MANGEL: – Det har vært en voldsom økning i mangelsituasjoner, sier Steinar Madsen i SLV til Dagens Medisin. Foto:

Håper 2019 er et bunnår

Steinar Madsen, medisinsk fagsjef i Statens legemiddelverk (SLV) kan melde om 1171 tilfeller av legemiddelmangel så langt i år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Den totale oversikten som ble oppdatert i dag, finner du her på Statens legemiddelverk sine nettsider.

Oppdateringen ble omtalt av NRK Dagsrevyen i morgen – som blant annet kunne melde at det er mangel på bredspektret antibiotika.

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk forklarer til Dagens Medisin at det for øyeblikket er en god del aktive mangelsituasjoner – ifølge oversikten så mange som 21 hvor annen behandling er nødvendig, og 280 hvor det er mangel med alternativer.

– Det har vært en voldsom økning i mangelsituasjoner, sier Madsen til Dagens Medisin.


Fordoblet mangelsituasjon
Fagsjefen i SLV forteller om en dobling i antall mangelsituasjoner fra 2017 til 2018, og mener det ser ut til å bli en tilnærmet dobling mellom 2018 og 2019.

– Vi bruker mye ressurser på dette. Heldigvis så fikk vi 4 millioner ekstra over statsbudsjettet, slik at vi kan ansette flere folk. Men det er stadig flere pasienter som kan bli rammet av mangel på legemidler, sier Madsen.

Han viser til at det i tillegg er mangel på andre legemidler i Europa som ikke er i salg i Norge, og mener derfor at den reelle mangelsituasjonen er større.  

– Det vi nå er spent på er om det vil bli en bedre situasjon til neste år. Vi samarbeider med andre land om informasjon, og håper at 2019 ble et bunnår. Håpet er at økt oppmerksom og innsats, vil føre til at situasjonen bedrer seg. Men dette har vi ingen garanti for.  

Powered by Labrador CMS