UENIGE: Sveinung Stensland (H) og Kjersti Toppe (Sp) har ulikt syn på konflikten mellom legemiddelindustri og myndigheter. Foto:

Mener Høyre-politiker har «industri-briller» på

Sps Kjersti Toppe reagerer på Sveinung Stenslands støtte til industrien i saken om gratismedisiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De regionale helseforetakene og legemiddelselskapene krangler om vilkårene for bruk av legemidler som ennå ikke har fått markedsføringstillatelse. Konsekvensen er at pasienter går glipp av medisiner gjennom Compassionate use-ordninger, slik Dagens Medisin har skrevet.

Retningslinjene som Beslutningsforum har vedtatt er omstridt fordi de pålegger legemiddelselskapene å levere legemidler gratis på ubestemt tid. Beslutningsforum krever dette for å hindre at sykehusene sitter igjen med uforutsigbare store regninger.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre, gikk nylig ut med sin støtte til legemiddelindustrien i denne saken.

– Avtaleutkastet som foreligger nå går for langt, og det motarbeider målene i Legemiddelmeldingen. Dette går utover norske pasienter og deres mulighet til å få prøve det nyeste av medisiner. Det blir litt for mye at vi skal tøffe oss overfor industrien. Vi kan ikke gå så langt at det ikke blir noen avtale. Her må det ryddes opp, uttalte blant annet Stensland.

– Mer komplisert
– Her forenkler Stensland og har industri-briller på. Saken er mer komplisert enn som så, sier Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i Helse og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Jeg mener det er fornuftig av Høie å forsøke å få til en løsning som sikrer at legemiddelselskapene ikke kan bruke Compassionate Use-ordninger som en bakvei for å skaffe seg langsiktig markedstilgang og store inntekter utenom de vanlige kanalene for å innføre nye legemidler, sier Sp-politikeren.

Som et eksempel viser hun til tilfeller der et relativt stort antall pasienter får tilbud om et legemiddel til en kronisk tilstand gjennom en Compassionate Use-ordning, og det senere viser seg at legemiddelet er kostbart og ikke kostnadseffektiv.

– Da kan det være vanskelig for leger å avslutte denne behandlingen. Hvis det er staten som skal finansiere hele bruken, er legemiddelselskapene sikret inntekter i lang tid fra behandling som ikke oppfyller prioriteringskriteriene. Da sitter legemiddelselskapene også med de beste kortene på hånden i eventuelle prisforhandlinger, i og med at leger vil unngå å avslutte behandlingen kanskje uansett hvor høy prisen blir.

Kritisk til LMI-retorikk
Legemiddelindustrien har uttalt at de vil anbefale pasienter å gå til private sykehus for å få behandlingen hvis regelverket blir stående. Toppe er kritisk til denne retorikken.

– LMI advarer mot at Beslutningsforum og Sykehusinnkjøp legger opp til et todelt helsevesen, men det er jo LMI selv som hevder at det «ikke er noe annet alternativ for oss enn å anbefale pasientene å gå til privatsykehus».

Sveinung Stensland svarer slik på kritikken fra Toppe:

– Jeg blir forbannet. Jeg er pasientenes mann. Hvordan har Toppe tenkt å få frem innovasjon hvis vi forsetter som vi gjør? Jeg har tatt innover meg at vi trenger en industri som kan levere legemidler og innovasjoner. Toppe må slutte å tillegge meg motiver når jeg hver dag jobber for å få raskere og bedre tilgang på nye legemidler. Denne måten å stemple politiske motstandere på er uverdig, sier Stensland.

Helseminister Bent Høie har varslet at han kaller partene inn til et møte for å diskutere den fastlåste konflikten mellom industri og myndigheter.

Powered by Labrador CMS