Kommuneoverlege raser mot nye regler for legevikarer – ber Høie stille på vakt

Kravet om at legevikarer må ha norsk turnustjeneste, såkalt LIS1, for å få refusjonsrett, skaper frustrasjon i kommunene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Dagens Medisin fortalte nylig at kommuneoverlegen i Molde, Cato Innerdal, ikke kan ansette tre av de fire legevikarene han hadde tenkt å ansette, på grunn av denne regelen.
Les mer: Må «skrote» tre av fire legevikarer

Disse legevikarene skulle avlaste fastlegene i kommunen i sommer.

Laila Didriksen er kommuneoverlege i Gildeskål kommune i Nordland. Foto: Privat

Nå advarer også kommuneoverlege i Gildeskål i Nordland, Laila Didriksen, om situasjonen kommunene er havnet i.

– Disse forskriftene spiser hverandre opp, og vi er havnet i en catch 22-situasjon. Vi får ikke bruke vikarer vi har brukt i årevis, fordi de ikke lenger har refusjonsrett.  Dette er vikarer som er erfarne og som kjenner kommunen godt.
– Helsemyndighetene viste nylig til at det er mulig med noen unntak?

– Ja, men det store her – som de ikke gjør unntak fra – er kravet om norsk LIS1. Vi får ikke tak i vikarer som har norsk LIS1. Jeg tror ikke myndighetene selv vet hva de forholder seg til her.
Les også: LIS-ansvarlig Grethe Kolloen mener forskriften legger press på en allerede utsatt fastlegeordning, og føre til mangel på vikarer.

– Og nå er det mange vikarer i jobb der ute, som plutselig ikke har refusjonsrett. Dette blir veldig dyrt for kommunene.

På Didriksens personlige blogg, sender hun en direkte melding til helseministeren:

– Jeg lover deg Bent, om du ikke ordner opp i dette så kommer jeg personlig til å troppe opp på kontoret ditt med en Sepura Nødnettradio som jeg overleverer deg med ordene: God vakt!

Didriksen peker i bloggen sin på hvordan hun mener de ulike forskriftene slår hverandre «i hjel»:

– Først kom akuttforskriften. Med sitt bakvaktskrav. Det har du nå heldigvis tatt til vett og utsatt, men vi venter jo fortsatt i spenning og har opprettet en ny hjemmel for å møte den. Så kommer spesialistforskriften. Som snevrer inn så til de grader hvem som får lov til å jobbe i kommunehelsetjenesten, skiver Didriksen.

– For det er også en forskrift om refusjoner. Og for kommunene så er det umulig å ansette en lege som ikke får refusjon fra Helfo. Og det er heller ikke et alternativ å ansette en vikar for to sommermåneder som ikke får refusjon fra Helfo. For uten LIS1, norsk sådan, så er Helfo riktig gnien på å gi ut den refusjonen. Det til tross for at det i andre forskrifter står at spesialiseringskravet ikke skal gjelde for vikariater under et år.

Powered by Labrador CMS