
Vi er enig i at PCI-striden burde vært avsluttet, men med den billigste, beste og enkleste løsningen: Døgnåpen PCI i Bodø.
I en oppsiktsvekkende leder påstår ansvarlig redaktør Martin Gray at PCI-debatten bør legges død og døgnåpen PCI i Bodø kan skrinlegges fordi Helse Nord allerede har lavest dødelighet i landet (1). Problemet er at Gray ikke har lest rapporten godt nok (2).
På første side i Årsrapporten står følgende; «30-dagers dødelighet rapporteres ikke lengre som kvalitetsindikator siden det ikke er solid evidens for at 30-dagers dødelighet gjenspeiler behandlingskvalitet.» Og i tabell 7 «For 30-dagers dødelighet er det ingen forskjell mellom helseregionene, verken for STEMI, NSTEMI eller type 1 hjerteinfarkt». Vår utregning viser det det samme, forskjellen er ikke reell (p=0.3)
Videre skriver Gray at «på indikatoren hjertefunksjon etter hjerteinfarkt, kommer pasientene i nord like godt ut som i resten av Norge». Dette baserer seg på en beklagelig misforståelse. Hjerteinfarktregisteret oppgir nemlig ikke tall for hjertefunksjonen, bare om pasienter får målt hjertefunksjonen eller ikke. Dette sier selvfølgelig ingenting om hvor god hjertefunksjonen er.
Vi skjønner at Dagens Medisin ikke er et medisinsk tidsskrift, men i en så alvorlig sak med mulige konsekvenser for hjerteinfarktpasientene i Nordland må en kunne forvente etterrettelighet fra en ansvarshavende redaktør.
Det som fortsatt er den viktigste kvalitetsindikatoren for STEMI-behandling er tid til reperfusjonsbehandling innen anbefalt tid. Figur 14 i Årsrapporten viser at pasienter med hjerteinfarkt i Nord-Norge fortsatt får dårligere behandling enn ellers i landet – altfor få får åpnet den tette blodåren raskt nok.

Siden redaktør Gray etterlyser hva PCI-saken handler om, vil han se det i data fra det nasjonale PCI-registeret fra de siste fem årene etter at PCI-behandlingen begynte i Bodø (Figur under laget av EWN). Når senteret i Bodø er åpent får hjerteinfarktpasientene fra Saltenområdet behandling i tide, men ikke når det stenges ved kontortidens slutt.

Etter 4 til 6 timer uten blodtilførsel begynner den rammede delen av hjertemuskelen å dø. Risikoen øker når åpningen av tette kransårer forsinkes. Det er pasientene som betaler prisen – og de blir ikke tryggere av at situasjonen fremstilles som bedre enn den er.
Våre tall i NORIC viser at trombolyse har klare begrensninger: Én av fem tåler ikke behandlingen, og hos én av tre virker den ikke godt nok. Andelene endres ikke ved økt bruk, og disse pasientene trenger rask PCI.
Nyere forskning viser at én av tre med NSTEMI også har en tett blodåre som bør åpnes raskt (3). Dermed kan PCI hjelpe langt flere enn trombolyse alene. Dette underbygges av Uleberg et al., nylig omtalt i Dagens Medisin (4), som viste at reisetid til PCI-senter er den viktigste faktoren for om pasienter får rask behandling ved STEMI (5). Våre naboland har for lengst forstått dette – og har langt flere PCI-sentre nær pasientene. Det er også derfor den nasjonale pasientforeningen LHL ønsker PCI-senter både i Ålesund og Bodø fordi så mange flere pasienter ville få behandling i tide.
Vi er enig i at PCI-striden burde vært avsluttet, men med den billigste, beste og enkleste løsningen: Døgnåpen PCI i Bodø.
Referanser:
1. Gray M. (+) Nå kan PCI-striden i nord avsluttes en gang for alle. Dagens Medisin [Internet]. 2025 Jul 4 [cited 2025 Jul 5]; Available from: https://www.dagensmedisin.no/det-er-nok-na/696915
2. Norsk hjerteinfarktregister Årsrapport for 2024. Utarbeidet av nasjonalt sekretariat for Norsk hjerteinfarktregister Seksjon for medisinske kvalitetsregistre St. Olavs hospital 13.06.2025 Gjeldende versjon: 1.0. Sankt Olavs Hospital. Trondheim; 2025 Jun.
3. Lindow T, Pahlm O, Mokhtari A, Koul S, Hammarlund P, Ekelund U. OMI – nytt begrepp för infarkt på grund av akut kranskärlsocklusion Ny klassificering av infarktpatienter har föreslagits med tanke på STEMI- begreppets begränsningar. Lakartidningen. 2025 May 26;122:25041.
4. Ondrckova CØ. (+) Studie: Flere hjerteinfarktpasienter bør få trombolysebehandling [Internet]. 2025 [cited 2025 Jul 2]. Available from: https://www.dagensmedisin.no/hjerte-og-karsykdom-hjerteinfarkt-hjerteinfarktregisteret/studie-flere-hjerteinfarktpasienter-bor-fa-trombolysebehandling/695297
5. Uleberg B, Bønaa KH, Govatsmark RES, Olsen F, Jacobsen BK, Stensland E, et al. Exploring variation in timely reperfusion treatment in ST-segment elevation myocardial infarction in Norway: a national register-based cohort study. BMJ Open. 2024 Feb 17;14(2):e081301.