STREIKET I FEM UKER: President i Legeforeningen, Marit Hermansen, fotografert mens streiken pågikk i fjor høst. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Krangler om lønnsoppgjøret

Legene krever lønnstillegg fra årets start, mens Spekter mener lønnsoppgjøret først trer i kraft etter streikens slutt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Virkningspunktet for lønnsoppgjøret for 2016 blir ett av mange spørsmål Rikslønnsnemnda må ta stilling til når de skal fastsette ny tariffavtale mellom Spekter og Legeforeningen.
Hovedforhandlingene starter mandag klokken 13 i arbeidsrettens lokaler i Oslo.

Det var ikke strid om lønn, men legenes arbeidstid som utløste historiens lengste sykehusstreik i fjor høst. Partene er enige om at den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret er på 2,4 prosent, som tilsvarer frontfaget. Det partene ikke er enig om, er når lønnstillegget skal tre i kraft.

Les også: Slik skal de vinne streikekampen

Kan bli utsatt i ni måneder
Spekter kommer til å legge ned påstand om at det avtalte tillegget først slår inn den dagen legene gjenopptok arbeidet etter streiken, altså 12. oktober. Dette er i tråd med det som er vanlig praksis.

«Det foreligger ingen omstendigheter som skulle tilsi at Rikslønnsnemndas praksis skal fravikes», skriver Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, i skrivet som er sendt Rikslønnsnemnda.

Legeforeningen mener derimot at «en rekke argumenter taler for et virkningstidspunkt tilsvarende et ordinært lønnsoppgjør i denne saken».

Skylder på Spekter
I dokumentet, som er overlevert Rikslønnsnemnda, argumenterer Legeforeningen med at konflikten skyldes Spekters manglende anerkjennelse og respekt for arbeidsmiljøloven.

«Spekters posisjon har nødvendiggjort den lengste sykehusstreiken noensinne. I en slik situasjon vil det være urimelig dersom Akademikerne skal påføres konsekvensene for at Spekter ikke vil anerkjenne arbeidsmiljølovens ufravikelige regler», skriver Akademikerne.

Les også: Forsker tror ikke legene vinner frem

Beskylder Spekter for å undergrave fagforeningene
De er også kritiske til at Spekter skal ha oppfordret helseforetakene om å utbetale lønnsoppgjøret til uorganiserte på et tidligere tidspunkt enn for de organiserte.

«Potensielt innebærer dette da at arbeidsgiversiden belønner uorganiserte dersom nemnda legger streikens siste dag til grunn som virkningstidspunkt. Dette skjer i en svært tilspisset konfliktsituasjon, noe Akademikerne mener er et forsøk på å undergrave fagforeningene i et organisert norsk arbeidsliv», skriver Akademikerne.

Forsinket hovedoppgjør
Fagforeningen mener legene skal få lønnsoppgjøret fra 1. januar 2016, ikke 12. oktober slik Spekter ønsker.

Dersom Akademikerne ikke vinner frem med denne argumentasjonen i nemnda, ber de subsidiært om at virkningstidspunktet blir i mai. Begrunnelsen er at meklingen av praktiske årsaker ble utsatt etter ønske fra Riksmekleren.

Saken behandles av Rikslønnsnemnda i dag. Vanligvis tar det bare noen få dager før kjennelsen er klar.  

Powered by Labrador CMS