Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Frp takker Legeforeningen

Fremskrittspartiet (Frp) er fornøyd med at Legeforeningen støtter Frp-politikken hva gjelder organisering av sykehusene.

Publisert: 2017-06-01 — 15.08 (Oppdatert: 2017-06-01 — 15.19)
BLIR LETTERE: – Med Legeforeningens nye standpunkt blir det lettere for Fremskrittspartiet å arbeide videre for en nedleggelse av de regionale helseforetakene, sier stortingsrepresentant Morten Wold (Frp). Foto: Frp

På landsstyremøtet i Legeforeningen denne uka vedtok landsrådet en resolusjon om å jobbe for å avvikle de regionale helseforetakene (RHF-ene).

– Det er gledelig at Legeforeningen er kommet til denne konklusjonen, selv om det har tatt lang tid. Fremskrittspartiet har fremmet dette synet i årevis og er fornøyd med at Legeforeningen nå støtter vår politikk på området, sier stortingsrepresentant for Frp, Morten Wold til Dagens Medisin.

Han er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Han mener Legeforeningens standpunkt er til hjelp for Fremskrittspartiet.
– Dessverre leverte ikke Kvinnsland-utvalget i tråd med bestillingen om fremtidig organisering, men med Legeforeningens nye standpunkt blir det lettere for Fremskrittspartiet å arbeide videre for en nedleggelse av RHF-ene.

To stemte imot
Legeforeningen ønsker et styringssystem med flere selvstendige sykehus underlagt regional styring, og vil øke antallet regioner. Dette mener legene vil bidra til kortere lederlinjer og styrket lokal og stedlig ledelse.

Les også: Legeforeningen vil avvikle RHF-ene

Legeforeningens resolusjon ble vedtatt med 134 stemmer. Seks stemmer var blanke, og to delegater stemte imot.

«Legeforeningen mener sykehusorganiseringen må inngå i arbeidet med ny regionreform. En inndeling i flere nye helseregioner kan lede an og sette retning for reformen», slik lyder resolusjonen som ble vedtatt med 134 stemmer.

Legeforeningen mener alternativer til dagens modell må vurderes og foreslår enten en hybrid-modell med forvaltning på regionalt nivå og foretak på det utførende nivå – det vil si sykehusene, eller en ren forvaltningsmodell på begge nivåer.

– Ingen quick-fix
Legeforeningens sentralstyremedlemmer Christer Mjåset og Christian Grimsgaard viste i sin innledning til debatten «Etter Kvinnsland-utvalget, hva nå?» til at utvalget ikke ga noe entydig råd om fremtidig organisering av sykehus-Norge. Flertallet ønsket å videreføre de fire regionale helseforetakene.

Grimsgaard viste til at alternativene til en ny styringsmodell må utredes.

– Det er ikke noen quick-fix på en komplisert styringsmodell, sa Mjåset.
I høringsuttalelsen til Kvinnsland-rapporten var Legeforeningens forslag blant annet at Helse Sør-Øst deles i tre og at sykehusene organiseres i seks eller flere regioner.

Ett av Høyres valgløfter for fire år siden var nedleggelse av de regionale helseforetakene. Nylig uttalte helseminister Bent Høie til Dagens Medisin at han imidlertid har endret mening.

Les også: – RHF-ene blir ikke lagt ned – jeg har snudd

Relaterte saker
Legeforeningen har snudd i sykehus-organiseringen
RHF-ene blir ikke lagt ned: – Jeg har snudd

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • V:T 01.06.2017 15.54.52

  Regionene er unødvendig og direktørene har opparbeidet seg en slik makt at dei er blitt en stat i staten så dette må bare bli slutt . Når det gjelder Kvinnslands utvalget sitt arbeid så er det historisk dårleg der lederens sine ambisjoner ligger langt over hans evner og resten av medl. ser ut som dei bare jatta med.

 • lege 01.06.2017 16.31.01

  Å tro at en direktør i et helseforetak skal være positiv til å legge ned helseforetaket er i overkant naivt. Kvinnsland ble valgt til å lede utvalget nettopp fordi helseministeren (les de 4 RHF-direktører) hadde en klar bestilling på resultatet,

Nyheter fra startsiden

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!