Carl-Erik Grimstad (V) (t.h) og Geir Jørgen Bekkevold (Krf). Bildet er tatt i forbindelse med et tidligere intervju. Arkivfoto.  Foto:
Carl-Erik Grimstad (V) (t.h) og Geir Jørgen Bekkevold (Krf). Bildet er tatt i forbindelse med et tidligere intervju. Arkivfoto. Foto:

Vil ikke spekulere om statsrådpost

Verken Krf eller Venstres representanter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget ønsker å spekulere hvem som blir ny folkehelseminister – dersom posten skal bestå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Terje Søviksnes (Frp) rakk bare en drøy måned som folkehelseminister før det mandag ble klart at Frp går ut av regjering.

Det var i starten av 2018 at ansvaret i Helse- og omsorgsdepartementet ble delt på to ministre. I tillegg til helseministeren skulle det være en folkehelseminister. Søviksnes var den tredje i rekken etter Åse Michaelsen (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp).

Statsminister Erna Solberg skal etter hvert ta stilling til hvem som skal erstatte de ulike statsrådpostene som Frp besitter i dag.

Venstres helsepolitiske talsperson, Carl-Erik Grimstad, sier mandag at han ikke er interessert i å spekulere i hvem som eventuelt tar over Frps statsrådpost.

– Dette er noe partilederne må se på, sier Grimstad, som er medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget

– Kunne du ønsket deg en slik post?

– Nei, det vil jeg ikke kommentere. Dette feltet har tidligere vært godt ivaretatt av helseministeren, sier han.

Geir Jørgen Bekkevold, leder i Helse- og omsorgskomiteen, mener at eldre- og folkehelseministerposten bør bestå, selv om partiet som i dag bekler posten trer ut av regjering.

– Jeg ser absolutt fordelen ved å fortsette å ha denne ministerposten, sier Bekkevold.

– Helseministeren blir ofte over tid i stor grad knyttet til arbeid med spesialisthelsetjenesten. Folkehelse handler mye om forebygging. Posten er ganske ny, så det er vanskelig å peke på konkrete på saker hvor vi ser viktigheten av posten, men for eksempel skal jo Leve hele livet-reformen rulles ut. Og det skal jobbes med Palliasjonsmeldingen og Pårørendestrategien fremover. Min anbefaling er at vi fortsetter med posten, men dette er noe Erna Solberg som statsminister må ta stilling til.

– Kan det bli deg som blir ny eldre- og folkehelseminister?

– Det er Erna Solberg som oppnevner sine statsråder og ser på hvordan ledige statsrådsposter skal fordeles. For min del trives jeg godt på Stortinget og går ikke med «en statsråd i magen», sier Bekkevold.

Rusreformen
En av de viktigste sakene for Venstre i regjeringsplattformen har vært rusreformen.

Carl-Erik Grimstad sier han ikke er bekymret for hvordan det skal gå med reformforslaget etter regjeringsendringene. Det var før jul at utredningen fra Rusreformutvalg ble levert.

–  Jeg er i grunnen ikke det, fordi argumentene er så faglig tunge og jurdisk velbegrunnede. Den står på beina. Men det er klart at mye mer av arbeidet med reformen vil skje i Stortinget nå, sier Grimstad.

Powered by Labrador CMS