EKSPERT: Fafo-forsker Åsmund Arup Seip tror ikke at Legeforeningen vinner frem hverken i Lønnsnemnda eller i arbeidsretten. Foto: Lasse Moe

Tror legene taper på alle punkt

Arbeidslivsforsker tror Legeforeningen vil tape både i Rikslønnsnemnda og i arbeidsretten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg tror fortsatt ikke legene vinner frem, jeg kan ikke forestille meg hvilken tariffavtale nemnda da skulle fastsette.

Det sier arbeidslivsforsker Åsmund Arup Seip ved Fafo, som er ekspert på Rikslønnsnemnda etter tidligere å ha gjennomgått alle kjennelsene i en tjueårsperiode.  

Rikslønnsnemnda har teoretisk tre muligheter:
1) Gi Akademikerne medhold i at «rullerende arbeidsplaner» må inn i tariffavtalen.

2) Opprettholde tariffavtalen, men at de avtalte unntakene fra arbeidsmiljøloven faller bort.

3) Gi Spekter medhold i at tariffavtalen opprettholdes som den er.

– Det vil ikke være mulig å fjerne arbeidstidsunntakene og beholde resten, fordi dette henger sammen i avtalen. Jeg tror også det er nokså utenkelig at nemnda vil imøtekomme Legeforeningen med å ta «rullerende arbeidsplaner» inn i avtalen. Dette vil gå veldig imot ønskene til arbeidsgiverne, og det er ingen presedens for at nemnda går inn og introduserer nye elementer i en avtale mot den ene partens ønske, sier Seip.

– Den store taperen
Han tror heller ikke at Legeforeningen oppnår vaktfritak for gravide leger eller utbetaling av lønnstillegg før streikeslutt, slik de ber om.

– Så Legeforeningen blir den store taperen?

– Ja, og det er ikke uvanlig når en sak havner i tvungen lønnsnemnd. Det er stort sett videreføring av gjeldende avtaleverk som da blir resultatet, sier Fafo-forskeren.

Les også: Hver lege kan tape 16.000 kroner | Sykehusene taper minst 40 milloner

Spår tap også i retten
Akademikerne har varslet at de går rettens vei om de taper i Rikslønnsnemnda.

– Hvordan vurderer du sjansene deres i arbeidsretten?

– De har en sjanse til å få medhold i arbeidsretten hvis de har gode argumenter for at tariffavtalen var ment å skulle tolkes på den måten de mener. Men når Legeforeningen først valgte å ta dette inn i oppgjøret, er det kanskje fordi de føler at de ikke har så gode argumenter for denne tolkningen. Ellers hadde det vært naturlig å ta det til arbeidsretten med en gang, påpeker Seip.

Selv om han ikke tror legene vinner frem verken i nemnda eller i retten, kan de likevel ha oppnådd noe med streiken.

– Legeforeningen har markert seg kraftig overfor Spekter, og dette kan spille inn i det videre forhandlingssamarbeidet. Spekter vet at det er stort motstand mot den måten arbeidstidsavtalen praktiseres på enkelte steder, og jeg regner med at begge parter ønsker å finne en løsning som begge kan leve med. 

– Forvalter et «gudestoff»
I likhet med Seip, tror også Jan Frich, lege og leder av avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, at nemnda viderefører dagens avtale.

– Spørsmål er hva man gjør da. Spekter kan si «ha, der vant vi» og kjøre på, men det ville ikke være en klok strategi. Det er så mye frustrasjon der ute og tilliten står på spill, påpeker Frich.

Selv om Spekter skulle vinne, mener han at arbeidsgiversiden har mye å tape på å trumfe gjennom nye arbeidsplaner.

Kan komme aksjoner
– Det er ikke siste gang Spekter skal forholde seg til Legeforeningen, og vi kan komme til å se aksjoner der leger sier fra seg avtalt overtid. Jeg tror Spekter undervurderer betydningen av det kollektive ansvaret som legegruppen har, det er for eksempel få grupper som har så lavt sykefravær som legene. Her setter man ansvarsfølelsen i spill, som gjør at legene kan kjenne mindre lojalitet til arbeidsgiver. Det er uheldig for utviklingen i sykehusene. Spekter forvalter et «gudestoff» med motivasjon og stå-på-vilje som man kan komme til å skusle bort, sier Frich.

Les også: Frykter for fremtiden som leger på sykehus

Han forstår arbeidsgivers ønske om å planlegge bedre, men har problemer med å se at Spekters metode er bedre enn det som har vært praksis.

– Spekter mener legene får urimelig høy kompensasjon, men om man mister viljen til å dekke slike uforutsette vakter vil det ha en høy pris, sier han.

Powered by Labrador CMS