PRISPRESS: Styreleder Helen Latifi i Nordlys Vikar opplever at det kan være vanskelig å få innpass i norske kommuner som en ny aktør. Hun tror anbudskonkurranser bidrar til å gi alle «en fair sjanse» og presser prisene ned.

Vikarbyrå: – Vil snu utviklingen med galopperende priser

Nordlys Vikar vakte oppsikt da det kom frem at de betaler legene de sender ut til fastlegekontorene over 200.000 kroner i måneden. Styreleder Helen Latifi sier de vil bidra til å presse prisene ned.

Publisert Sist oppdatert

Danske Helen Latifi er norsk spesialist i allmennmedisin og har jobbet som fastlege i Norge i to år og vært vikar i flere år. Hun arrangerer kurs for leger som skal jobbe i Norge, og i fjor sommer startet hun byrået Nordlys Vikar, et norskregistrert selskap som tilbyr vikarer, først og fremst til fastlegekontorene.

I likhet med byrået Nordvik, som har vært på markedet i Norge i mange år, stiller Nordlys krav om at vikarene må ha gjennomført turnustjeneste; LIS1 i Norge, eller det tilsvarende i Danmark (KBU-forløp) eller Sverige (AT-tjeneste).

– Jeg har dessverre erfart at vikarer i mange tilfeller mangler innføring i det norske helsevesenet og norsk allmennpraksis når de blir satt i arbeid. Derfor startet jeg Nordlys som skal være sterkt på dette området, sier Latifi, som er styreleder i vikarbyrået, til Dagens Medisin.

Hun forteller at alle vikarene de knytter til seg får et oppstartskurs, der de får en grundig innføring i nettopp dette. Hun opplever at kunder setter pris på det, fordi vikarene krever mindre veiledning og oppfølging fra fastlegene de jobber med.

– Vikarene våre kjenner for eksempel til Nav, helsepersonelloven, faglige veiledere, pakkeforløp for kreft og Helsedirektoratet når de kommer på jobb. Jeg har en presentasjon med 300 slides om ting legene bør kunne når de skal jobbe i Norge.

– Bonanza i vikarmarkedet

Som Dagens Medisin skrev forrige uke, reagerer kommuneoverlege Frode Myklebust i Lærdal og Årdal og fylkeslege Harald Vallgårda i Innlandet på at det har vært en «prisspiral» og «pengegalopp» i markedet for vikarer til fastlegekontorene. De etterlyser en endring.

– Kanskje mange kommuner bør gå sammen i forhandlinger med vikarbyråene og sette en grense for hvor mye de vil betale og sette noen tydelig krav til kvalitet, sa Vallgårda.

Myklebust er enig i at noe må endres, men tror det blir vanskelig for kommunene å samordne seg.

– Fylkeskommunen har fremforhandlet mange avtaler på vegne av kommunene som man er forpliktet til å bruke, for eksempel for biler og bleier, men i vikarmarkedet er det bonanza, sa han.

– Kommunene er desperate

I fjor høst fikk Nordlys Vikar oppmerksomhet i media etter at de hadde lagt ut en annonse på Facebook der de oppga lønningene de tilbyr vikarlegene sine. Helsepolitikere fra SV, Frp, Høyre, KrF og Rødt reagerte overfor NRK.

Latifi sa da til NRK at de ved å være åpne om lønn hadde «skapt et paradigmeskifte» fordi det i vikarbransjen nærmest hadde «vært forbudt å snakke om lønn».

– Har du forståelse for at noen er bekymret for høye vikarpriser?

– Ja, det har jeg absolutt. Jeg ser at kommunene er desperate og betaler svært høye priser.

52.000–57.000 kroner per uke

– Hva koster deres vikarer?

En del av pengene kommunene bruker til legevikarer kan gå til skoler, barnehager og veier, i stedet for i legenes eller vikarbyråenes lommer.

Helen Latifi - styreleder i Nordlys Vikar

– Våre priser er på rundt 52.000–57.000 kroner per uke. Det kommer an på hvor erfaren legen er. Selv om vi sørger for høye lønninger til vikarene våre, tar vi mindre selv, svarer Latifi.

Hun vil ikke svare på hvor stor andel Nordlys tar, men hevder det er en «minimal andel», og at «Nordlys ligger lavest i bransjen når det gjelder andel av betalingen som går til egen virksomhet».

– Det er en del av vår forretningsførsel å ikke opplyse det, dessverre.

I tillegg lover byrået i annonsen på Facebook at transport og bolig er betalt.

– Belastes kommunene for dette?

– Vikariater under 6-8 uker pleier å være med fri bolig og reiseutgifter dekkes opp til 5000 kroner kun for vikarlegen, men noen kommuner krever husleie allerede fra første dag.

– Over 6-8 uker krever vi husleie fra legen på omkring 6000-10.000 kroner avhengig av boligstørrelse. Vi vil ikke belaste kommunen ytterligere. Boligmangel til vikarer er dessuten et utbredt problem grunnet mangel på kommunale boliger samt et stadig stigende behov for vikarer.

Vanskelig som ny

Hun forteller at byrået har hatt en god start, med 65 leger som har vært i oppdrag eller er i oppdrag nå, og 15 som skal ut i oppdrag i løpet av våren. Og ytterligere 70 leger som venter på vikariat.

Latifi opplever likevel at det kan være vanskelig å få innpass i norske kommuner som en ny aktør, selv om hun opplever at de kan konkurrere på pris. Hun tror det skyldes at noen kommuner legger vekt på relasjoner i stedet for pris.

– Det er kanskje psykologisk, man er trygg på et byrå og en person man har en relasjon til. Men da nytter det ikke å komme etterpå og rope om at vikarbyråene er så dyre.

Hun er tilhenger av anbudskonkurranser for anskaffelse av vikarleger til kommunene.

– Jeg synes alle skal få en fair sjanse. Jeg mener vi tilbyr vikarer som er bedre forberedt på å jobbe i Norge. Og vi er billige – prisen vi tilbyr per time kan være flere hundre kroner lavere enn andre. Likevel opplever jeg at kommuner ikke velger kvalitet, men dårligere og dyrere løsninger.

Latifi sier videre at hun har et ønske om å bidra til å presse prisene ned.

– Vi vil snu utviklingen med galopperende priser. En del av pengene kommunene bruker til legevikarer kan gå til skoler, barnehager og veier, i stedet for i legenes eller vikarbyråenes lommer.*

*Etter publisering har Latifi presisert at hun mener at «en del av pengene kommunene bruker til legevikarer kan gå til skoler, barnehager og veier, i stedet for i legenes eller vikarbyråenes lommer», selv om hun opprinnelig hadde sagt «i legenes lommer».

Powered by Labrador CMS