Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

GRUNDIG: Direktør Bjørn Erik Thon sier at Datatilsynet vil vurdere de nye forslagene fra Helse- og omsorgsdepartementet nøye.

Foto: Datatilsynet

Datatilsynet om ny høring: – Inneholder «triggerord» for oss

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier at tilsynet vil gå grundig til verks i vurderingen av nye forslag om å gi helsepersonell bredere tilgang til informasjon om pasienter og bruk av kunstig intelligens.

Publisert: 2020-09-11 — 09.00
LES OGSÅ
Vil gi helsepersonell rett til å slå opp i pasientjournal for å hjelpe andre pasienter

– Vi har akkurat fått forslaget, så vi har ikke fått satt oss inn i det enda. Det er flere forslag å ta stilling til her, som blant annet et nytt register med genvariasjoner og nye teknologiske løsninger som bruk av kunstig intelligens. Kanskje spesielt det siste er et «triggerord» for oss, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagens Medisin.

– Hva legger du i begrepet «triggerord»?

– Det er noen utfordringer knyttet til personvern med å bruke løsninger med kunstig intelligens som vi gjerne vil sjekke. Det gjelder for eksempel hva slags data som skal inngå, hva dataene skal brukes til og hvordan man skal ha kontroll over hvilke data man bruker. Det gjelder rett og slett å ha kontroll på bruken av kunstig intelligens. Det er mye som kalles kunstig intelligens, men kjernen er at vi snakker om at maskiner «overtar» for menneskers tenkning. Det er viktig å vite hva man gjør før man begynner med det.

Skal gå grundig til verks

– Det er viktig for oss å gå nøye inn i forslaget. Vi i Datatilsynet har mye kompetanse på kunstig intelligens og dette er en høring vi kommer til å legge mye arbeid i å se på personvernkonsekvensene av. Dette må underlegges et grundig arbeid internt hos oss, så vi vil nedsette en egen gruppe som skal jobbe spesielt med dette, sier Thon.

– Tror ikke de vil støtte annet reservasjonskrav

Et av forslagene til Helse- og omsorgsdepartementet innebærer å gi helsepersonell adgang til å gjøre oppslag i en pasientjournal for å finne ut om opplysninger om pasienten kan være egnet for undervisning. For å kunne bruke opplysningene, kreves imidlertid pasientens samtykke.

LES OGSÅ
Lege gleder seg over Høies grep – men mener samtykke-krav bør endres

OUS-lege Fridtjof Lund-Johansen sier til Dagens Medisin som respons på de nye forslagene at han skulle ønske Høie gikk lengre i sine forslag. Han vil heller ønsker at pasienter skal måtte aktivt reservere seg hvis de ikke ønsker at sykehistorien deres skal brukes til undervisning.

Det er ikke et forslag Bjørn Erik Thon tror Datatilsynet vil gå inn for.

– Vi kommer til å forholde oss til det som er foreslått fra departementets side. Jeg har vanskelig for å tro at vi kan støtte dette forslaget. Hovedregelen er at man skal gi samtykke til bruk av opplysninger, ikke at det skal kreves reservasjon. Det handler om selvbestemmelse i forbindelse med bruk av egne personopplysninger.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!