Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Artikkelbilde
ANSLÅR: – Vi vet ikke sikkert hvor mange av disse som var vikarer, men vi kan gå ut fra at dersom man ha mottatt mindre enn 200 000 kroner i trygderefusjon i en toårsperiode, er dette beløpet så lavt at de kun har jobbet i kort tid, altså at de har vært vikarer, svarer avdelingsdirektør Randi Moen Forfang i en e-post til Dagens Medisin. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Hdir vet ikke hvor mange leger som har mistet refusjonsretten

Helsedirektoratet (Hdir) vet ikke hvor mange leger som mistet refusjonsretten etter 1.mars, men anslår at det kan dreie seg om 250 leger.

Publisert: 2019-03-26 — 12.18

De nye reglene, som sier at leger som ikke har gjennomført norsk turnus/LIS1, ikke har refusjonsrett etter 1.mars i år, skaper problemer i de små kommunene.

Les mer: Må «skrote» tre av fire legevikarer

Som Dagens Medisin skriver, har kommuneleger varslet at de må forkaste store deler av søknadsbunken, fordi legene ikke lenger oppfyller kravene. Legevikarene er særlig viktige om sommeren slik at kommunens leger skal få avlastning. Dette gjelder også leger som tidligere har vært legevikar i kommunen. 

Les også: Raser mot nye regler for vikarleger

Dagens Medisin har bedt Helsedirektoratet svare på hvor mange leger som nå mister refusjonsretten. Det har de ikke oversikt over. De viser til at det 7522 leger har mottatt refusjon de siste to årene.  Dette inkluderer leger med og uten norsk LIS1/turnus. 

– Vi vet ikke sikkert hvor mange av disse som var vikarer, men vi kan gå ut fra at dersom man ha mottatt mindre enn 200 000 kroner i trygderefusjon i en toårsperiode, er dette beløpet så lavt at de kun har jobbet i kort tid, altså at de har vært vikarer, svarer avdelingsdirektør Randi Moen Forfang i en e-post til Dagens Medisin.

Les også: LIS-ansvarlig Grethe Kolloen mener forskriften legger press på en allerede utsatt fastlegeordning, og vil føre til mangel på vikarer.

Direktoratet kommer med følgende anslagsvise beregning: 

Cirka 250 leger med utdanning fra andre EU/EØS-land og uten norsk turnus/LIS1, kom inn under kategorien mindre enn 200 000 kroner i trygderefusjon.  Det er disse legene som eventuelt ikke lenger vil ha rett til trygderefusjon etter 1. mars 2019.

Noen av disse 250 legene kan imidlertid ha jobbet mer enn tre månedene sammenhengende og ha startet spesialistutdanning i Norge. Disse vil i så fall kunne beholde trygderefusjonsretten.

Dersom noen av de 250 legene har en spesialistgodkjenning fra utlandet, kan de søke om norsk godkjenning og derved beholde refusjonsretten.

Dataene er hentet fra registeret for Kontroll og utbetaling av helserefusjoner (KUHR) og sammenstilt med data fra Helsepersonellregisteret.

Fredag sa statssekretær Maria Jahrman Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet at hun er kjent med problemene som kommunelegene tar opp: 

Skal vurdere forskriftsendringer
– Helse- og omsorgsdepartementet jobber nå med hvordan vi kan løse dette problemet på best mulig måte, og dette betyr også å vurdere mulige forskriftsendringer, sier hun til Dagens Medisin.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Arnulf Heimdal 28.03.2019 09.15.25

  Lege

  Helseminister Bent Høie er nå på stø kurs mot et ettermæle som helseministeren som lot Norges mest populære, effektive og billigste helsetjeneste, fastlegeordningen, gå til grunne. Kanskje noe urettferdig, men Høie har som ansvarlig minister ansvaret for resultatene av det et inkompetent Helsedepartement har gjort og ikke gjort de siste 10-15 år. Selv om Høie og hans mannskap ikke har forstått dette, har våre unge kloke kollegaer lenge tatt konsekvensen av vanstyret, og valgt bort allmennmedisin som karriære.

 • ERNST HORGEN 27.03.2019 19.06.07

  Lege

  I distriktene går man fådelte vakter, man skal gjennomføre spesialisering, det er sykdomspermisjon, det skal avvikles ferie og det skal avvikles overlegepermisjon. Vi MÅ ha vikarordninger. Vi i distriktene fikk en "trøkk" da man innførte akuttforskriften. Det tok knekken på de unge vikarene. Nå velger HOD å ta knekken på de erfarne, de vi har lært opp og drillet, de som pasientene kjenner,de som har kommet fra Danmark og Sverige i årevis for å sikre at julene går rundt og vi blir her noen år til. Da siste fastlegeforskrift kom, sa jeg som leder av Oll, "bli ikke fastlege". Nå sier jeg,- "i alle fall ikke i utkantene. Søk dere til byer og tettsteder. Søker du som ung lege til utkantene, blir du terrorisert av HOD gang etter gang"

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!