
Helsedirektoratet: Flere får helsehjelp innen anbefalt tid
Flere fikk helsehjelp innen anbefalt tid i 2024, men det er stor variasjon mellom de ulike helseregionene, ifølge Helsedirektoratet.
Både innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) var det færre fristbrudd i 2024 sammenlignet med året før.
For barn og unge som ventet på helsehjelp innen psykisk helsevern, var andelen fristbrudd 1,5 prosent. Dette er den laveste andelen siden 2019.
For påbegynt helsehjelp var andelen fristbrudd 4,5 prosent for barn og unge, lavest siden 2020.
For voksne som venter på helsehjelp innen psykisk helsevern, var andelen fristbrudd 3,5 prosent, den laveste siden 2019. For påbegynt helsehjelp var andelen fristbrudd 5 prosent, lavest siden 2021.
Nedgangen er positiv, men det er store ulikheter mellom helseregionene, understreker divisjonsdirektør Hilde Myhren i Helsedirektoratet.
– Mange pasienter opplever at de må vente på å få helsehjelp, noe som er belastende for den enkelte. Samtidig ser vi at det gjøres mye godt arbeid for å forhindre fristbrudd i helsetjenesten, og det er ekstra gledelig at flere helseregioner, slik som Helse nord, har en tydelig positiv utvikling, sier hun.
Helsedirektoratet påpeker dessuten at andelen synker fra et svært høyt nivå både under og etter pandemien.
Årsakene til det høye nivået er sammensatte, men redusert aktivitet i sykehusene under pandemien og etterslepet som oppsto etterpå, har hatt stor betydning, ifølge Helsedirektoratet.
Mangel på kritisk helsepersonell og høyere sykefravær enn før er også blant årsakene.