Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
TAPTE: Spekter-benken under rettssaken i oktober. Til høyre prosjektdirektør Lars Haukaas. Foto: Anette Andresen

Spekter: Tar dommen til etterretning – inviterer legene til samarbeid

Spekter ønsker ikke å svare på om dommen i Arbeidsretten er et nederlag. Nå inviterer de Legeforeningen til møte.

Publisert: 2017-11-06 — 18.33 (Oppdatert: 2017-11-06 — 18.42)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Mandag ettermiddag ble det klart at Spekter tapte rettssaken mot Akademikerne.

Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, sier arbeidsgiverforeningen tar dommen til etterretning:

– Vi tar til etterretning at Arbeidsrettens flertall har kommet til at Stortinget ikke hadde gitt Rikslønnsnemnda tilstrekkelig klarhet i det lovmessige grunnlaget for å løse tvisten mellom Akademikerne/Legeforeningen og Spekter/helseforetakene i februar 2017. Arbeidsretten har derfor kommet til at tariffavtalen som Rikslønnsnemda fastsatte er ugyldig i sin helhet. Rikslønnsnemnda må derfor tre sammen igjen, uttaler Larsen.

Direktøren viser til en pressemelding som er sendt ut etter at dommen ble kjent mandag ettermiddag.

TILBAKE TIL NEMNDA: – Rikslønnsnemnda må derfor tre sammen igjen, merker kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter. Foto: Thomas T. Kleiven

– Vi viser til at Arbeidsdepartementet i september gikk til det uvanlige skritt å levere et skriftlig innlegg til Arbeidsretten i saken. Her sier Arbeidsdepartementet, som ansvarlig departement for arbeidsmiljøloven, arbeidstvistloven, lov om lønnsnemnd i arbeidstvister, samt institusjonene i den norske modellen, at Rikslønnsnemnda har samme kompetanse som partene selv når det gjelder å fastsette en tariffavtale, sier Larsen.

Se video med legepresidenten: - En viktig seier

Møte med legene
– Som Spekter hele tiden har sagt, vil helseforetakene innrette sin drift etter de beslutningene som Rikslønnsnemnda og Arbeidsretten kommer til. Vi tar derfor dommen til etterretning, og vil sette oss godt inn i den, før vi drøfter med helseforetakene og Akademikerne/Legeforeningen hva slags konsekvenser dommen skal få for driften av sykehusene. Helseforetakene kommer til å sørge for en forsvarlig pasientbehandling.

– Spekter vil invitere Akademikerne/Legeforeningen til et møte tirsdag 7. november for å diskutere konsekvensene av dommen på kort sikt, sier Larsen.

To prosjekter
– De regionale helseforetakene har iverksatt to prosjekter som skal se på henholdsvis arbeidstidsordningen og sykehuslegenes tariffavtaler fremover. Legeforeningen er invitert med i arbeidet.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Tidl. Leder 12.11.2017 21.07.47

  Tilliten er død. Høie er så svak at det er flaut. Han vil bare være venn med de store direktørene og presidentene i fagforeningen. Så svak så svak at det begynner å bli pinlig.

 • Samarbeid ? 07.11.2017 20.27.42

  Det er for sent for Høiebrattanilssenstøresivjensen å spørre om samarbeid nå. Tilliten er så død. Tilliten er død lenge, lenge, lenge.

 • Hva koster Spekter? 07.11.2017 09.30.42

  Hva koster spekter ? Hva koster lokalene deres? Alle direktørene og spesialkonsulentene deres? Direktørlønningene? Advokatene deres? De lukkede seminarene deres? Frokost og lunsjmøtene? De faste mikrofonrytterne Svabø og Grinde? Kommunikasjonskonsulentene, de som sitter og overvåker sosiale media? Hva koster de? Kommunikasjonsbyråene/First House, Bjarne Håkon Hansen som velter om seg med stikk og kommentarer i Spekters favør. Hvem betaler for alt dette? Hvor kommer pengene fra ? Spekter har lagt seg på en konfliktlinje, drevet fram av RHF direktørene. Hva sier dette om RHF systemet? Er dette noe som er verdt å bevare? "Hvis man ikke gjør som oppdragsgiverne vil. så blir man ikke lenge i landet, " sier Anne Kari Bratten. På tide å skifte ut oppdragsgiverne.

 • Lege 08.11.2017 11.56.35

  En opplagt oppgave for pressen å finne ut.

 • Sjef 07.11.2017 00.00.56

  De regionale helseforetakene har ansvaret for konfliktnivået og helse- og omsorgsdepartementet som ikke har fulgt med på hva som foregår. Spekter koster flesk og de regionale helseforetakene betaler regningen. Hvor mye overføres til Spekter hvert år?

 • yrkeshater 06.11.2017 22.07.38

  Wow, BA-HR karen gikk ned for telling. Men han fikk godt betalt for det.

 • Overlege 06.11.2017 21.56.32

  RHFene spiller høyt og bruker konflikt som våpen. Når de ikke vinner frem inviteres motparten til samarbeid. Få måneder senere fortsetter RHFene med konfliktlinjen. Spekter er våpenet. Et våpen som ikke fungerer på annen måte enn å bygge ned samarbeid. Når skal departementet gripe inn?

 • Ansatt 06.11.2017 21.34.46

  ...at Stortinget ikke hadde gitt Rikslønnsnemnda tilstrekkelig klarhet i det lovmessige grunnlaget... Hva mener du egentlig med dette Larsen?

 • Marie 06.11.2017 21.32.25

  Ja til AML!

 • Proktor 06.11.2017 20.24.18

  "De regionale helseforetakene har iverksatt to prosjekter som skal se på henholdsvis arbeidstidsordningen og sykehuslegenes tariffavtaler fremover. Legeforeningen er invitert med i arbeidet" Legeforeningen er invitert med i arbeidet? På tide at de tar seg en god dose ydmykhet: Legeforeningen er en av partene i å utarbeide tariffavtalen. Det er ikke dere (Spekter og HFene) som bestemmer hvordan tariffavtalen ser ut: det er en enighet mellom partene. Vi kan eventuelt forholde oss til AML om dere vil?

 • B:T 06.11.2017 19.03.35

  Nå er det viktig at Høie skifte ut regiondirektørene så det ikke kommer noe hevn i retur. Redd for at det går noen tid så slår tilbake på dei mest aktive

 • Lege 06.11.2017 23.47.59

  Det ville vært noe nytt, Høie som tør å tale regiondirektører imot??Kommer neppe til å skje.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!