FULGTE SAKEN: Fafo-forsker Åsmund Arup Seip tror heller ikke at Legeforeningen vil lykkes med å ta saken videre til Menneskerettighetsdomstolen. Foto: Lasse Moe Foto:

Tror legene taper – igjen

Arbeidslivsforsker Åsmund Arup Seip mener Legeforeningen har en dårlig sak i retten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Slik rettssaken er lagt opp blir det først og fremst et spørsmål om lovtolkning, heller enn den underliggende interessekampen, sier Åsmund Arup Seip i forskningsstiftelsen Fafo, som var til stede under siste dag i rettssaken.

I søksmålet har Legeforeningen gått til angrep på det de mener er Rikslønnsnemndas manglende kompetanse til å fastsette tariffavtaler med unntak fra arbeidsmiljøloven.

– Ikke radikalt
– Nemnda har en sentral plass i det norske lønnsfastsettingssystemet. Det å videreføre allerede gjeldende tariffavtale er vanlig praksis i nemnda, så sett utenfra er det ikke veldig radikalt det nemnda har gjort i denne saken. Men det er selvfølgelig et kompliserende moment at avtalen om å fravike arbeidsmiljøloven er innbakt i tariffavtalen som er videreført, sier Seip, som er ekspert på Rikslønnsnemnda etter å ha gjennomgått alle kjennelsene i en tjueårsperiode.

Forskeren, som fikk rett om utfallet i Rikslønnsnemnda, tror også at legene vil tape i Arbeidsretten.

– Jeg tror ikke Legeforeningen vinner frem med sitt syn. Det er ikke mange argumenterer som taler for at retten ikke har kompetanse til å fastsette en slik tariffavtale, og jeg kan heller ikke se at videreføringen av tariffavtalen bryter med organisasjonsfrihet og menneskerettighetene, sier Seip, som understreker at han ikke er jus-ekspert.

Les også: – En tvunget og varig arbeidsreform for leger

Fraråder flere rettssaker
Legeforeningen har varslet at de ikke uten videre vil akseptere et tap, men vurdere andre norske domstoler eller internasjonale organer.

– Neste skritt kunne være å prøve for arbeidsretten arbeidsplaner som er ikke-rullerende bryter med tariffavtalen, men siden de ikke har gjort det allerede, så tror de neppe at det fører frem. Menneskerettighetsdomstolen kan prøves, men hvis de ikke kan dokumentere for arbeidsretten at praksisen er et brudd på tariffavtalen, så kan jeg ikke forstå at de kan dokumentere at ordningen bryter med menneskerettighetene – når dette er en avtale de selv har inngått og levd med i flere år, påpeker forskeren.

Han beste råd til Legeforeningen er å gå tilbake til forhandlingsbordet.

– Hvis det skal bli en varig og god arbeidstidsordning for legene, så må de tilbake til forhandlingsbordet og finne en felles løsning med arbeidsgiver. Jeg tror ikke de vinner frem ved å presse på videre, sier Seip.

Powered by Labrador CMS