Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SPENT: Stemningen var spent da saken mellom Legeforeningen og Spekter gikk i Arbeidsretten. F.V Ylf-leder Christer Mjåset og Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Foto: Anette Andresen

Legene vant mot Spekter

Rikslønnsnemndas kjennelse kjennes ugyldig i sin helhet.

Publisert: 2017-11-06 — 17.25 (Oppdatert: 2017-11-06 — 17.38)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

For om lag én måned siden ble rettssaken mellom Spekter og Akademikerne helse avsluttet i Arbeidsretten. Stridens kjerne var om Rikslønnsnemnda gikk utover sin kompetanse da de videreføre avtalen om 60 timers arbeidsuker for leger. Mandag ettermiddag kom dommen.

Fire mot tre
Arbeidsrettens flertall mener Rikslønnsnemnda ikke hadde hjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje.

Se video med legepresidenten: - En viktig seier

Dommen ble avsagt ved dissens. Arbeidsrettens leder Jakob Wahl og dommerne Tron Løkken Sundet, Kate Eleonore Rodin og Kjersti Borgen representerer flertallet. Mindretallet Steinar Tjomsland, Randi Løvland og Håkon Cordt-Hansen mente Spekter måtte frikjennes.

Opp til fagforeningen
Arbeidsrettens flertall viser til at det bare er fagforeninger med innstillingsrett som har den mest vidtrekkende avtaleadgangen, begrunnet i at «slike foreninger forutsettes å ha de nødvendige forutsetninger for å ivareta både vernemessige og sosiale hensyn ved avgjørelsen om at det skal avtales unntak fra lovens minimumsvern».

«Dette utgangspunktet må gjelde på samme måte i spørsmålet om videreføring av slike unntak», heter det i dommen.

– Dette har vært en kamp om medbestemmelse og retten til å trekke tilbake de videste unntakene fra loven i norsk arbeidsliv. Dommen er enormt viktig – ikke bare for oss, men for hele det organiserte arbeidslivet, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse, i en pressemelding.

Arbeidsrettens flertall kan ikke se at adgangen til å gi regler om hvordan arbeidslivets parter skal anvende unntaksadfgangen kan begrunne at staten selv kan vedta unntak med hjemmel i artikkel 18, skriver dommerne.

Les også: Spekter tar dommen til etterretning

Arbeidsretten mener heller ikke at 2016-loven, sett i sammenheng med forarbeidene, gir tilstrekkelig klar hjemmel for at Rikslønnsnemnda kan forlenge unntakene fra overenskomsten som var inntatt i de tidligere tariffavtalene.

Ny behandling i nemnda
I retten argumenterte Spekter for at dersom Arbeidsretten skulle komme til at Rikslønnsnemndas kjennelse var ugyldig, så måtte hele overenskomsten kjennes ugyldig. Akademikerne bestridte dette.

Flertallet i Arbeidsretten har kommet til at hele kjennelsen må kjennes ugyldig og at saken hjemvises til fortsatt behandling i Rikslønnsnemnda. Arbeidsretten sier det blir opp til Rikslønnsnemnda å vurdere om det er grunnlag for justeringer i andre deler av overenskomsten.

Les alle sakene våre om sykehuskonflikten

 Hva synes du om dommen? Si din mening i kommentarfeltet.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Erik 21.11.2017 13.38.00

  Amerikanske leger er utslitt! https://www.reuters.com/article/us-usa-healthcare-burnout/counting-the-costs-u-s-hospitals-feeling-the-pain-of-physician-burnout-idUSKBN1DL0EX

 • Gratulerer Akademikerne og Marit Hermansen! 07.11.2017 18.28.18

  Heldigvis ble Marit Hermansen toppen i Legeforeningen. Det var jammen på tide.

 • SykehusLege 07.11.2017 10.08.07

  Bra med en seier, men kampen er langt fra over. Nå må legeforening virkelig ikke gi etter for spekter sine krav, nå må legeforeningen høre på sine medlemmer i sykehusene. Tillit er brutt, folk er lei og ikke lenger villig til å jobbe for luselønn til alle døgnets tider, med uker opp mot 60 timer, hyppige helger etc. A2 må bli bedre. Stå på!

 • Dr.Simsalabim 07.11.2017 00.06.33

  Skulle bare mangle at slaveri ikke er tillatt i Norge lenger.

 • superkultype 06.11.2017 22.13.16

  Nå må man ikke gjøre den feilen å gå i forhandlinger med Spekter. GÅ TILBAKE TIL AML, IKKE LEK VIKTIGPERER. Si opp avtalen om utvidet arbeidstid. Bye bye. Vi kan ikke stole på dem, vi må ha samme vernet som resten av befolkningen. Det er dette kollektive regler er til for. En særavtale vil bare føre til at vi blir skviset.

 • Lege 07.11.2017 19.43.18

  Enig. Start med AML sin ordlyd. Alt utover det skal koste dyrt, og gjelder kun for 2 år av gangen. Så kan noen regne på hva Spekter sin ødeleggende aktivitet med ruinering av tilliten har kostet. Ta med alle utgiftene til rettsak og konsulenter, samt alle unødvendige direktørlønninger også. Det vil være lærerikt, og kanskje en vaksine mot fremtidig inkompetanse og arroganse.

 • WildChild 06.11.2017 22.11.10

  Dette lovverket skulle aldri vært sånn i utgangspunktet. Private særinteresseorganisasjoner skulle ikke hatt denne makten. Legeforeningen representerer ikke meg. Jeg er ikke overlege. Legeforeningen er en overlege- og assistentlege-med-privilegier-organisasjon. På tide at man går tilbake til AML. Det er ikke mitt problem at sykehuset ikke vil ha flere leger ansatt, og at de har behov for 60 timers arbeidsuker.

 • Lege 07.11.2017 08.00.33

  Meld deg inn i LO da! Tror du virkelig vi ville hatt AML uten fagbevegelsen? Rettigheter basert på nåde er en høyst usikker strategi. Legforeningen har sine svakheter, men det er ingen vei tilbake til tiden der foreningen først og fremst var en fagutviklingskommite. Legeforeningen har nå vist at den kan aggere som en fagbevegelse. Kampen mot NPM er i gang.

 • Tore Gutteberg 06.11.2017 21.41.30

  Flott. Viktig for arbeidslivet i Norge.

 • Hermann Albert 06.11.2017 21.01.20

  Gratulerer med en meget viktig og riktig prinsipiell dom!

 • knut 06.11.2017 20.55.12

  Forhandlinger i morgen allerede? Håper stemningen reflekterer det vi føler på gulvet - velviljen er brukt opp! ser ingen grunn til at dette ikke skal koste Spekter, mye.

 • Skulle bare mangle. 06.11.2017 20.33.39

  Skulle bare mangle. Medbestemmelsesrett betyr medbestemmelsesrett. Medbestemmelsesrett betyr ikke medbestemmelse. Men, A.K. Bratten har skapt så mye (kostbar) mistillit, at det holder ikke med hverken ho, eller Sylvia Brustad, til den sykt store oppryddings-jobben som trengs.

 • Lege 06.11.2017 19.15.35

  Takk til hele den norske arbeidstakerbevegelsen, politi, sykepleiere, radiografer, fysioterapeuter, UNIO, LO, fagforbundet, YS, lokførere, havnearbeidere, hele Akademikerfellesskapet og alle andre. Dette var vår felles kamp, og vi vant frem!

 • LegeOUS 06.11.2017 18.31.12

  Gledelig nyhet, men kampen er langt, langt fra over. Spekter gir seg nok ikke med dette.

 • Seier 06.11.2017 18.24.40

  Da håper eg at firebanden pluss Braten personleg betaler sakomkostninger til begge parter og ikke belaster sykehusene og pasientene sine penger

 • Øyvind Bernersen 06.11.2017 18.21.21

  Takk og lov! Jeg var redd for det motsatte utfallet, men skjønner at jeg fortsatt kan ha tillit til det norske rettsvesenet og norsk lov.

 • Legeinord 06.11.2017 18.19.51

  Gratulerer til sykehuskollegaer med viktig seier over Spekter!

 • Doktern 06.11.2017 18.08.26

  En gladnyhet for leger, legers familier, pasienter, pasienters pårørende, fagforeningsretten og samfunnet som helhet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!