Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

SKAL VURDERE: – Når det kommer til spørsmålet om det bør være samtykkebasert eller en reservasjonsbasert løsning, vil vi se nærmere på dette i tett dialog med våre fagmiljøer, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Foto: Anne Grete Storvik

Pasientopplysninger: - Vi vil se nærmere på løsninger i dialog med våre fagmiljøer

Legeforeningen skal vurdere om foreningen vil gå inn for å kreve aktiv reservasjon for å hindre bruk av pasientopplysninger i undervisning eller støtte departementets forslag om krav om samtykke fra pasienten. 

Publisert: 2020-09-11 — 13.58

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har foreslått å gjøre flere lovendringer for å utvide helsepersonells adgang til pasientopplysninger. Kreftforeningen er positiv til en oppmykning av lovverket, imens Datatilsynet-direktør Bjørn Erik Thon har sagt at høringen inneholder noen «triggerord».

Legeforeningen opplyser per e-post at foreningen er positiv til høringen.

– Vi er positive til at disse lovendringene er sendt på høring, skriver president Marit Hermansen i en e-post til Dagens Medisin.

LES OGSÅ
Datatilsynet om ny høring: – Inneholder «triggerord» for oss

– Forslaget vil kunne gjøre det enklere for helsepersonell å få tilgang på nødvendige opplysninger. Innen moderne medisin er det behov for å sikre nødvendig kunnskapsoverføring og ha bedre muligheter til å dele informasjon, slik at både pasientbehandlingen og kvaliteten styrkes. Samtidig skal pasientene være trygge på at opplysningene om dem beskyttes på en tilstrekkelig måte. Legeforeningen kommer til å bruke høringstiden til å gå grundig gjennom høringsforslaget.

Vil vurdere reservasjonsløsning

LES OGSÅ
Lege gleder seg over Høies grep – men mener samtykke-krav bør endres

I høringen forslår HOD at det skal være mulig for eksempel for leger å sjekke pasientjournaler for å vurdere om opplysninger kan være egnet til bruk i undervisning. Det skal imidlertid være krav om samtykke for å kunne bruke opplysningene i undervisning.

OUS-lege Fridtjof Lund-Johansen sier til Dagens Medisin at han mener at det heller bør være slik at pasienter bør aktivt reservere seg for at opplysningene deres ikke skal brukes til undervisning/forskning.

På spørsmål om Legeforeningen støtter forslaget svarer Hermansen:

– Når det kommer til spørsmålet om det bør være en samtykkebasert eller en reservasjonsbasert løsning, vil vi se nærmere på dette i tett dialog med våre fagmiljøer.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!