– Vi kan ikke akseptere det hvis dette vedtaket blir stående. Det tåler ikke fastlegeordningen, sier leder i Bærum legeråd, Reidar Støren. Foto: KARL BRAANAAS/ Budstikka

Har vedtatt frislipp av legehjemler i Bærum kommune

– Hele fastlegeordningen kan stå i fare, advarer leder i Bærum legeråd. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Før helgen ble det kjent at politikere i sektorutvalg bistand og omsorg i Bærum kommune har vedtatt frislipp av fastlegehjemler i kommunen. Dette skal tre i kraft fra 1. januar 2018. Det var Budstikka som først omtalte saken (bak betalingsmur).

Sektorutvalgsleder Torbjørn Espelien (Frp) begrunnet endringene med utfordringer knyttet til fulle fastlegelister i noen områder i kommunen.

– En større reell konkurranse mellom legene vil gi pasientene et bedre legetilbud, det kan korte ned lister og ventetid, uttalte Espelien til Budstikka.

Han håpet også at flere leger ville utvide åpningstilbudet og holde kveldsåpent.

Reaksjoner
Endringene har skapt reaksjoner blant fastlegene i Bærum, som mener det er sjokkerende at de 105 fastlegene i kommunen ikke er spurt til råds. Legeforeningen har også uttalt at vedtaket bryter med gjeldene rammeavtale for fastlegeordningen.

Reidar Støren er leder i Bærum Legeråd. Til Dagens Medisin forklarer han at de har innkalt til ekstraordinært møte med kommuneadministrasjonen tirsdag ettermiddag for å få klarhet i situasjonen.

– Vi har arbeidet i flere år for å ha et godt samarbeid med administrasjonen i kommunen. Det som nå har skjedd er at kommunen skulle godkjenne plan for legetjenester som er utarbeidet av administrasjonen, og så har politikerne sparket bein under denne planen ved å vedta frislipp av fastlegehjemler. Dette var vi ikke varslet om og kom veldig brått på for alle.

– Kaotisk
Støren sier han er forundret over vedtaket fra politikerne.

– Å drive fastlegepraksis er ikke som å drive en pølsebod, vi behandler syke pasienter. Det er viktig at det er forutsigbarhet i våre tjenester, og det er viktig for kommunen med forutsigbarhet for trygg og god styring. Dette skal vi snakke med kommunen om i dag. Vi er fortsatt innstilt på et godt samarbeid, men da må vi ha forutsigbare rammer, sier han.

Støren frykter det blir kaotisk hvis vedtaket går igjennom fra 1. januar 2018. Han er redd det vil bli vanskelig å få nok leger til skolehelsetjeneste, sykehjem og legevakt.

– Vi kan ikke ha kveldsåpne kontorer uten å ta høyere takster, og slik avtalen vår ser ut i dag har vi ikke lov til dette. Da blir det ikke regningssvarende for oss. Dette fremstår som et lite gjennomtenkt vedtak og er ikke gjort i samråd med de som administrerer fastlegeordningen, sier Støren og legger til:

– Jeg må også si jeg syns det et utrolig navlebeskuende av politikerne i Bærum kommune å gi frislipp på hjemler, når vi vet det er fastlegemangel i distriktene. Hvis dette går gjennom og flere sentrale kommuner følger etter, kan hele fastlegeordningen stå i fare.

– Samme rammeforhold
Han understreker at Legerådet ikke ønsker å heve konfliktnivået, men snarere å beholde det gode samarbeidet som er etablert med administrasjonen i kommunen.

– Vi håper selvfølgelig på en løsning på denne kjedelige situasjonen, men det er klart at vi kan ikke akseptere det hvis dette vedtaket blir stående. Det tåler ikke fastlegeordningen, avslutter han.

Sektorleder Torbjørn Espelien uttaler til Budstikka de var kjent med at fastlegene ikke ønsket en stor økning i antall hjemler i kommunen, men peker på at de fortsatt vil beholde sine kundelister og at rammevilkårene for den enkelte fastlege derfor vil være de samme.

– Det bør ikke være en utfordring for dagens fastleger å beholde sine kunder, forutsatt at de er konkurransedyktige, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS