Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

KRITISK: – Det er ikke akseptabelt at brukerne må betale dette selv, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet. Arkivfoto: Per Corneliussen

KRITISK: – Det er ikke akseptabelt at brukerne må betale dette selv, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet. Arkivfoto: Per Corneliussen

Pasienter etterlyser ny blodsukkermåler

Med ny teknologi kan diabetespasienter slippe å stikke seg til blods for å måle blodsukkeret. Men i Norge er hjelpemiddelet fortsatt på vent.

Annons:

– Vi får spørsmål om FreeStyle Libre hver eneste dag, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Produktet han snakker om er en ny type glukosemåler med scannerfunksjon, som gjør at brukeren slipper å stikke seg til blods i fingeren for hver måling. I stedet måles blodsukkernivået umiddelbart når scanneren strykes over sensoren, og leses av trådløst. Apparatet gir også informasjon om blodsukkeret er på vei opp eller ned, og hensikten er at bedre regulering kan redusere langtidsskader.

Må betale selv
Diabetesforbundet ønsker at FreeStyle Libre skal bli tilgjengelig på blå resept, slik ordningen er i Sverige. I juni i fjor bestilte Bestillerforum en hurtig metodevurdering av FreeStyle Libre fra Folkehelseinstituttet. Rapporten fra FHI ble ferdigstilt i juni i år, men det er likevel ikke fattet noen beslutning.

Enn så lenge må derfor de som ønsker produktet betale av egen lomme. Prisen er 20.000 kroner årlig.

– Det er ikke akseptabelt at brukerne må betale dette selv, det er blant annet flere familier med innvandrerbarn som ikke har råd til dette. Det er ikke til å leve med, sier Allgot.

FHI: Usikker gevinst
Diabetesforbundet var, i likhet med produsenten Abbott, negativ til at produktet skulle metodevurderes i det hele tatt. Begrunnelsen var at det ikke var en helt ny metode. Klagen fra Abbott ble avvist av Helse- og omsorgsdepartementet.  

I metodevurderingen skriver FHI at «resultatene kan tyde på at FreeStyle Libre øker pasienttilfredsstillelse og at det reduserer noe varighet og hyppighet av hypo- og hyperglykemi-episoder».

«Imidlertid medfører FreeStyle Libre liten til ingen forskjell med hensyn til livskvalitet og nivå av HbA1c», konkluderer FHI. Samtidig viser de til at kvaliteten på de to studiene som ble inkludert i analysen, var lav. Siden myndighetene ikke fikk full tilgang til den helseøkonomiske modellene fra produsenten Abbott, fører dette til usikkerhet i kostnadsberegningene, skriver FHI.

– Dårlig arbeid
Diabetesforbundet er kritisk til metodevurderingen som er gjort av FHI.

– Det er gjort et veldig dårlig arbeid; de har ikke hatt kontakt med kliniske miljøer og ikke innhentet brukerpreferanser eller vurdert fordelen med å ikke stikke i fingeren, sier Allgot.

Les også: Slik svarer FHI på kritikken

Saken var oppe i et møte i Bestillerforum 16. juni. Det er fagdirektørene i de regionale helseforetakene som skal gi en innstilling til Beslutningsforum, som til slutt avgjør hvilke nye metoder skal tas i bruk i helsetjenesten. Men i møtet ga Bestillerforum uttrykk for at det er vanskelig å gi en innstilling basert på rapporten fra Folkehelseinstituttet. FHI har derfor fått i oppgave å jobbe videre med saken.

– Svarteper-spill
Diabetesforbundet er kritisk til det de kaller en «langdryg» prosess.

– Helse- og omsorgsdepartementet har satt seg selv om tilskuere. Bent Høie har tidligere svart i Stortinget at de ventet på metodevurderingen. Når den forelå, så venter de på hva Bestillerforum skal gjøre. Det er politikerne som er ansvarlige for at systemet fungerer; systemet kan ikke passe på systemet, sier Allgot.

– Det blir et svarteper-spill hvor barn og voksne med diabetes type 1 har ventet i halvannet år på noe som hadde forenklet hverdagen deres. Det må bli refusjon på dette, slik det er i Sverige, Danmark og en rekke andre land, sier generalsekretæren i Diabetesforbundet.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!