KOSTHOLD: Å være vegetarianer har blitt trendy, særlig blant unge som er opptatt av sunnhet og klima. Men vet folk nok om næringstoffene de trenger? Illustrasjonsfoto: GettyImages

Foto:

– Medisinstudenter kan ikke nok om ernæring

En ny studie tyder på at medisinstudenter vet for lite om næringsstoffer i mat. Det er uheldig i en tid hvor stadig flere velger et vegetarisk kosthold, mener Ingebjørg Sanne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Ingebjørg Sanne er selv medisinstudent og valgte å undersøke ernæringskunnskapene til sine medstudenter i sin hovedoppgave.

– Å være vegetarianer eller veganer har blitt en økende trend, særlig blant unge mennesker. Jeg var derfor nysgjerrig på hvor mye folk egentlig visste om mikronæringsstoffene i maten vi spiser, sier Sanne.

Studien hennes ble nylig publisert i Journal of Public Health. Nærmere 400 medisinstudenter i Bergen deltok i spørreundersøkelsen.

– Åtte prosent var vegetarianere og to prosent hadde en vegansk livsstil. Om lag en fjerdedel hadde vært vegetarianere en gang i løpet av livet. Tallene gjenspeiler økt interesse for dette i befolkningen, sier Sanne.

En vegetarianer kutter ut fisk og kjøtt fra kostholdet sitt, mens en veganer lar være å spise eller bruke noe som helst som kommer fra et levende vesen.

STUDIE: Ingebjørg Sanne har forsket på ernæringskunnskap hos medisinstudenter.  Foto: Privat

Manglende kunnskap hos de fleste
I studien ble deltakerne delt opp i to grupper. De som hadde prøvd seg på et vegetarisk kosthold i løpet av livet, og de som kun hadde holdt seg til et normalt kosthold.

– Det var ingen store forskjeller i de to gruppene. Generelt svarte mange feil på spørsmål om hvilke matvarer som inneholder hvilke mineraler og vitaminer. Få kjente for eksempel til at man kunne få mangel på sink og A-vitamin ved å kutte ut animalske produkter, sier Sanne.

De fleste var klar over at særlig en vegansk diett kan føre til mangel på vitaminet B12. Men rundt en tredjedel trodde at bønner, linser og nøtter er en god kilde til vitaminet, noe som er feil. Mineralet jod, var det også mange som bommet på.

– 42 prosent trodde at fet fisk var en god kilde til jod. Det stemmer ikke, det finnes lite jod i oppdrettslaks. Heller ikke i bordsalt, som rundt en tredjedel trodde. Jod finner vi i mager, hvit fisk og i melkeprodukter, sier Sanne.

Jod er et viktig mineral, særlig for gravide kvinner.

– Flere studier tyder på at det er en del unge kvinner som har mild til moderat jodmangel. Det kan være skadelig for barnets vekst og utvikling, sier Sanne.

Bør oppdatere pensum
Sanne anerkjenner at ernæring er et komplekst fagfelt, men synes likevel kunnskapsnivået er bekymringsverdig.

– Det er viktig at fremtidige leger kan nok om ernæring, slik at de kan gi råd og veiledning om dette.

I en oversiktsartikkel publisert i tidsskriftet The Lancet i 2019, konkluderes det med at ernæringslæren på medisinstudiet er utilstrekkelig, uavhengig av land, universitetet og antall år man har studert. Det gjelder altså ikke bare studentene i Bergen.

– Det er lite trolig at kompetansen er noe bedre i den generelle befolkningen. Ved å følge en diett som ekskluderer flere matvarer, risikerer man mangel på viktige vitaminer og mineraler. Dette er spesielt uheldig under svangerskap og amming. Derfor trengs det mer kunnskap om mikronæringsstoffer - både hos medisinstudenter, men også i befolkningen for øvrig, avslutter Sanne.

Powered by Labrador CMS