Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SIGNERER SNART KONTRAKT: - Vi må tro Epic på det de leverte på, som de faktisk gjorde mens konkurransen var knallhard og det fortsatt var andre leverandører med, sier medisinsk fagsjef for spesialisthelsetjenesten i Helseplattformen, Per Olav Østbyhaug, Foto: Vidar Sandnes

Lander milliardkontrakt i Helse Midt

Helseplattformen i Helse Midt-Norge signerer om kort tid den omstridte avtalen med det amerikanske selskapet Epic.

Publisert: 2018-11-20 — 11.01
Denne artikkelen er over fire år gammel.

GARDERMOEN (Dagens Medisin): Det amerikanske selskapet Epic og Helse Midt er nå i en fase der man skal få fastslått om selskapet kan levere på de kravene som Helse Midt har satt. Disse kravene handler om hvilke funksjoner systemet skal ha.

Én leverandør igjen
Dette er bakteppet for det såkalte konkurransegrunnlaget, som styret i Helse Midt-Norge nå har vedtatt.

Vi skulle gjerne hatt konkurranse helt inn, uten tvil
Per Olav Østbyhaug

Hele prosjektet har en kontraktsverdi for leverandør på opp mot  2,7 milliarder kroner eksklusive mva.

Helseplattformen skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal ved sykehus og 84 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.

– Sammen med fagpersonene har vi helt fra 2016 sammenstilt, jobbet med og fått på bordet alle kravene. Og det er disse, sammen med tilbakemeldingen fra leverandøren om hvordan de har tenkt å løse dette, som utgjør selve konkurransegrunnlaget, sier medisinsk fagsjef for spesialisthelsetjenesten i Helseplattformen, Per Olav Østbyhaug, til Dagens Medisin.

Som kjent sto det bare én leverandør igjen til å levere Helseplattformen, etter at selskapet Cerner trakk seg fra anbudet.

Les mer: Cerner: – Ikke forenlig med vår forretningsmodell

På spørsmål om Helseplattformen helst skulle sett flere leverandører inne i prosessen som pågår nå, svarer Østbyhaug:

– Det er klart at vi mistet litt av momentumet vi ønsket å ha med inn på slutten. Samtidig må vi tro Epic på det de leverte på, som de faktisk gjorde mens konkurransen var knallhard og det fortsatt var andre leverandører med. Så de leverte sitt oppdaterte tilbud før den andre leverandøren trakk seg.

– Vi skulle gjerne hatt konkurranse helt inn, uten tvil, men jeg tror ikke sluttresultatet blir spesielt påvirket av dette. Det er også et pluss at vi har kunnet bruke enda mer tid på den ene leverandøren, og gjør at konkurransegrunnlaget er enda mer gjennomarbeidet.

Før årets slutt
Når konkurransegrunnlaget er sendt ut, skal leverandøren komme med et endelig forpliktende tilbud, noe som skal skje før året er omme.

– Da skal det gjennom beslutningsapparatet, en gang i vår, gjennomføre sluttforhandlinger med Trondheim kommune. Disse går på hvordan man skal fordele kostander og ha felles forvaltning.

Planen er å gå «live» med Helseplattformen i 2021.

– Over hvor lang tid strekker kontrakten med Epic seg?

– Prisen de er evaluert på er å sette opp løsningen og vedlikehold i ti år.

– Så i praksis er man bundet lenger?

– Vi har et lengre perspektiv enn ti år. Men de legger vekt på at vi skal sende inn våre egne folk, det er ikke deres folk i USA som skal sette opp løsningen, de trekker seg ut etter noen år. Da mottar vi oppdateringer og videreutvikler løsningen selv og det er opp til oss selv hvor mye vi legger inn av interne ressurser, i tillegg til lisenskostnader, sier han.

Epic leverer også den danske Sundhedsplatformen, som siden den ble innført i to danske regioner, har hatt til dels massive problemer.

Omstridt system
I Danmark har misnøyen med systemet vært svært stor, og helseminister Bent Høie (H) har blant annet vært i samtaler med den danske helseministeren om problemene – for å forsikre seg om at det samme ikke skal skje i Norge.

Sundhedsplatformen har ført til en strøm av meldinger til Styrelsen for Patiensikkerhed, om ulike kritiske feil, og enhetssjef Anette Lykke Petri uttalte i september til avisen Politiken at de «aldri hadde sett lignende». Uttalelsen kom etter at de hadde hatt tilsyn med Sundhedsplatformen.

Nok en alvorlig feil i Sundhedsplatformen ble nylig avdekket: Nær 4000 resepter inneholder feilinformasjon om dosering av medisin, bekreftet konserndirektør Svend Hartling i Hovedstaden, som er en av to regioner som bruker Sundhedsplatformen.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Sykehuslege 28.11.2018 09.49.08

  Det er fryktelig trist. Helsebyråkratene gjør nå en alvorlig feil, slik de har gjort før, som de deretter kommer til å jobbe systematisk for å dekke over, når probleme melder seg. Det blir ingen granskning, og ingen mulighet til å unngå den samme feilen seinere. Det er et alvorlig demokratisk problem, når vi gir byråkratene ( den såkalte ledelsen) all makt, uten noe meningsfylt ansvar. Helsesørøst ser nå ut til å innføre det helt uegnede forordningsystemet Metavision som standard. Programmet er så inneffektivt at det er farlig. Det er ikke snakk om å kritisk evaluere denne anskaffelsen, fordi kontorfolket som er milvis fra klinikken, selvsagt vet best. De vil for en hver pris vil unngå å bli stilt til ansvar. Dette er korrupsjon på Norsk. ( store lønninger til mennesker som ikke bidrar på noe possitiv måte i pasientbehandlingen, men heller forvalter illusoriske kontrollsystemer) Høie ønsket å avskaffe RHF’ene i opposisjon men har blitt til veik en lakei for dette korrupte systemet.

 • Flemming Sylvest 22.11.2018 13.49.54

  Nordmændene burde sætte sig mere ind i de alvorlige problemer, som der er i den danske Sundhedsplatformen, som anvendes i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Og så burde de se på det velfungerende system, som anvendes af Region Midtjylland, MidtEpj kaldes det, og det er baseret på systemet Culumna Clinical Information System, som er udviklet af firmaet Systematic i samarbejde med læger i Region Midtjylland.

 • Mogens Højgaard 21.11.2018 11.39.33

  Direktionsmøde på bilfabrikken: Chefen: Vi skal have bygget den her nye sportsvogn, men pengekassen er lidt slunken… Nogen idéer? ProduktionsPreben: Jeg har det her gamle karosseri fra en Ford T. Det’ der sgu ingen, som opdager. 🤔 Jamen for pokker da, Norge! Har I ikke set, hvad der foregår i København og Region Sjælland? Jeres Helseplatform (I Danmark kaldet Sundhedsplatformen) er bygget på et 50 år gammelt programmeringssprog, som er uddateret og i øvrigt kun få forstår at arbejde i. Platformen er IKKE konstrueret til patientpleje men til fakturering, Patientplejen drukner i administration. Medicineringsmodulet har potentielt dødbringende fejl og meget mere. Prøv at google "sundhedsplatform Danmark", og spænd sikkerhedsselen.

 • Mett og god 20.11.2018 14.00.30

  Alt i denne artikkelen, tyder på at dette er ett utviklingsprosjekt. Forskjellen ligger i disse to motsatte utsagnene - hvordan de skal løse det - i forhold til - hvordan de har løst det. Dvs de har ikke løst det hittil, men de de skal løse det - en gang i fremtiden. Skal derfor dette prosjekt bli "sundt", så er det viktig at avtalene sikrer at det er leverandøren som tar utviklingskostnadene, og ikke oppdragsgiver. I tillegg må man sikre at ikke pasient kritisk informasjon blir behandlet feil eller kommer på avveier. For i slike prosjekter sitter alltid djevelen, i alle de hvite, journal, detaljene... https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/sundhedsplatform-splitter-laeger-og-region-drop-den-opfordrer-talsmand

 • Jeg vil også være anonym 21.11.2018 12.45.34

  Det er så mange anonyme, surmagede kommentarer til saker i DM, blant annet av Mett og god. Hva er hensikten? Tror dere folk får mer eller mindre lyst til å lese saker, stille opp i intervjuer og så videre av det? Jeg synes DM bør vurdere å stenge kommentarfeltet. Det kommer lite godt ut av å ha den funksjonen. Kjemp heller kamper i de riktige foraene. Beslutningstakere tar ikke hensyn til kritikk i et kommentarfelt.

 • Sykehuslege 29.11.2018 10.28.20

  Du har nok rett i at besluttningstagere i liten grad er mottagelig for kritiske inspilll. Det er vel egentlig en god oppsumering forholdet mellom klinikere og den såkalte ledelsen i helsevesenet. Den såkalte ledelsen virker fullstedig dissaosisiert fra den kliniske virksomheten. De hverken vet eller er interessert i å finne ut hva helsepersonell trenger for å jobbe effektivt. De riktige foraene for kommunikasjon oppover i systemet finnes ganske enkelt ikke. Det er nettopp derfor det er så viktig at DM har denne kommentarfunksjonen. For min del ser jeg ikke lyst på muligheten til å reformere dette systemet. Jeg tror vi må vente til det hele blir så dyrt og inneffektivt at politikerenr tvinges til å endre systemet fullstendig. Desverre vil nok det offentlige helsevesenet svekkes til det ugjennkjennelige i denne prosessen.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!