SIGNERER SNART KONTRAKT: - Vi må tro Epic på det de leverte på, som de faktisk gjorde mens konkurransen var knallhard og det fortsatt var andre leverandører med, sier medisinsk fagsjef for spesialisthelsetjenesten i Helseplattformen, Per Olav Østbyhaug, Foto: Vidar Sandnes

Lander milliardkontrakt i Helse Midt

Helseplattformen i Helse Midt-Norge signerer om kort tid den omstridte avtalen med det amerikanske selskapet Epic.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GARDERMOEN (Dagens Medisin): Det amerikanske selskapet Epic og Helse Midt er nå i en fase der man skal få fastslått om selskapet kan levere på de kravene som Helse Midt har satt. Disse kravene handler om hvilke funksjoner systemet skal ha.

Én leverandør igjen
Dette er bakteppet for det såkalte konkurransegrunnlaget, som styret i Helse Midt-Norge nå har vedtatt.

Vi skulle gjerne hatt konkurranse helt inn, uten tvil Per Olav Østbyhaug

Hele prosjektet har en kontraktsverdi for leverandør på opp mot  2,7 milliarder kroner eksklusive mva.

Helseplattformen skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal ved sykehus og 84 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.
– Sammen med fagpersonene har vi helt fra 2016 sammenstilt, jobbet med og fått på bordet alle kravene. Og det er disse, sammen med tilbakemeldingen fra leverandøren om hvordan de har tenkt å løse dette, som utgjør selve konkurransegrunnlaget, sier medisinsk fagsjef for spesialisthelsetjenesten i Helseplattformen, Per Olav Østbyhaug, til Dagens Medisin.

Som kjent sto det bare én leverandør igjen til å levere Helseplattformen, etter at selskapet Cerner trakk seg fra anbudet.

Les mer: Cerner: – Ikke forenlig med vår forretningsmodell

På spørsmål om Helseplattformen helst skulle sett flere leverandører inne i prosessen som pågår nå, svarer Østbyhaug:

– Det er klart at vi mistet litt av momentumet vi ønsket å ha med inn på slutten. Samtidig må vi tro Epic på det de leverte på, som de faktisk gjorde mens konkurransen var knallhard og det fortsatt var andre leverandører med. Så de leverte sitt oppdaterte tilbud før den andre leverandøren trakk seg.
– Vi skulle gjerne hatt konkurranse helt inn, uten tvil, men jeg tror ikke sluttresultatet blir spesielt påvirket av dette. Det er også et pluss at vi har kunnet bruke enda mer tid på den ene leverandøren, og gjør at konkurransegrunnlaget er enda mer gjennomarbeidet.
Før årets slutt
Når konkurransegrunnlaget er sendt ut, skal leverandøren komme med et endelig forpliktende tilbud, noe som skal skje før året er omme.

– Da skal det gjennom beslutningsapparatet, en gang i vår, gjennomføre sluttforhandlinger med Trondheim kommune. Disse går på hvordan man skal fordele kostander og ha felles forvaltning.

Planen er å gå «live» med Helseplattformen i 2021.

– Over hvor lang tid strekker kontrakten med Epic seg?

– Prisen de er evaluert på er å sette opp løsningen og vedlikehold i ti år.

– Så i praksis er man bundet lenger?

– Vi har et lengre perspektiv enn ti år. Men de legger vekt på at vi skal sende inn våre egne folk, det er ikke deres folk i USA som skal sette opp løsningen, de trekker seg ut etter noen år. Da mottar vi oppdateringer og videreutvikler løsningen selv og det er opp til oss selv hvor mye vi legger inn av interne ressurser, i tillegg til lisenskostnader, sier han.

Epic leverer også den danske Sundhedsplatformen, som siden den ble innført i to danske regioner, har hatt til dels massive problemer.

Omstridt system
I Danmark har misnøyen med systemet vært svært stor, og helseminister Bent Høie (H) har blant annet vært i samtaler med den danske helseministeren om problemene – for å forsikre seg om at det samme ikke skal skje i Norge.
Sundhedsplatformen har ført til en strøm av meldinger til Styrelsen for Patiensikkerhed, om ulike kritiske feil, og enhetssjef Anette Lykke Petri uttalte i september til avisen Politiken at de «aldri hadde sett lignende». Uttalelsen kom etter at de hadde hatt tilsyn med Sundhedsplatformen.

Nok en alvorlig feil i Sundhedsplatformen ble nylig avdekket: Nær 4000 resepter inneholder feilinformasjon om dosering av medisin, bekreftet konserndirektør Svend Hartling i Hovedstaden, som er en av to regioner som bruker Sundhedsplatformen.

Powered by Labrador CMS