OVERRASKET: Fafo-forsker Åsmund Arup Seip trodde legene skulle tape, og konstaterer at han tok feil. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

– Rikslønnsnemnda er vingeklippet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip er overrasket over legedommen, som han mener vil vanskeliggjøre konfliktløsning også i andre bransjer. – Dommen gir fagforeninger et pressmiddel, sier han.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Utfallet er overraskende, jeg hadde ikke tippet det. Dommen gjør jobben vanskeligere for Rikslønnsnemnda. Det blir interessant å se hva som skjer fremover. Det er en litt uoversiktlig og vanskelig situasjon vi nå har havnet i, sier Fafo-forsker Åsmund Arup Seip.

Da Dagens Medisin intervjuet han mens saken pågikk i Arbeidsretten, trodde han legene kom til å tape. 

– Vanskelig
Men mandag kom dommen, der legene tok siste stikk. Dommen slår fast at Rikslønnsnemnda ikke hadde lovhjemmel til å videreføre avtalen om arbeidstidsunntak fra arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Avtalen om utvidet arbeidstid er frivillig inngått av Legeforeningen, men Legeforeningen mener den forutsetter såkalte rullerende arbeidsplaner.

Arbeidsretten har bestemt at Rikslønnsnemda skal behandle saken på ny, med mindre partene finner en løsning gjennom nye forhandlinger. Seip konstaterer at Rikslønnsnemnda har en vanskelig oppgave.

– Legenes tariffavtale er nokså sammensatt, der fraviksavtalen fra arbeidsmiljøloven og den generelle avtalen er vevet tett sammen. Det er vanskelig å se hvordan dette kan løses. Dersom partene ikke samarbeider om dette, vil det være en stor utfordring for Rikslønnsnemnda.

– Pressmiddel
Han sier saken får konsekvenser ved at konflikter blir vanskeligere å løse i alle sektorer med tilsvarende unntaksbestemmelser.

– I oljeindustrien og deler av bygg- og anleggsbransjen er fraviksavtalen en grunnleggende del av arbeidstidsordningen, som arbeidsgiver er helt avhengig av for å få virksomheten til å gå rundt. Det kan bli utfordrende i fremtiden hvis tvister i slike bransjer havner i Rikslønnsmenda, og partene har trukket fraviksavtalen inn som den del av interessetvisten. Arbeidstakerorganisasjonene kan bruke slike avtaler, som arbeidsgiver er avhengig av, som et pressmiddel som Rikslønnsnemnda ikke kan håndtere etter denne siste dommen.

– På mange måter er det slik at nemnda er fratatt muligheten til å kunne håndtere slike tilfeller på en fornuftig måte. Det er ikke mange bransjer dette gjelder, men det er noen, sier Seip.

Tror på lovendring
Han tror det kan bli nødvendig med en endring av lovverket.

– For å bevare nemndas funksjon kan man bli nødt til å foreta en lovendring for å bøte på situasjonen. Nemnda har blitt vingeklippet, konstaterer han.

– Var det en uklok dom?

– Det var en juridisk dom, som vi må ta til etterretning. Det er åpenbart at det har vært ulike synspunkt på det juridiske, men det må vi bare forholde oss til dommen.

Les kommentar fra DM-redaktør Markus Moe: Da Spekter ble slått knockout

– Hvordan vurderer du Legeforeningens sjanser om å vinne frem med kravet om «kollektivt rullerende arbeidsplaner»?

– Legeforeningen har styrket sin forhandlingsposisjon overfor arbeidsgiverne betraktelig, men det er vanskelig å forskuttere resultatet.

Dato ikke fastsatt
Lagdommer Dag Nafstad, som ledet Rikslønnsnemnda da konflikten ble behandlet der, er kjent med dommen fra Arbeidsretten.

– Vi får saken på nytt igjen, og skal diskutere med de andre i nemnda og partene om hvordan vi skal håndtere det videre. Vi kan møtes ganske raskt når vi finner et tidspunkt som passer for alle, sier Nafstad.

– Hvordan ser du på at dommen slår fast at nemnda ikke hadde tilstrekkelig kompetanse?

– Jeg ser av dommen at fire av syv dommere mener vi ikke hadde kompetansen, mens de andre mente at vi hadde det. Hva vi mener fremgår av vår kjennelse, sier Nafstad.

ASD: Tar til etterretning
Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) sendte i forkant av rettssaken et skriftlig innlegg til Arbeidsretten. Årsaken var «den særlige interesse saken har for et velfungerende forhandlingssystem».

I brevet understreker departementet at nemnda har «den samme kompetansen som partene til å fastsette tariffvilkår». Arbeidsretten kom altså til en annen slutning. Dagens Medisin har spurt Arbeidsdepartementet om det mener det norske forhandlingssystemet er svekket som følge av dommen.

– Departementet tar dommen til etterretning, er svaret fra ekspedisjonssjef Ragnhild Nordaas i ASD.

Powered by Labrador CMS