Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Kommuneoverlege raser mot nye regler for legevikarer – ber Høie stille på vakt

Kravet om at legevikarer må ha norsk turnustjeneste, såkalt LIS1, for å få refusjonsrett, skaper frustrasjon i kommunene.

Publisert: 2019-03-22 — 10.29

Dagens Medisin fortalte nylig at kommuneoverlegen i Molde, Cato Innerdal, ikke kan ansette tre av de fire legevikarene han hadde tenkt å ansette, på grunn av denne regelen.

Les mer: Må «skrote» tre av fire legevikarer

Disse legevikarene skulle avlaste fastlegene i kommunen i sommer.

Laila Didriksen er kommuneoverlege i Gildeskål kommune i Nordland. Foto: Privat

Nå advarer også kommuneoverlege i Gildeskål i Nordland, Laila Didriksen, om situasjonen kommunene er havnet i.

– Disse forskriftene spiser hverandre opp, og vi er havnet i en catch 22-situasjon. Vi får ikke bruke vikarer vi har brukt i årevis, fordi de ikke lenger har refusjonsrett.  Dette er vikarer som er erfarne og som kjenner kommunen godt.

– Helsemyndighetene viste nylig til at det er mulig med noen unntak?

– Ja, men det store her – som de ikke gjør unntak fra – er kravet om norsk LIS1. Vi får ikke tak i vikarer som har norsk LIS1. Jeg tror ikke myndighetene selv vet hva de forholder seg til her.

Les også: LIS-ansvarlig Grethe Kolloen mener forskriften legger press på en allerede utsatt fastlegeordning, og føre til mangel på vikarer.

– Og nå er det mange vikarer i jobb der ute, som plutselig ikke har refusjonsrett. Dette blir veldig dyrt for kommunene.

På Didriksens personlige blogg, sender hun en direkte melding til helseministeren:

– Jeg lover deg Bent, om du ikke ordner opp i dette så kommer jeg personlig til å troppe opp på kontoret ditt med en Sepura Nødnettradio som jeg overleverer deg med ordene: God vakt!

Didriksen peker i bloggen sin på hvordan hun mener de ulike forskriftene slår hverandre «i hjel»:

– Først kom akuttforskriften. Med sitt bakvaktskrav. Det har du nå heldigvis tatt til vett og utsatt, men vi venter jo fortsatt i spenning og har opprettet en ny hjemmel for å møte den. Så kommer spesialistforskriften. Som snevrer inn så til de grader hvem som får lov til å jobbe i kommunehelsetjenesten, skiver Didriksen.

– For det er også en forskrift om refusjoner. Og for kommunene så er det umulig å ansette en lege som ikke får refusjon fra Helfo. Og det er heller ikke et alternativ å ansette en vikar for to sommermåneder som ikke får refusjon fra Helfo. For uten LIS1, norsk sådan, så er Helfo riktig gnien på å gi ut den refusjonen. Det til tross for at det i andre forskrifter står at spesialiseringskravet ikke skal gjelde for vikariater under et år.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Oddmund Suhrke 22.03.2019 17.10.40

  Overlege

  Det er nå en gyllen anledning til å rekruttere leger til fastlegeordningen ved å åpne for at LIS1 kan starte med arbeid i kommunehelsetjenesten. Så kan tjeneste på sykehus tas seinere. Som fastlege er tjeneste i allmenn praksis der viktigste. Under kyndig veiledning.

 • Arnulf Heimdal 22.03.2019 12.19.48

  Lege

  Denne saken er en bekreftelse på den mangeårige manglende medisinfaglige kompetansen i HOD og forvaltningen. Når en mangler relevant kompetanse og innsikt i utfordringene får vi resultater som dette, som bare er et nytt eksempel i en lang rekke de senere år.

 • Tord Moltumyr 22.03.2019 11.57.09

  Lege

  Denne saken er vel et godt eksempel på at den politiske erkjennelsen om fastlegekrisen kom for seint. Vil tro det nok fortsatt er mulig å ansette erfarne leger uten LIS1, men med full egenbetaling for pasientene, både hos fastlegen og ved legevakt. Pasientene må da selv kreve refusjonen direkte fra Helfo. For noen pasientgrupper vil dette være ille, men det er Helse- og Omsorgsdepartemenet som lager forskriftene og ta ansvaret for situasjonen.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!