Styret ber Torbjørg Vanvik, programdirektør i Helseplattformen, om å lage en alternativ plan for innføring.

Foto:

Innføringen av Helseplattformen forsinket

Helseplattformen, Helse Midt-Norges felles pasientjournal, skulle etter planen komme i gang til høsten neste år, men nå blir oppstarten forsinket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Helseplattformen i Helse Midt-Norge skulle etter planen tas i bruk fra 2021, og koster opp mot 3,3 milliarder kroner. Alle fastleger, kommuner og sykehus i regionen skal bruke samme IT-løsning.

Styret for Helseplattformen ble mandag informert om at oppstarten for Helseplattformen ikke kan gjennomføres slik planen var.

– Covid-19 har forsinket arbeidet og gjør det også vanskelig å innhente andre forsinkelser som har oppstått, heter det fra Helseplattformen.

– Helseplattformens administrasjon la mandag fram en grundig analyse av status og fremdrift for styret. Basert på vurdering av risikobildet og konsekvensene av Covid-19 konkluderte styret med at produksjonssetting høsten 2021 ikke er realiserbart, heter det i en pressemelding fra Helseplattformen.  

Alternativ innføringsplan
Styret har derfor bedt administrasjonen om å gjennomføre en prosess med organisasjonene som skal ta i bruk løsningen og med leverandøren Epic for å utarbeide en alternativ innføringsplan.

I styrevedtaket etter styremøtet mandag,   heter det at konsekvensene må minimeres og at «prosjektets effekt-og gevinstmål må opprettholdes i størst mulig grad».

– Styret støtter administrasjonens vurdering om at sannsynligheten for å opprettholde planlagt innføringsplan er for lav og risikoen er for høy. Årsakene er sammensatte og handler i hovedsak om forhold knyttet til prosjektplan. Forsinkelser i selve prosjektet blir forsterket av pandemien, som har hatt stor innvirkning på arbeidet. 

–  En prosjektorganisasjon er avhengig av raske avklaringer og tett dialog. I tillegg er Helseplattformen en ung organisasjon som har behov for å bygge kultur og kompetanse, heter det videre.

–  Vi er i en god og konstruktiv dialog med Epic om å sikre framdrift. Forslag til felles, alternativ innføringsplan skal foreligge til styremøtet i slutten av oktober,  uttaler styreleder for Helseplattformen, Håkon Grimstad i pressemeldingen.

HELSEPLATTFORMEN

Anbudsprosessen for å anskaffe journalsystemet i Helse Midt har pågikk i flere år.

Epic «vant» anbudet etter at selskapet Cerner trakk seg helt i innspurten av anbudskonkurransen.

Cerner uttalte da at ønskene fra Helseplattformen ikke var forenlige med deres forretningsmodell.

Helseplattformen tilbakeviste da at Cernes uttrekking ville gjøre det vanskeligere å stille krav til leverandøren.


Kritikk i Danmark
Det er det samme selskapet, Epic, som har stått bak innføringen av den danske «Sundhedsplatformen».

Sundhedsplatformen er et IT-system til 2,8 milliarder danske kroner som er ment å skulle erstatte opp mot 30 IT-systemer på samtlige sykehus i to danske regioner.

I februar i fjor sa sykehusdirektør Grethe Assved dette om Helseplattformen-rapport om gevinstrealisering: – Innholdsmessig svevende

I Danmark har politikerne diskutert hvorvidt de skal skrote hele systemet, etter at kritikken har haglet siden systemet ble rullet ut.

I fjor ble selskapet Helseplattformen AS opprettet.

Powered by Labrador CMS