Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

TAR TID: - Vi må få et best mulig beslutningsgrunnlag fra FHI før vi tar en beslutning, sier lederen av Bestillerforum, Baard-Christian Schem. Arkivfoto: Per Corneliussen

TAR TID: - Vi må få et best mulig beslutningsgrunnlag fra FHI før vi tar en beslutning, sier lederen av Bestillerforum, Baard-Christian Schem. Arkivfoto: Per Corneliussen

– Raskere beslutning når leverandør samarbeider

– Når leverandør og pasientorganisasjon motsetter seg metodevurdering, forsinker det prosessen, sier lederen av Bestillerforum.

Annons:

Pasientforening og leger er frustrerte over at norske diabetespasienter ikke får tilgang til den nye teknologien FreeStyle Libre, som det gis full refusjon for i flere av våre naboland. Saken ligger nå hos Bestillerforum, som har bedt FHI gjøre flere utredninger før de kan gi sitt råd til Beslutningsforum.

– Forstår du frustrasjonen fra pasienter og leger over at dette tar tid?

– Det skjønner jeg godt, men vi må få et best mulig beslutningsgrunnlag fra FHI. Det at det tar tid å få gjennom denne prosessen har også noe med hvordan aktørene som deltar, opptrer. Når leverandøren av produktet og pasientorganisasjon motsetter seg at det skal gjøres en metodevurdering, så forsinker det prosessen, sier Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest og leder av Bestillerforum.

Les også: Diabetesleger vil erstatte «blodige målinger»

“Vi er en i ny tidsalder hvor nye metoder ikke kan tas inn på siden av systemet.”

- Baard-Christian Schem, fagdirektør

– Ny tidsalder
Han sier prosessen kunne gått raskere dersom leverandøren Abbott og Diabetesforbundet hadde samarbeidet om metodevurderingen fra starten.

– Vi er en i ny tidsalder hvor nye metoder ikke kan tas inn på siden av systemet. Vi kan ikke innføre store endringer uten at det metodevurderes, uavhengig av hvordan det finansieres i det offentlige. Dette må alle leverandører innstille seg på. Jo raskere og mer helhjertet leverandøren samarbeider, dess bedre beslutningsgrunnlag og raskere beslutning, sier Schem.

Han vil ikke kritisere jobben som FHI har gjort med metodevurderingen, men understreker at dette er krevende arbeid.

– Det er ikke lett å måle størrelsen på helsegevinsten opp mot kostnader for denne type utstyr, hvor helseeffekter er langsiktige og hvor brukervennlighet er åpenbar, men vanskelig å kvantifisere. Nå skal vi få best mulig informasjon fra FHI, og så må vi få avklart om finansieringsansvaret skal ligge hos Helfo eller helseforetakene. Deretter må vi ta stilling til for hvilke grupper det er aktuelt å innføre det for. Vårt mål er å få gjort det så raskt som mulig, sier Schem.

Han sier det trolig kommer en avgjørelse i løpet av høsten.

Les også: Slik svarer FHI på kritikken fra leger og pasienter

Flere hundre millioner kroner
Schem sier at omfanget av slike egenmålinger trolig bare vil øke i fremtiden, og at sykehusene også må ta stilling til hvordan informasjonen fra disse skal samkjøres med journalsystemene. Sykehusene er også opptatt av å legge til rette for at flere leverandører kan delta i anbudskonkurranser.

Han bryr seg ikke om at Sverige og andre land har tatt i bruk apparatet, uten å metodevurdere.

– Selv om produktet er billig for den enkelte, er det i sum snakk om flere hundre millioner kroner hvert år. Vi kan ikke bare si ja til å innføre det uten å gjøre vurderinger av økonomi og konsekvenser for driften av virksomheten, sier Schem.

Abbott: Har samarbeidet
Dagens Medisin har vært i kontakt med Abbott Norge, som står bak FreeStyle Libre. Daglig leder Ole Martin Christiansen ønsker ikke å la seg intervjue, men skriver følgende i en e-post til Dagens Medisin om hvordan de ser på prosessen.

– Etter lanseringen av Freestyle Libre i Europa august 2014 har Abbott samarbeidet med lokale og nasjonale myndigheter for å få produktet lansert i det norske markedet. Freestyle Libre er en ny unik teknologi. Kliniske studier og brukerdata viser at produktet har signifikante fordeler for personer med Diabetes, skriver Christiansen.

– Hvorfor kjempet dere mot metodevurdering i denne saken?

– Abbott har levert dokumentasjon nødvendig for en økonomisk og klinisk evaluering av Freestyle Libre innenfor gitte tidsfrister. Gjennom hele HTA prosessen har Abbott støttet Nye Metoder og Folkehelseinstituttet/Kunnskapssenteret for å sikre en valid evaluering av Flash glukosemonitorering, skriver Christiansen.

Ifølge Abbott forskrives FreeStyle Libre i følgende land i Nord-Europa: Frankrike, Tyskland, Belgia, Danmark, Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!