– Vi gjør det vi kan for å skaffe valsartan, fra alle deler av verden. Men vi frykter nå en større mangelsituasjon, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket Foto: Gettyimages
– Vi gjør det vi kan for å skaffe valsartan, fra alle deler av verden. Men vi frykter nå en større mangelsituasjon, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket Foto: Gettyimages

Mangel på blodtrykksmedisin kan føre til legemiddelbytte

Legemiddelverket melder om mangel på blodtrykksmedisinen valsartan. – Vi frykter en større mangelsituasjon der pasientene må bytte legemiddel, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Salget av flere legemidler med valsartan er stanset på grunn av forurensning under produksjonen i Kina.

– Nå er salget av disse legemidlene stanset i hele Europa, og det vil også snart bli stoppet i USA, sier Madsen.

Frykter større mangelsituasjon
Rundt 120.000 pasienter bruker valsartan. Foreløpig vil de få et tilsvarende valsartan-legemiddel på apoteket, som kommer fra andre produsenter og dermed ikke er forurenset.

– Vi gjør det vi kan for å skaffe valsartan, fra alle deler av verden. Men vi frykter nå en større mangelsituasjon. I så fall må pasientene skifte legemiddel, sier Madsen.

Ekstraarbeid for legene
De legemidlene som det kan bli mangel på er valsartan og valsartan/ hydroklortiazid.

Dersom pasienten må bytte legemiddel, vil apotekene be dem ta kontakt med legen sin.

– Dette kan bety mye ekstraarbeid for legene og usikkerhet for pasientene, sier Madsen.
Må bytte behandling
Pasienten må da over på et tilsvarende legemiddel i gruppen angiotensin II-antagonister.

– Det er uheldig at pasientene må bytte behandling, først og fremst fordi man risikerer feil ved dosering eller måten medisinen skal tas på. Det er viktig at legene velger riktig dose til pasienten av et annet legemiddel, sier Madsen.

De som har stått på lav dose skal også ha lav dose av det nye medikamentet, og de som har stått på høy dose skal ha høy dose av det nye.

Legemiddelverket har lagt ut en tabell med oversikt over mulige bytte-medikamenter.

Uvisst hvor lenge det varer
– Vi vet ikke hvor lenge mangelsituasjonen vil vare, eller hvor alvorlig situasjonen vil bli. Men de andre medikamentene i denne gruppen er ganske like valsartan, sier han.

Han råder legene til å sjekke pasientens kjernejournal for å se hvilke legemidler pasienten tidligere har fått på apoteket.

Forurenset
Årsaken til at legemidlene er trukket tilbake er at det er funnet en forurensning av et stoff som kan være kreftfremkallende i legemiddelet.

– Pasienter som har dette legemiddelet hjemme kan trygt bruke medisinen fram til de skal hente ut ny dose på apoteket. Langtidsbruk kan muligens gi en litt økt risiko, sier Madsen.

Må ikke starte opp
Ingen pasienter bør starte med valsartan inntil leveringssituasjonen er normalisert.

Dette gjelder ikke legemidler som inneholder kombinasjonen av valsartan og amlodipin, eller valsartan,amlodipin og hydroklortiazid eller valsartan-sakubitril, som ikke er rammet av mangelsituasjonen.

Powered by Labrador CMS