Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SVARET: «Etter KS’s vurdering er det ikke anledning til å lyse ut fritt antall fastlegeavtaler», skriver KS til Bærum kommune.

KS setter foten ned for fastlege-frislipp i Bærum

Men Torbjørn Espelien (Frp) i Bærum kommune, mener vedtaket om frislipp av fastlegehjemler kan stå.

Publisert: 2018-02-16 — 16.07
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Før jul vedtok politikerne i Bærum at alle leger som vil, kan starte som fastlege i kommunen. Dette for å gi pasientene et bedre legetilbud ettersom kommunen har utfordringer med fulle fastlegelister. Vedtaket ble møtt av massiv motstand fra Legeforeningen, som mener vedtaket bryter med rammeavtalen for fastlegeordningen.

Fredag sendte Kommunesektorens organisasjon (KS) sin juridiske vurdering av vedtaket om fri etablering av fastlegeavtaler i Bærum kommune.

«Etter KS’s vurdering er det ikke anledning til å lyse ut fritt antall fastlegeavtaler», skriver områdedirektør Tor Arne Gangsø i KS til Bærum kommune.

SKUFFET: – Jeg registrerer at Bærum kommune igjen prøver å omgå regelverket. Det er svært skuffende, sier Tom Ole Øren i Allmennlegeforeningen. Arkivfoto: Per Corneliussen

Legeforeningen: Bærum må reversere
– KS er helt enige med oss og støtter oss i vår vurdering av avtaleverket. Det er vi selvsagt svært fornøyde med. Samtidig hadde det overrasket oss hvis de ikke tolket regelverket på samme måte som oss, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen.

– Vedtaket viser helt tydelig at Bærum ikke kan iverksette tiltak med fri etablering av fastlegehjemler. Vi forventer at Bærum kommune tar dette inn over seg og reverserer det tidligere vedtaket politikerne gjorde. Samtidig håper vi at det blir innledningen på et godt videre samarbeid som fastlegene hadde med administrasjonen og politikerne tidligere, sier Øren.

– KS har bare sakset
Men Torbjørn Espelien (Frp), leder av hovedutvalget for bistand og omsorg i Bærum kommune, ser annerledes på saken.

– KS har ikke svart på oppgaven om å gjøre en juridisk vurdering, men har bare sakset kommentarer fra Legeforeningen om hvordan de ser på avtalen. Vårt vedtak står fortsatt, sier han til Dagens Medisin.

– Vil dere trosse KS?

– Vi forholder oss til avtalen med fastlegene, men samtidig ser vi at det er stort mulighetsrom for utlysing av hjemler. Slik jeg oppfatter KS må «fritt» defineres som et tall, og det tallgrunnlaget skal vi se på nå, sier Espelien.

Vil sette et «tak»
I dag er det 106 fastlegehjemler i kommunen, og Espelien sier dette må økes «relativt mye».

– Når vi lyser ut må vi ha et tall på antall hjemler, og det ser jeg også at kan være en fordel i rekrutteringsprosessen.

Øren er skuffet over reaksjonen fra Bærum kommune.

– Jeg er helt uenig i Espeliens tolkning av dette. KS har gjort en god og saklig redegjørelse av avtaleverket, og det kommer tydelig frem hva som er lov og ikke. Jeg forventer at Bærum forholder seg til det.

– Jeg registrerer at Bærum kommune igjen prøver å omgå regelverket. Det er svært skuffende. Det har tidligere prøvd å gå rundt regelverket for å løse et problem, men fått klart svar på at det ikke er mulig. Vi forventer at de forholder seg til sin organisasjon, KS, på vanlig måte. Vi står sterkt på dette, sier Øren.

KS har ikke ønsket å kommentere saken utover sin skriftlige vurdering.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Tidligere leder 24.02.2018 17.57.38

  Fastlegene har i alle år motarbeidet etablering av nye hjemler. Fordi dette reduserer deres tilskudd fra kommunen. Det er selvsagt flere måter å øke antall hjemler på, men bukken kan dessverre ikke passe havresekken, Og nå må legene innse at det er pasienter nok til flere leger,

 • Leder 16.02.2018 18.41.27

  Bærum kommune manglet kompetanse til å tolke fastelegeordningen og skjønner ikke at det er en nasjonal ordning. Flaut!!! Denne kommunen betaler jeg skatt til.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!