnemndas medlemmer mandag.

Hovedforhandlingene pågikk mellom klokken 13 og 17, før de ni medlemmene i nemnda trakk seg tilbake til lukkede møter. Lederen av nemnda, Dag Nafstad, varslet at det kan gå to uker før kjennelsen er klar.

Les direktereferat frå behandling i Rikslønnsnemnda nederst i saken.

– Politisk konstruksjon
I høringen fikk begge parter legge frem sitt syn. Spekter anklaget Legeforeningen for å drive propaganda.

– Bak slagordene om «kollektivt vern» skjuler det seg en ambisjon om at Legeforeningen skal ha beslutningsmakt over arbeidsplaner både kollektivt og på individnivå. Det de beskriver som et angrep på det kollektive vernet er en politisk konstruksjon. At denne propagandaen har fungert i det offentlige ordskiftet er én ting, men at de tar det med seg til Rikslønnsnemnda, er oppsiktsvekkende, sier Hennig.

Les også: Krangler om lønnsutbetaling

Hun sier Spekter har utfordret Legeforeningen på hva de mener med «kollektivt vern», uten å få klare svar.

– Vi har kommet med en rekke tiltak for å søke å ivareta det, blant annet ved å tilby økt medvirkning i arbeidstidsplanlegging, men det var ikke godt nok. Vi konkluderer med at den eneste måten å ivareta dette er å innføre begrensninger i arbeidsgivers styringsrett, og at Legeforeningen selv overtar styringsretten over arbeidsplaner. Det er oppsiktsvekkende at Legeforeningen tar for gitt at arbeidsgiver forhandler fra seg styringsretten, sier Hennig.

– Oppsiktsvekkende
– Når de supplerer denne retorikken med at heller ikke Rikslønnsnemnda kan fastsette ny tariffavtale uten å legge Legeforeningens forståelse til grunn, så er det ytterligere oppsiktsvekkende.

Hun mener Legeforeningen går til angrep på den kompetansen Rikslønnsnemnda ved lov har fått til å etablere en ny tariffavtale.

– For å styrke myten om den slitne legen som er en fare for pasientene, så snakker Legeforeningen om et vern mot at arbeidsgiver kan pålegge den enkelte lege helt urimelige individuelle arbeidsplaner. Dette har de helt bevisst tatt i bruk for å symbolisere Davids kamp mot Goliat, sier Hennig.

I motsetning til Legeforeningen, mener Spekter at konflikten dreier seg om en rettstvist, som best bør løses av arbeidsretten, ikke Rikslønnsnemnda.

Les også: Slik skal de vinne streikekampen

– Dyp tillitskrise
– Vi har ikke ønsket å være her. Men nå er vi i den situasjonen at arbeidsgiver sier tusen takk for de vide unntakene fra arbeidsmiljøloven, men smeller igjen døren for rullerende arbeidsplaner. Det bygger ikke tillit. Helseforetakene står i en dyp tillitskrise, sa Legeforeningens advokat, Jan Eikeland, i sitt innlegg.

Han mener rullerende arbeidsplaner er en forutsetning for at legene kan akseptere de vide unntakene fra arbeidsmiljøloven. Han viser til at legene allerede har strukket seg langt utover det som kan forventes ved at de i gjennomsnitt jobber 50 timer i uken.

– Det som vil skape mest ro er dersom nemnda gir Akademikerne medhold i at dagens tariffavtale må presiseres i samsvar med praksis. Det er viktig for den nødvendige stå-på-viljen på sykehusene i tiden som kommer, sier advokat Bjørn Ove Ekern Kvavik, som også representerte Legeforeningen i nemnda.

 

Live Blog LEGESTREIKEN I LØNNSNEMNDA
 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Også lege 14.02.2017 09.43.57

  Til lege: uten godviljen og den genuine interessen for jobben så vil som du sier det offentlige helsevesenet rakne. Tar spekter over hodet høyde for dette, eller er det et politisk mål om et privat helsevesen i Norge? Hvor er fokuset på kvalitet og pasientsikkerhet? Dette er per i dag i stor grad tuftet på ekstra, frivillig innsats fra de ansatte.

 • Lis 14.02.2017 09.23.12

  Legeforeningen bedriver ikke propaganda, de formidler bare det synet de aller fleste av oss har. Men siden vi går i vikariater og ikke har råd til å komme på kant med arbeidsgiver så er vi avhengige av at Legeforeningen taler der vi må være stille i frykt for represalier.

 • lege 14.02.2017 09.23.12

  Det er tydelig at Spekter ikke forstår hva som er i spill i denne konflikten. Den mistilliten til arbeidsgiver som Spekter bidrar til er ødeleggende for arbeidsgleden, kvaliteten og opplsutningen i og om vårt offentlige helsevesene, som hittil har vært svært godt. Denne kvaliteten skyldes ikke Spekter, men alle de gode medarbeiderne, både i ledelse og "på gulvet," som vet hva faglighet og tillit er. Spekter er nå den største trusselen mot dagens gode offentlige helsevesen nettopp pga manglende faglighet og tillit, og at de ikke forstår dette selv.

 • Trude Basso 13.02.2017 23.43.43

  Hei Spekter. Jeg skrev mye under streiken, og også etterpå. Det er aldri Legeforeningen som har instruert meg. Jeg var ikke engang tillitsvalgt da jeg tok pennen fatt. Jeg begynte å skrive fordi jeg synes det er så forbaska synd det dere holder på med. Det er ikke propaganda. Det er ektefølt. Fra meg og fra andre - og vi er mange.

 • Ola 13.02.2017 23.35.35

  Flaut at Spekter viser for alle hvordan de manipulerer. Hvilket kommunikasjonsbyrå har de brukt denne gangen? Blir aldri ro i sykhusene med slike historier og trusler.

 • Lege 13.02.2017 22.29.38

  Ingen pasienter som klager på ventetid etter streiken, bare god ord.. Jeg har tatt fritiden min tilbake, kommer litt senere, går litt tidligere, tar litt flere pauser, opererer litt mindre. Overskuddet er tilbake! I oppoverbakker og nedoverbakker er det lurt å gire ned. Spekter trenger en ny ordbok før jeg yter som før.

 • Turnuslege 13.02.2017 22.20.25

  Nå må legeforeningen si opp avtalen som regulere unntak fra AML! Jeg fatter ikke hvorfor dette ikke allerede er gjort!?

 • Hanne Lien 13.02.2017 22.06.29

  "For å styrke myten om den slitne legen som er en fare for pasientene,........" En ekstremt arrogant og provoserende uttalelse som viser hvilket nivå Spekter har lagt seg på hvor hverken pasientsikkerhet eller arbeidstakers vern er i fokus

 • Lege 13.02.2017 21.44.55

  Beskyldninger om å drive "propaganda" oppleves sånn circa like seriøst som "fake news" og "alternative fakta". Dette er useriøst og skittent spill fra Spekter, og jeg hadde håpet de skulle holde seg for god for å kaste seg uti denne typen retorikk.

 • lege 13.02.2017 18.56.07

  Hva svarer til legeforeningen at Spekter vil fjerne muligheten til fordypning for LIS og overlegepermisjon for overlegene? Skal det overhode ikke lengre være fokus på fag?

 • Beta 13.02.2017 18.43.01

  Dette handler kun om hvem som skal ha makt og ikke hvordan en kan samarbeide til pasientens beste. Mange her som burde gå i skammekroken både direktører som er livredde for ettermæle sitt og leger og overleger "med få unntak" som ikke tør kjempe offentlig for sine pasienter men gjemmer seg bak noen få tillitsmenn.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!